Artróza u psa – příznaky a léčba

13. 4. 2024 · 6 minut čtení

Artróza je onemocnění kloubů způsobené opotřebením kloubní chrupavky a u psů je relativně běžná. Bohužel se netýká jen psích seniorů, ale může se objevit i u mladších zvířat, protože některá psí plemena mají ke kloubním problémům sklony. Jak poznat, že vašeho parťáka trápí bolest kloubů a jak o něj pečovat, aby s vámi mohl co nejdéle žít naplno? 

Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Artróza u psa – příznaky a léčba

Co je to artróza u psa?

Artróza (odborně správně osteoartróza) je onemocnění postihující kloubní chrupavku jednoho nebo více kloubů. Psi trpící artrózou mohou pociťovat bolest různých kloubů, která narušuje každodenní aktivity. U zdravého kloubu si můžeme  chrupavku představit jako polštář, který umožňuje kloubu hladký pohyb v celém rozsahu pohybu. V případě artritidy se tento „polštář“ chrupavky začíná rozpadat v důsledku různých faktorů, jako je věk, předchozí zranění, opakované přetěžování nebo onemocnění. Ztráta tohoto ochranného polštáře má za následek bolest, zánět, snížení rozsahu pohybu a vznik kostních ostruh. Artróza může postihnout v podstatě všechny klouby. U psů jsou obvykle postiženy klouby, které jsou vystaveny velkému zatížení, např. koleno, loket, kyčel nebo rameno.

Související kategorie produktů:

Osteoartróza u psa

Osteoartróza se může vyskytnout u psa v každém věku, i když je častější u starších zvířat. Zvláště často jsou postižena plemena s dědičnými onemocněními kloubů, jako je dysplazie kyčelního nebo loketního kloubu. Jedná se především o střední a velká plemena psů (např. německý ovčák, zlatý retrívr, labradorský retrívr, rotvajler, boxer, bernardýn). Existuje řada příčin, které mohou vést k osteoartróze u psů.

Kromě možných metabolických poruch podporuje vznik artrózy i nevhodná strava, při které pes nedostává potřebné živiny. Kromě toho jsou spouštěčem i již existující onemocnění, jako je artritida (zánětlivé onemocnění kloubů různého původu), pokud není správně léčena, nebo úrazy, jako jsou natažení svalů, poškození vazů nebo zlomeniny kostí. V neposlední řadě mezi faktory, které mohou u psů vyvolat artrózu, patří trvalá zátěž nebo přetížení pohybového aparátu. Svou roli hraje také neúměrné přetěžování pohybového aparátu nebo obezita. V mnoha případech však nelze stav osteoartrózy u psa přičítat jediné příčině, ale jedná se zpravidla o kombinaci několika faktorů.

Příznaky artrózy u psa

Osteoartrózu lze v počátečních stadiích obtížně rozpoznat a příznaky se často projeví, až když je postižený kloub vážně poškozen. Psi často skrývají bolest, dokud není příliš silná. Proto je důležité sledovat psy středního až staršího věku a plemena s dědičnou predispozicí, zda se u nich neobjeví časné příznaky onemocnění kloubů.

Většinou si hned na začátku můžete všimnout, že pes má ráno nebo po dlouhém odpočinku problémy se vstáváním, pohybuje se ztuhle nebo kulhá. Pes při procházkách zůstává stát nebo se otáčí, nechce skákat do auta nebo na gauč nebo si častěji olizuje postižené místo. Také si možná všimnete, že problematický kloub je oteklý. Příznakem artritidy může být i nečekané agresivní chování při dotyku bolestivého místa. Mohou se také objevit potíže s držením těla při močení nebo vyprazdňování. Zvíře má stále větší potíže při vstávání. Svalová hmota postižených končetin ubývá a ostatní končetiny jsou více namáhány. To může mít za následek odmítání chůze nebo zjevné kulhání po dlouhé procházce.

Která plemena postihuje artróza nejčastěji?
Mezi nejvíce náchylná plemena patří labrador, zlatý retrívr, německý ovčák, bernardýn, bernský salašnický pes, samojed, rottweiller, buldog, kokršpaněl či mops.

Léčba artrózy u psa

Vyšetření veterinárním lékařem, který pozoruje pohyb psa při chůzi, může obvykle identifikovat postiženou končetinu. Následná zobrazovací diagnostika, jako je rentgen, ultrazvuk, počítačová tomografie (CT), magnetická rezonance (MRI), může pomoci vyloučit jiná onemocnění a také posoudit závažnost artrózy.

