Lipomy – příznaky a léčba

3. 11. 2023 · 4 minuty čtení

Lipom je nezhoubný nádor tvořený tukovými buňkami, který se nejčastěji vyskytuje v podkoží. Bývá na pohmat měkký, pohyblivý a nebolestivý. Obvykle není vyžadována jeho léčba, avšak v některých případech, zejména pokud vytváří estetický problém nebo je lokalizován v blízkosti nervů, kloubů a cév, je vhodné jeho odstranění. Jaké jsou příznaky lipomu? Kdy navštívit lékaře? Kde si nechat lipom odstranit? Vše se dozvíte v následujícím článku.

Mgr. František Vojta
Mgr. František Vojta
Lipomy – příznaky a léčba

Co je to lipom?

Lipom je benigní (nezhoubný) nádor tvořený tukovými buňkami. Vypadá jako měkká, pohyblivá bulka. Nejčastěji se vyskytuje v podkoží, ale může se vytvořit například i v gastrointestinálním traktu, plicích či v dalších oblastech.  Vzniklá bulka má obvykle kulatý nebo oválný tvar a při doteku nebývá bolestivá. Ve většině případů tedy není nutné její odstranění.

Proč vznikne lipom?
Lipomy jsou v populaci velmi běžné, vyskytují se takřka ve všech věkových skupinách, nejčastěji se tvoří ve věku mezi 40 a 60 lety. Příčiny vzniku lipomů nejsou zcela objasněny, avšak možnými rizikovými faktory mohou být genetické predispozice, obezita, zvýšená hladina cholesterolu, diabetes či poškození jater.

Jaké jsou příznaky lipomu?

Lipom má charakter měkké bulky, která je obvykle:

  • zapouzdřená, tedy nerozšiřující se do ostatních tkání,
  • pohyblivá,
  • zaoblená, o velikosti 1–5 cm,
  • pocitově jsou gumové, ne tvrdé.
  • nebolestivá, pokud nedojde k jejímu vytvoření v blízkosti nervu nebo kloubu.

Častěji se lipom vyskytuje u obézních pacientů a není výjimkou, že pacient si delší dobu vytvořeného lipomu nevšimne. Někdy pacienti bulku objeví po zhubnutí, protože v tomto případě je bulka v podkoží výraznější.

Kde se lipom vyskytuje?

Lipomy se nejčastěji vyskytují v podkoží, konkrétně na ramenou, hrudi, stehnech, zátylku či zádech. V některých případech se ale lipomy mohou vytvářet i v jiných tkáních, například v  různých oblastech gastrointestinálního traktu (slinivka, tenké střevo, tlusté střevo apod.). Tyto lipomy jsou nejčastěji odhaleny pomocí CT či magnetické rezonance a podobně jako lipomy v podkoží obvykle nevyžadují léčbu.

Jaké jsou typy lipomů?

Na základě stavby lipomů rozlišujeme:

 

Běžný lipom
Hibernom
Fibrolipom
Angiolipom
Myelolipom
Vřetenobuněčný lipom
Pleomorfický lipom
Kde si mohu nechat lipom odstranit?
Odstranění lipomu se provádí v chirurgické ambulanci či na klinikách plastické chirurgie, kde se však za zákrok obvykle platí, nicméně lze očekávat, že díky zaměření na estetickou medicínu nedojde k vytvoření výraznější jizvy.

Léčba lipomu

Ve většině případů není léčba lipomu nutná. Kdy ale navštívit lékaře? V případě, že si na těle objevíte jakoukoliv bulku, je vhodné poradit s lékařem, aby vyloučil, že se nejedná o závažnější problém, než je lipom. Návštěvu lékaře neodkládejte zejména v případě, že je bulka bolestivá nebo se rychle zvětšuje.

Lékař provede vyšetření, nejdříve fyzikální (pohmat, pohled), dále využije různé zobrazovací metody (rentgen, magnetická rezonance). Dále je někdy prováděna biopsie, tedy odebrání vzorku tkáně.  Pomocí biopsie je možné rozlišit, zda se jedná o lipom, nebo o tzv. liposarkom, tedy maligní (zhoubný) nádor tukové tkáně. Příznaky liposarkomu jsou často velmi podobné lipomu, avšak na rozdíl od lipomu bývá jeho projev bolestivý a oblast okolo něj oteklá. V případě lipomů je jakákoliv forma samoléčby v drtivé většině případů neúčinná (není možné lipom odstranit pomocí mastí, krémů apod.) Pro odstranění je tedy nutné podstoupit drobný zákrok, při kterém dojde k vyříznutí vytvořené bulky. Další možností odstranění lipomu je liposukce, tedy odsání tukové tkáně pomocí jehly. Samotný zákrok je pak proveden obvykle ambulantně v lokální anestezii


Články k tématu Lipomy – příznaky a léčba

  • Absces – příznaky a léčba

    Absces – příznaky a léčba

    · 8 minut čtení
    I drobná ranka si zaslouží naši pozornost. Za nepříznivých okolností se může stát branou pro bakteriální infekci. Hrozí vznik abscesu, což je dutina vyplněná hnisem, která se mimo jiné projevuje otokem a silnou bolestí. Jak poznáte absces? Zajímá vás, jak se léčí? Co dělat, pokud absces praskne? A lze této zdravotní komplikaci předcházet?
  • Kuří oko - příčiny a prevence

    Kuří oko - příčiny a prevence

    · 7 minut čtení
    Kuří oko je běžný dermatologický problém. Jedná se o ztluštělou vrstvu pokožky, která vzniká v důsledku nadměrného tlaku nebo tření na určité oblasti nohy. Kuří oko zpravidla není nebezpečné, ale může být velmi bolestivé. Jak jeho vzniku zabránit a jakým způsobem kuří oko v případě potřeby řešit? Poradíme v našem článku.
  • Gilbertův syndrom – příznaky a léčba

    Gilbertův syndrom – příznaky a léčba

    · 6 minut čtení
    Gilbertův syndrom je celoživotní dědičná porucha metabolismu žlučového barviva bilirubinu v krvi. Nevyžaduje však naštěstí léčbu, jelikož nepředstavuje výrazné zdravotní riziko. Jak Gilbertův syndrom poznat, jak je častý a lze mu nějakým způsobem předejít? Podrobnosti se dozvíte v našem článku.
O autorovi
Mgr. František Vojta
Mgr. František Vojta
Po dokončení studia na Farmaceutické fakultě Masarykovy univerzity v roce 2022 jsem začal pracovat jako lékárník. Ve volném čase se kromě farmacie věnuji hodinkám a jejich mechanismům, sportu a rád trávím čas s přáteli.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. František Vojta
Mgr. František Vojta
Po dokončení studia na Farmaceutické fakultě Masarykovy univerzity v roce 2022 jsem začal pracovat jako lékárník. Ve volném čase se kromě farmacie věnuji hodinkám a jejich mechanismům, sportu a rád...
Číst více od autora