Chia semínka a proč je zařadit do svého jídelníčku

Historie užívání maličkých chia semínek sahá až k Aztékům a Mayům z Jižní Ameriky, kteří je užívali zejména jako zdroj dlouhodobé energie. V jejich jazyce dokonce slovo "chia" znamená "sílu". Chia semínka aneb Šalvěj hispánská (Salvia hispanica) je bylina z čeledi hluchavkovitých, jejíž domovinou je právě oblast Střední Ameriky. Její příznivé účinky začíná objevovat i západní svět. Proč je dobré chia semínky obohatit svůj jídelníček?

Pocit sytosti a dlouhodobá energie

Velkou předností chia semínek je jejich schopnost absorbovat velké množství vody a zvětšit tak svůj objem 7-12x. Tím hydratují tělo a prodlužují pocit plnosti a sytosti. Při absorbování vody vytvářejí chia semínka jemný polysacharidový gel, který je de facto fyzickou bariérou mezi sacharidy a trávicími enzymy, které je rozkládají, což zpomaluje proces přeměny sacharidů na jednoduché cukry. Energie z potravy se tak uvolňuje postupně a je naším organismem mnohem efektivněji využita.

 

Prospěšná vláknina

Za schopnost absorbovat velké množství vody vděčí chia semínka zejména vláknině. Obsahují přitom oba druhy vlákniny: rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná vláknina pomáhá regulovat výše zmíněné trávení tuků a sacharidů, váže na sebe vodu a tím nabývá na objemu. To vede k pocitu nasycení. Nerozpustná vláknina pak pomáhá při čištění střev. Obsah vlákniny v chia semínkách se pohybuje kolem 30%.

 

Kvalitní bílkoviny

Přibližně pětinu z celkové váhy chia semínek tvoří rostlinné bílkoviny, které jsou jedním ze základních stavebních prvků našeho těla a přispívají k budování i udržování svalové hmoty. Potraviny s vysokým obsahem bílkovin také přispívají k pocitu sytosti. Chia semínka jsou díky tomu vhodná nejen pro sportovce, kteří vyvíjejí velkou fyzickou námahu, ale také pro osoby držící dietu.

 

Omega-3 a Omega-6

Chia semínka jsou jedním z nejbohatších přírodních zdrojů Omega-3 a Omega-6 esenciálních mastných kyselin ve vyváženém poměru. Tyto kyseliny si lidské tělo nedokáže vytvořit, musíme je proto přijímat potravou. Mezi tyto nenasycené mastné kyseliny patří např. kyselina alfa-linolenová (ALA), která přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Příznivého účinku se dosáhne při přívodu 2 g ALA denně.

 

Nejjednodušší příprava
Namočením do vody v poměru přibližně 1:5 na cca 10-15 minut za občasného promíchání vytvoříte želé, které lze rovnou vypít, ale i míchat s dalšími pokrmy či se šťávami, aniž byste při konzumaci registrovali strukturu semínek. Lze je použít do salátů, cereálií, jogurtu, koktejlů, pomazánek, slaných i sladných jídel ... Maximální doporučená denní dávka chia semínek je 15 g = cca 2 zarovnané polévkové lžíce. Děti od 3 let užívají poloviční dávku. Jako přísada do pečiva v max. množství 10 %.