Artróza u psa se bohužel nedá vyléčit, a tak je cílem léčby pouze zmírnění bolesti a zpomalení progrese onemocnění. Proto je nutné, aby byla artróza u psa rozpoznána co nejdříve. Základními opatřeními jsou:

Snížení hmotnosti při obezitě
Vhodný pohyb a cvičení
Veterinární přípravky pro doplnění stravy
Nesteroidní protizánětlivé léky
Lidské léky na bolest psům nepatří
Nikdy psovi nepodávejte své léky proti bolesti nebo zánětu – ty častou psům způsobují závažné nežádoucí účinky. Léčbu musí vždy určit veterinární lékař.

Mezi další možnosti léčby patří magnetoterapie, terapie rázovou vlnou, terapie kmenovými buňkami, chiropraxe, akupunktura nebo masáže. A jako poslední možnost pak existuje operace v podobě totální náhrady kloubu.

Prevence proti artróze

Jako majitelé psů můžete artróze předcházet již ve štěněcím věku. Měli byste je krmit krmivem odpovídajícímu věku a velikosti se všemi důležitými vitaminy, minerály, stopovými prvky a aminokyselinami pro optimální růst. V období růstu je dobré především u velkých plemen přidávat kloubní výživu. Při výběru štěňátka je vhodné se ujistit, že rodiče nejsou postiženi onemocněními kloubů, jako je dysplazie kyčelních nebo loketních kloubů. Aby se klouby dobře vyvíjely, měla by se štěňata vyhýbat nadměrné námaze, jako je chůze do schodů, naskakování, vyskakování z auta, dlouhé procházky, běh, cyklistika, agility a jiné. Vhodnější jsou kratší, ale častější procházky, stejně jako u starších psů. Důležité je také udržovat správnou hmotnost psa, protože nadváha je pro klouby velkou zátěží a podporuje rozvoj artrózy. Při nákupu krmiva pro psy dbejte na jeho kvalitu a akutní onemocnění kloubů lečte vždy podle pokynů veterináře, protože neúplně vyléčený zánět kloubu může vést k chronické artróze. Při správné výživě, optimální tělesné kondici a pravidelném přiměřeném pohybu jsou šance na prevenci nebo alespoň oddálení osteoartrózy velmi dobré. Pokud u svého psa zpozorujete jakékoli příznaky kloubních obtíží, je nutné co nejdříve navštívit veterináře. Čím dříve bude zahájena léčba, tím větší je šance, že onemocnění nebude postupovat a váš pes povede život bez bolesti.

Starý labrador s artrózou odpočívá v měkkém pelíšku.
Starší psi, které trápí problémy s klouby, ocení dostatečně prostorný a měkký pelíšek.

Starý pes a péče o klouby

S přibývajícím věkem může pes stejně jako člověk začít přibírat na váze. Je důležité tomu přizpůsobit složení a množství krmiva. Psa nepřekrmujte a dodržujte pokyny výrobce na obalu granulí nebo pokyny veterináře. Vhodná je lehce stravitelná strava obohacená o veterinární přípravky pro výživu kloubů (chondroprotektiva), např. ve formě sypkého prášku. Starý pes již nemusí zvládat dlouhé procházky nebo běhání. Proto jsou vhodnější krátké, ale častější procházky. U velkých psů je vhodné zvážit umístění schůdků nebo rampy pro nastupování a vystupování z auta nebo u jiného oblíbeného vyvýšeného místa. Pro větší pohodlí poskytněte staršímu psovi měkký a neopotřebovaný pelíšek a užitečná je také vyvýšená miska na jídlo a vodu (ideálně ve výšce loktů).


Články k tématu Artróza u psa – příznaky a léčba

  • Většině pejsků, koček i dalších domácích mazlíčků je nejlépe doma. Tam, kde to znají, kde „vládnou“, kde mají své jisté. Někdy ale dobrodružná povaha páníčků nebo obyčejná nutnost zajistí cestovatelský zážitek i zvířeti. Přinášíme vám několik rad, jak si cestování s domácím mazlíčkem usnadnit.
  • Diabetes u zvířat – projevy a léčba

    Diabetes u zvířat – projevy a léčba

    · 13 minut čtení
    Stejně jako u lidí je diabetes u zvířat pomocí vhodné léčby zvládnutelný, vyžaduje však včasnou diagnózu a pečlivé dodržování léčby a režimových opatření. Jaké příznaky na cukrovku vašeho psa nebo kočky upozorní a jak konkrétně léčba diabetu probíhá?
  • Jak čistit psovi zuby?

    Jak čistit psovi zuby?

    · 10 minut čtení
    Ústní hygiena je pro psy stejně důležitá jako pro lidi. Až 80 % psů postihne do tří let věku nějaká forma zubního onemocnění. Čištění zubů u psa však řada majitelů příliš neřeší, a pokud zuby svému pejskovi čistí, nebývá to pravidelně. Jak udržovat psí zuby a dásně zdravé?
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora