Chia semínka a proč je zařadit do svého jídelníčku


Historie užívání maličkých chia semínek sahá až k Aztékům a Mayům z Jižní Ameriky, kteří je užívali zejména jako zdroj dlouhodobé energie. V jejich jazyce dokonce slovo "chia" znamená "sílu". Chia semínka aneb Šalvěj hispánská (Salvia hispanica) je bylina z čeledi hluchavkovitých, jejíž domovinou je právě oblast Střední Ameriky. Její příznivé účinky začíná objevovat i západní svět. Proč je dobré chia semínky obohatit svůj jídelníček?

Pocit sytosti a dlouhodobá energie

Velkou předností chia semínek je jejich schopnost absorbovat velké množství vody a zvětšit tak svůj objem 7-12x. Tím hydratují tělo a prodlužují pocit plnosti a sytosti. Při absorbování vody vytvářejí chia semínka jemný polysacharidový gel, který je de facto fyzickou bariérou mezi sacharidy a trávicími enzymy, které je rozkládají, což zpomaluje proces přeměny sacharidů na jednoduché cukry. Energie z potravy se tak uvolňuje postupně a je naším organismem mnohem efektivněji využita.

 

Prospěšná vláknina

Za schopnost absorbovat velké množství vody vděčí chia semínka zejména vláknině. Obsahují přitom oba druhy vlákniny: rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná vláknina pomáhá regulovat výše zmíněné trávení tuků a sacharidů, váže na sebe vodu a tím nabývá na objemu. To vede k pocitu nasycení. Nerozpustná vláknina pak pomáhá při čištění střev. Obsah vlákniny v chia semínkách se pohybuje kolem 30%.

 

Kvalitní bílkoviny

Přibližně pětinu z celkové váhy chia semínek tvoří rostlinné bílkoviny, které jsou jedním ze základních stavebních prvků našeho těla a přispívají k budování i udržování svalové hmoty. Potraviny s vysokým obsahem bílkovin také přispívají k pocitu sytosti. Chia semínka jsou díky tomu vhodná nejen pro sportovce, kteří vyvíjejí velkou fyzickou námahu, ale také pro osoby držící dietu.

 

Omega-3 a Omega-6

Chia semínka jsou jedním z nejbohatších přírodních zdrojů Omega-3 a Omega-6 esenciálních mastných kyselin ve vyváženém poměru. Tyto kyseliny si lidské tělo nedokáže vytvořit, musíme je proto přijímat potravou. Mezi tyto nenasycené mastné kyseliny patří např. kyselina alfa-linolenová (ALA), která přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Příznivého účinku se dosáhne při přívodu 2 g ALA denně.

 

Nejjednodušší příprava
Namočením do vody v poměru přibližně 1:5 na cca 10-15 minut za občasného promíchání vytvoříte želé, které lze rovnou vypít, ale i míchat s dalšími pokrmy či se šťávami, aniž byste při konzumaci registrovali strukturu semínek. Lze je použít do salátů, cereálií, jogurtu, koktejlů, pomazánek, slaných i sladných jídel ... Maximální doporučená denní dávka chia semínek je 15 g = cca 2 zarovnané polévkové lžíce. Děti od 3 let užívají poloviční dávku. Jako přísada do pečiva v max. množství 10 %.

 

 

Také by vás mohlo zajímat

Probiotika, prebiotika a symbiotika.

Základní funkcí trávicího traktu je trávení a vstřebávání živin z potravy v souladu s potřebami našeho těla a současně vylučování nestravitelného odpadu ve formě stolice. Trávicí procesy se přitom neobejdou bez podpory přátelské střevní mikroflóry (tzv. střevní mikrobiom), jejíž složení může být ovlivněno řadou faktorů ‒ bakteriální infekce, užívání antibiotik, cestování, stres aj. V přímém důsledku narušení střevní biocenózy se pak objevují průjmy, zácpa, nadýmání či syndrom dráždivého tračníku apod.

Vydáno: 3.10.2016
Zařazeno: Čaje a výživa

Zácpa

Každý z nás má poněkud odlišnou představu o tom, co je to zácpa. Pro někoho jsou to málo početné stolice, někdo zneklidní, nemá-li stolici každý den, pro jiného představuje zácpu bobkovitá nebo obtížně vyprazdňovaná stolice. Jsou i lidé, kteří si myslí, že objem stolice se musí rovnat objemu požité stravě, nebo že vyprázdnění by se mělo dostavit po každém jídle. V pojmu zácpa je vždy ukryt i subjektivní pocit nemocného. Proto neexistuje jednotná definice zácpy. Nejčastěji je chronická zácpa (lat. obstipace) obvykle definována jako dlouhodobě obtížné vyprazdňování stolice v intervalu delším nežli 3 dny a o objemu menším než 80 g. Chronická zácpa v naší populaci tak postihuje přibližně každého pátého z nás.

Vydáno: 3.10.2016
Zařazeno: Čaje a výživa

Průjem

Průjem, podobně jako zácpa, nemá jasnou definici. Nejčastěji je průjem definován jako změna normálního vyprazdňování s odchodem stolice řidší až vodnaté konsistence (zvýšený obsah vody). O chronickém průjmu hovoříme tehdy, trvá-li déle než 14 dní. Akutní průjem trvá obvykle jen několik dní. Jeho příčiny jsou obvykle infekční nebo alimentární (tj. chyba stravování), eventuálně jako následek užívání některých léků.

Vydáno: 3.10.2016
Zařazeno: Čaje a výživa
Ověření internetových stránek a lékárny: Logo pro zásilkový výdej léčivých přípravků