Superpotraviny jsou stále hitem

12. 2. 2019 · 3 minuty čtení
Víte, co mají společného šišák, moringa a graviola? Jsou to superpotraviny nebo chcete-li anglicky superfoods.

Co jsou to superpotraviny?

Termín superpotravina bylo údajně poprvé použit v roce 1949, když v jistém časopise v Kanadě redaktoři vyzdvihovali nutriční kvality muffinů. Od té doby se definice poněkud změnila. V současnosti se superpotravinami rozumí potraviny, které obsahují větší množství prospěšných přírodních látek nebo naopak obsahují takové, které se často v potravinách, které máme pravidelně na jídelníčku, nevyskytují. Těmi přírodní látkami jsou vitamíny, minerály, stopové prvky, aminokyseliny, enzymy, vláknina a další složky, u nichž se předpokládá, že mají pozitivní vliv na lidský organismus.

Které potraviny to vlastně jsou?

rakytník

Jedním z často citovaných moderních seznamů superpotravin pochází bestselleru Superfoods: 14 potravin, které vám změní život amerického lékaře Johna Pratta (2006). Podle tohoto odborníka na zdravou výživu a anti-aging medicínu do kategorie superpotravin patří: fazole, borůvky, brokolice, oves, pomeranče, dýně, losos, sója, špenát, čaj, rajčata a krůtí maso. Čeští novináři nedávno označili za superpotravinu např. zelí.

Další trendem jsou potraviny pocházející z exotických krajin, které se v minulosti v našich zeměpisných šířkách buď vůbec nekonzumovaly, nebo se se konzumovaly minimálně. Zeměmi původu jsou většinou Čína, Japonsko, Peru a podobně.

Mezi nejoblíbenější superpotraviny patří například Goji - plody kustovnice čínské (Lycium chinense), chia semínka (Salvia hispanica), rakytník -  plody rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides), zelené prášky jako spirulina, chlorela nebo zelený ječmen, některéjedlé houby, ořechy, přírodní sladidla a mnohé další.

I na superpotraviny je třeba pohlížet s rozumem

Superpotraviny jsou jistě velmi užitečným zdrojem výše uvedených prospěšných přírodních látek, ale samozřejmě je třeba vzít do úvahy, že se stále jedná o potraviny, které nepředstavují ekvivalent léků nebo terapeutických postupů lékaře, ani nenahradí běžnou pestrou a vyváženou stravu. To ale nic nemění na tom, že mohou být příjemným zpestřením jídelníčku pro všechny, kteří se zajímají o novinky ve zdravé výživě a chtějí udělat něco pro své zdraví. Každé zajímavé rozšíření jídelníčku vás potěší.


Články k tématu Superpotraviny jsou stále hitem

  • Pro zdravou imunitu celé rodiny

    Pro zdravou imunitu celé rodiny

    · 6 minut čtení
    Nástup do školy či školky, sychravý podzim i dlouhé zimní měsíce jsou tradičně obdobími, kdy je třeba více dbát na ochranu před viry a nachlazením. Správně fungující imunitní systém je totiž klíčem k prevenci infekčních onemocnění nebo k jejich lehčímu průběhu. Jak nejlépe imunitu podpořit?
  • Jak vybrat vitamíny?

    Jak vybrat vitamíny?

    · 8 minut čtení
    Pestrá a vyvážená strava dokáže našemu organismu zajistit veškeré živiny, které potřebuje. Jsou však situace anebo období, kdy je na místě doplnit jídelníček větším přísunem vitamín a minerálů – například v období zvýšeného výskytu infekčních onemocnění, po nemoci nebo při větší psychické a fyzické zátěži. Které vitamíny vám mohou prospět a jak z množství preparátů vybrat ten pravý?
  • Seznam superpotravin ze všech koutů světa se každým dnem rozrůstá. Ačkoli se u nás moringa olejodárná objevila mezi trendy zdravé výživy teprve nedávno, její jedinečné účinky a množství zdraví prospěšných látek ji cenila již prastará ajurvédská medicína.