Betakaroten jako sluneční štít


Také máte na jaře a v létě větší chuť na mrkev či rajčata, na které jste si v zimě ani nevzpomněli? Tělo vám tak možná dává nenápadně najevo, že potřebuje více beta karotenu. Beta karoten je důležitý provitamin vitaminu A, který přispívá ke zdraví pokožky a zároveň ke krásnému opálení.

Beta karoten byl jako výrazně zbarvený červeno-oranžový pigment poprvé objeven v roce 1831 v mrkvi. Ale trvalo ještě dlouhých sto let, než byla odhalena jeho schopnost přeměňovat se v játrech na vitamin A. Vitamin A pak zastává v lidském těle řadu důležitých funkcí. Přispívá k udržení zdravého zraku, normální funkci imunitního systému a má pozitivní vliv na pokožku.

 

Mrkev, broskev nebo losos?

Mezi známé zdroje beta karotenu patří například mrkev, dýně, rajčata, papriky, červená řepa, špenát, tykev a listová zelenina. Také žlutooranžové ovoce, jako jsou broskve, meruňky nebo nektarinky, je bohaté na beta karoten. A určitě neuděláte chybu, když si občas dopřejete i pořádnou porci lososa – už jeho oranžová barva vypovídá o vysokém obsahu známého provitaminu. Další možnost, jak si lze v případě potřeby zajistit přísun této důležité látky, představují doplňky stravy.

 

Dobrá zkušenost

O beta karotenu se nejvíce mluví na jaře a v létě, kdy dochází k mnohem intenzivnějšímu slunečnímu záření než po zbytek roku. Vitamin A, jehož je beta karoten přirozeným zdrojem, má totiž schopnost pomáhat chránit kůži, například při nadměrném slunění. Především ženy pak vítají, že zároveň přispívá ke kosmeticky žádoucímu zbarvení kůže – přirozenému a dlouhotrvajícímu opálení.

 

5x o beta karotenu

1. Kromě žlutých, oranžových a červených rostlin obsahují beta karoten i ty sytě zelené, jako je špenát nebo petržel.

2. Pokud si připravujete zeleninový salát a nechcete se ošidit o množství beta karotenu, vždy přidejte do zálivky trochu oleje. Beta karoten je totiž látka rozpustná v tucích, a díky nim se lépe vstřebává.

3. Ženy, které užívají hormonální antikoncepci, těhotné a kojící maminky mají vyšší potřebu beta karotenu.

4. Lidské tělo lépe vstřebává beta karoten z tepelně opracovaných potravin (např. vařené mrkve nebo dušených rajčat) než ze syrové zeleniny.

5. Obecně se doporučuje přijmout denně přibližně 6 mg tohoto provitaminu pro dospělé. Nadměrná konzumace beta karotenu se může projevit např. oranžovým zabarvením kůže, jejím šupinatěním, vyrážkami, průjmy, nevolností apod.

 

 

Také by vás mohlo zajímat

Ověření internetových stránek a lékárny: Logo pro zásilkový výdej léčivých přípravků