Nedovolte alergické rýmě, aby vám kazila jaro

10. 5. 2021 · 4 minuty čtení
Sezóna alergické rýmy je v plném proudu. Zatímco většinu lidí rozkvetlá příroda těší, alergici se neradují. Obzvláště v posledních suchých letech, kdy déšť pravidelně pyly nesmývá, bývají projevy alergické rýmy mnohem intenzivnější. Víte o alergické rýmě a její léčbě vše? Doplňte si znalosti o zdravotním problému, který dle statistik trápí až čtvrtinu z nás.

Co je to alergická rýma?

Alergická rýma je zánět nosní sliznice vyvolaný alergickou reakcí. Při alergii reaguje imunitní systém člověka nepřiměřeně na určité běžně se vyskytující, jinak neškodné podněty – alergeny (pyly, plísně, roztoči, zvířecí sliny, srst…). Výskyt alergické rýmy bohužel stále stoupá, dle odhadu jí aktuálně trpí 20 až 25 % populace. Alergickou rýmu nelze podceňovat – neléčená představuje rizikový faktor pro rozvoj astmatu.

Alergie

Typy alergické rýmy – sezónní a celoroční

Podle délky trvání se alergická rýma dělí na dva základní typy – sezónní a celoroční.

Sezónní alergická rýma se projevuje jen v určitém ročním období, jejími spouštěči jsou obvykle pyly, spory plísní ve vzduchu ve vlhkém počasí, teplo nebo chlad. Příznaky sezónní alergické rýmy jsou: silné svědění sliznice nosu a očních spojivek, ucpaný nos, záchvaty kýchání a vodnatá sekrece z nosu, slzení očí, škrábání v krku. Často bývá přítomen i pocit únavy.

Celoroční alergická rýma se projevuje celý rok. Její příčinou může být alergie na roztoče, domácí zvířata, plísně, profesní alergeny, potravinové alergie nebo alergie na některé léky. U celoroční alergické rýmy z příznaků převažuje zduření nosní sliznice s pocitem ucpaného nosu, méně časté je svědění nosu a postižení očí.

U koho je vyšší pravděpodobnost rozvoje alergické rýmy?

Někteří z nás mají bohužel zvýšené riziko vzniku alergické rýmy. Jsou to:

  • Děti v rodinách s výskytem alergií – pokud jsou oba rodiče alergici, pak je až 80 % pravděpodobnost, že i jejich potomci budou alergičtí.
  • Děti, které v kojeneckém věku trpěly potravinovými alergiemi nebo atopickým ekzémem.
  • Lidé s chronickým onemocněním dýchacích cest.
pylová alergie

Co pro sebe můžete udělat sami?

Jako u většiny zdravotních obtíží, i u alergické rýmy existuje řada opatření, jejichž dodržováním můžete sami průběh onemocnění zmírnit. Zde je několik tipů:

  • Dodržujte bezalergenový režim – dobře odstranitelné jsou alergeny především z domácího prostředí (prach, plísně…)
  • Využívejte pylovou informační službu, abyste měli přehled, zda je sezóna právě „vašich alergenů“, a pokud ano, omezte pobyt venku, zejména za suchého a větrného počasí.
  • Při akutním záchvatu alergické rýmy opláchněte obličej studenou vodou, můžete spláchnout i vlasy, abyste odstranili alergeny.
  • Pokud se alergie vyskytují v rodině, dítě by mělo být kojeno minimálně do 6 měsíců, dále je pak vhodné podávat hypoantigenní mléka (HA).
  • Pokud se chystáte otěhotnět, plánujte tak, aby potřeba soustavné léčby nepřipadala na první trimestr těhotenství.
  • Přestaňte kouřit, nepobývejte v kuřáckém prostředí.
  • Užívejte léky proti alergii.

Kdy navštívit lékaře?

Jakmile se u vás poprvé projeví příznaky alergické rýmy, je dobré objednat se na alergologické vyšetření, během něhož se dozvíte, které alergeny vám způsobují obtíže – pak bude mnohem snazší se jim vyhýbat. Kromě toho je vhodné vyhledat lékaře v následujících situacích:

  • když se příznaky alergie nelepší nebo zhoršují,
  • pokud vám vadí vedlejší účinky léků (ospalost, poruchy soustředění),
  • když propuknou další příznaky (dušnost, kašel, tlak na hrudi, vyrážky),
  • když se alergická rýma projeví u dětí.

I alergická rýma se v některých případech může zkomplikovat, tzv. druhotnou infekcí. V tomto případě vyhledejte lékařskou pomoc neprodleně. Známky komplikací jsou: horečka nad 38 °C, bolesti hlavy, bolesti ve tvářích, hnisavý sekret.

Jak pomůže lékárna?

  • Při výskytu pouze nosních obtíží je vhodné zvolit nosní formu léků na alergii (antihistaminika) – nosní spreje, kapky.
  • Krátkodobě lze použít i spreje na klasickou rýmu, které rychle uvolní ucpaný nos. Nepoužívejte je však déle než týden.
  • Oči podrážděné alergií zklidní oční kapky na alergii.
  • Při silnějších příznacích lze použít tablety na alergii s celkovým účinkem.
  • K očištění nosních cest a jejich uvolnění je vhodné používatmořskou vodu s vyšší koncentrací solí (hypertonickou) nebo mořskou vodu obohacenou o mangan.
  • K eliminaci roztočů z domácího prostředí (matrace, lůžkoviny) je možné použít sprej proti roztočům.
  • K zachycení alergenů, aby nepronikly na sliznice, použijte speciální mast, event. roušku.
  • Vyzkoušejte fototerapeutický přístrojna léčbu alergické rýmy. 

Užívejte léčivé přípravky pouze tehdy, pokud pociťujete příznaky, pro které jsou určené, a po konzultaci s lékařem nebo lékárníkem. Léčivé přípravky omezené při výdeji na lékařský předpis (recept) užívejte výhradně podle doporučení lékaře. Účelem tohoto materiálu není zvýšení spotřeby, výdeje ani předepisování léčivých přípravků. Nenabádáme vás k nevhodnému, nepřiměřenému ani neopodstatněnému užívání léků. Vždy si pečlivě prostudujte příbalový leták, účinky a použití léků konzultujte s lékařem nebo lékárníkem, dávkování dle příbalového letáku. Za tiskové chyby neručíme.

Při výběru vhodného přípravku se o jeho účincích a způsobu užití poraďte s lékárníkem. 

Články k tématu Nedovolte alergické rýmě, aby vám kazila jaro

  • Kopřívka - co ji způsobuje?

    Kopřívka - co ji způsobuje?

    · 4 minuty čtení
    Kopřivka patří mezi nejznámější alergické reakce. Nejčastěji ji asi spojujeme s konzumací kyselého ovoce, zejména jahod, kterým se tak těžko odolává. Podívejme se společně na kopřivku podrobněji.
  • