SIBO – příznaky a léčba

2. 4. 2024 · 5 minut čtení

Syndrom bakteriálního přerůstání tenkého střeva (SIBO) je stav, při kterém dojde k nadměrnému pomnožení bakterií v tenkém střevě. Hrozí nejen zažívací potíže, ale také pokles chuti k jídlu, hubnutí a nedostatek některých důležitých vitaminů. Jaké jsou příčiny, kteří lidé jsou tímto syndromem ohroženi a jak se SIBO zjišťuje a léčí? Podrobnosti najdete v našem článku.

Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
SIBO – příznaky a léčba

Co je syndrom bakteriálního přerůstání tenkého střeva?

Střevní mikrobiom je nepostradatelný pro normální zažívání, dále se podílí na vstřebávání některých složek potravy, na správných funkcích imunitního a nervového systému. Pokud se v tenkém střevě zvýší počet mikroorganismů nebo dojde k nerovnováze mezi přítomnými bakteriálními druhy, nastává stav označovaný pojmem bakteriální přerůstání tenkého střeva, častěji známý pod zkratkou SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth). Typické je přemnožení bakterií původem z tlustého střeva. Tento stav je spojen s pestrou škálou zažívacích obtíží a přináší s sebou zdravotní komplikace včetně rozvoje zánětu.

SIBO

Příznaky SIBO

K typickým projevům bakteriálního přerůstání tenkého střeva patří:

  • pocity plného břicha, nadýmání, plynatost
  • dlouhodobá zácpa, nebo naopak průjem (může se objevovat světlá objemná tuková stolice)
  • křeče nebo bolesti břicha (zejména po jídle)
  • pokles chuti k jídlu
  • únava, potíže se soustředěním
  • svalové křeče

Co způsobuje SIBO?

Pokud začnou v tenkém střevě přerůstat nesprávné bakterie, jsou přirozené pochody v tenkém střevě omezeny, dochází ke sníženému vstřebávání látek z potravy a vody. Důsledkem je neúmyslné hubnutí, ale především nedostatek řady důležitých vitaminů a minerálů – zejména v tucích rozpustných vitaminů (A, D, E a K) a vitaminu B12, což může způsobovat problémy s fungováním nervové soustavy (únava, slabost, brnění nebo pálení končetin, zmatenost) nebo svalového systému (svalové křeče, ztuhlost). Ovlivněno může být vstřebávání vápníku, což může vést např. k řídnutí kostí, tetanii nebo ledvinovým kamenům. Další potíže mohou souviset se sníženým vstřebáváním vody a z toho vyplývající dehydratace. Ve vzácných případech se může rozvinout laktátová acidóza (nebezpečné překyselení organismu související s nahromaděním kyseliny mléčné).

Rizikové faktory pro rozvoj SIBO

Předpokládá se, že při rozvoji SIBO se uplatňuje kombinace více vlivů:

  • odchylky v anatomii tenkého střeva
  • nedostatečná kyselost žaludečních šťáv (např. v důsledku nesprávného užívání léků na pálení žáhy a žaludeční reflux)
  • poruchy imunitního systému
  • pomalý průchod tráveniny střevem (ke snížení aktivity hladkého svalstva ve střevě může dojít např. při srůstech po velkých břišních operacích nebo při nízkých hladinách hormonů štítné žlázy)
  • nadměrné užívání opioidních analgetik
Kdo má větší riziko rozvoje SIBO?
Vyšší riziko rozvoje SIBO nacházíme u lidí, které se potýkají s Crohnovou nemocí, s celiakií, syndromem dráždivého tračníku, zánětem slinivky, diabetem, Parkinsonovou nemocí, sklerodermií či se sníženou funkcí ledvin nebo jater

Testy a diagnostika

Při podezření na SIBO má lékař k dispozici neinvazivní vodíkový dechový test. Dotyčný člověk vypije sladký nápoj s obsahem glukózy nebo laktulózy a v daných časových intervalech se měří koncentrace vodíku a methanu v jeho dechu. Při diagnostice SIBO lze dále využít miniinvazivní endoskopii, při které je odebrán malý vzorek tkáně tenkého střeva, ve kterém se laboratorně prokazuje přítomnost bakterií. K dalším testům patří zobrazovací metody (k pátrání po anatomických abnormalitách ve střevě) nebo vyšetření krve (zjišťuje se nedostatek vitaminů, známky anémie nebo markery zánětu).

