14 tipů jak ochránit dětskou pokožku před sluncem

4. 5. 2018 · 4 minuty čtení
Dětská pokožka je specifická - je tenčí než dospělá, vlastní ochranné mechanismy pokožky ještě nejsou zralé a pokožka je více propustná vůči UV záření než pokožka dospělých.

Riziko krátkodobého i dlouhodobého poškození kůže kvůli vystavení slunečním paprskům je tak ještě vyšší u dětí než u dospělých.

Přinášíme 14 tipů pro její efektivní ochranu:

  1. Děti do 1 roku věku by neměly být vystaveny slunci!
  2. Chraňte pokožku svých dětí použitím přípravku s vysokým ochranným faktorem SPF. Přípravek na opalování musí obsahovat jak UV-A, tak s UV-B filtry.
  3. Přípravky s chemickými filtry potřebují čas, aby začaly efektivně působit: naneste tedy takovýto přípravek 20–30 minut před vystavením slunci.
  4. Obnovte vrstvu ochranného přípravku po 90 minutách strávených na slunci, dále po plavání či osušení ručníkem. Ochranný účinek se i u voděodolných přípravků snižuje kvůli času strávenému ve vodě, pocení a tření.
  5. UV paprsky jsou nejsilnější mezi 11–15 hod. Vyhněte se polednímu slunci! Zajistěte, aby Vaše ratolesti byly ve stínu či uvnitř.
  6. Použijte ochranný krém i v případě nepřímého slunečního záření (polojasno, stín). Písek, voda a sníh odrážejí UV paprsky.
  7. Pro dodatečnou ochranu noste klobouk, sluneční brýle a vhodné oblečení (např. oblečení s UV ochranou, bavlněné tričko).
  8. Zajistěte, aby se nestalo, že pokožka Vašeho dítěte zčervená. V případě, že k tomu dojde, věnujte takové situaci pozornost a zabraňte dalšímu vystavení pokožky slunečnímu záření. Aplikace další vrstvy přípravku na ochranu proti slunci neumožňuje ponechat Vaše dítě na slunci!
  9. Zejména pro děti se světlejší pletí platí, že tmavé opálení se dostavuje za cenu budoucího důsledku (i za mnoho let či desetiletí).
  10. Buďte laskaví ke kůži svého dítěte: Používejte produkty na ochranu proti slunečnímu záření velkoryse a často. Po pobytu na slunci pokožku dítěte důkladně omyjte, smyjte veškerá residua ochranných krémů a hydratujte pokožku vhodným přípravkem po opalování.
  11. Některé léky mohou vyvolat závažné kožní reakce v kombinaci s UV zářením. Pokud vaše dítě užívá léky, ověřte prosím s lékařem jejich působení v kombinaci se slunečním zářením.
  12. Během opalování či jiných venkovních aktivit na přímém slunci není doporučeno používat deodorant nebo parfém, neboť může způsobit pigmentové skvrny.
  13. Večer zkontrolujte pokožku dítěte, neboť důsledky pobytu na slunci se mohou na kůži objevit i několik hodin po vystavení paprskům. V takovém případě naneste pečující přípravek po opalování a nechte pokožku několik dní odpočinout.
  14. I když děti milují pobyt venku, vystavení slunci by mělo být postupné. Proto pozvolna a opatrně navyšujte čas strávený na sluníčku.

Související kategorie poduktů

Hravé nanášení ochranného přípravku na opalování

Také Vaše dítě nevydrží stát chvíli v klidu, obzvlášť když se mu snažíte důkladně nanést přípravek na ochranu před slunečními paprsky? Zde jsou praktické tipy pro hravou aplikaci:

  • Začneme nosem a poté budeme pokračovat až po prstíky na noze
  • Já nakrémuji Tvoji ruku a Ty moji…
  • Namaluji si krémem smajlíka na bříško, a pak ho nechám zmizet. Umíš to také?
  • Kamarádi si mohou pomáhat

Děti jsou zvídavé, vysvětlete jim, proč je důležité chánit pokožku. Nezapomeňte, že důležitý je Váš osobní příklad. Vaše děťátko Vás chce kopírovat – postarali jste se o svou pokožku?


Články k tématu 14 tipů jak ochránit dětskou pokožku před sluncem

  • Atopický ekzém či atopická dermatitida je dědičně podmíněné chronické onemocnění kůže, kterým trpí kojenci, děti i dospělí. Jedním z pilířů léčby atopického ekzému je pečlivá péče o pokožku. Pomoci mohou speciální kosmetické přípravky pro atopickou pokožku.
  • Jak pečovat o dětské zoubky?

    Jak pečovat o dětské zoubky?

    · 5 minut čtení
    V průměru kolem šestého měsíce věku dítěte se obvykle objeví první zoubek. Nic netušící maminky může překvapit zvýšená teplota a slinění, které provází jeho prořezávání. U některých dětí není výjimkou průjem. Děťátko může být neklidné, špatně spí, může se snažit dávat si prsty do pusy a kousat do tvrdých předmětů. Prořezávající zoubek pak maminka pozná podle zarudlého zduření dásně.
  • Péče o dětskou pokožku při koupání

    Péče o dětskou pokožku při koupání

    · 7 minut čtení
    Jak často miminko koupat a posléze správně pečovat o jeho citlivou pokožku zajímá prakticky každou novopečenou maminku. Jaké zásady je potřeba při koupání vašeho drobečka dodržet i další informace kolem koupání novorozenců a miminek jsme pro vás shrnuli v přehledném článku.