Léčba SIBO

 

Léčba primárního onemocnění
Podávání antibiotik
Bezlaktózová dieta
Dieta založená na příjmu tekutých formulí
Dostatečný příjem často chybějících vitaminů a minerálů
Transplantace fekální mikrobiální transplantace

Syndrom bakteriálního přerůstání tenkého střeva často vzniká na podkladě více různých příčin, proto může být v některých případech obtížné rychle najít jednoduchou a zároveň účinnou léčbu.

Dieta může významně snížit nepříjemné příznaky související se SIBO.
Klíčovou součástí řešení SIBO je změna vaší stravy.

Potraviny při SIBO

Dieta může významně snížit nepříjemné příznaky související se SIBO, přestože samotné onemocnění nevyléčí. Sestavení optimálního jídelníčku nebývá jednoduché, doporučuje se konzultace s nutričním terapeutem, který připraví individuální dietní plán. Jednou z možností je dočasná dieta s nízkým obsahem fermentovatelných sacharidů s krátkým řetězcem (FODMAP). Tyto látky se nacházejí v běžné potravě, lidský organismus je neumí plně zužitkovat, zato střevní bakterie je velmi snadno fermentují, což přispívá k nadýmání a dalším zažívacím potížím. Při této dietě se doporučuje přijímat menší porce vícekrát denně, vhodné jsou potraviny s vysokým obsahem proteinů (maso, ryby, vejce), bezlepkové suchary a těstoviny, ovesné vločky, neslazené cereálie, rýže, listová zelenina, brokolice, mrkev, dýně, brambory, quinoa, ořechy, semínka, náhrady standardního mléka (bezlaktózové či mandlové) a některé druhy ovoce (pomeranče, borůvky, jahody, grepy).

Při syndromu bakteriálního přerůstání tenkého střeva dochází k přílišnému nárůstu celkové bakteriální populace v tenkém střevě – zejména bakteriálních druhů, které se v této části trávicího traktu běžně nevyskytují.  Naruší se přirozené fungování tenkého střeva a výsledkem jsou zažívací potíže, další projevy a omezené vstřebávání důležitých složek v potravě. Pokud se potýkáte delší dobu s trávicími problémy, nechtěným hubnutím nebo únavou nebo jsou Vaše potíže výrazné, poraďte se vždy se svým lékařem. Má k dispozici set vyšetřovacích metod, pomůže Vám najít důvod aktuálních nesnází i jejich komplexní řešení. V případě SIBO se bude jednat o řešení okolností, která potíže způsobily, změny v životním stylu, stravování a o pravidelný příjem chybějících, pro tělo důležitých látek.


Články k tématu SIBO – příznaky a léčba

  • Jak na nevolnost při cestování?

    Jak na nevolnost při cestování?

    · 4 minuty čtení
    Chystáte se cestovat autem, letadlem nebo vlakem? Pokud patříte mezi ty, kterým se dělá při cestování špatně, trpíte takzvanou kinetózou. Ta dokáže cestování velmi znepříjemnit. Navíc často postihuje děti, takže rodinný výlet se mnohdy změní ve strastiplnou cestu. Jak cestovní nevolnosti předcházet a lépe se jí bránit?
  • Žlučníkové kameny – příznaky a léčba

    Žlučníkové kameny – příznaky a léčba

    · 7 minut čtení
    Ať sníte, co sníte, cítíte se neustále nafouklí, není vám dobře od žaludku a po tučném jídle se dostaví pocit na zvracení? Říkáte si, nic to není, jen jste něco špatného snědli. V tento okamžik je třeba zpozornět, může se jednat o žlučníkové kameny. Jak vznikají a jaké existují možnosti léčby, vám poradíme v našem článku.
  • Zažívací a střevní potíže dětí bývají častým tématem diskuzí mezi maminkami a také návštěv u pediatra. Důvodem bolení bříška a pláče u miminek může být kojenecká kolika, u větších dětí způsobuje problémy nevhodný jídelníček. Jak nadýmání u dětí řešit?
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora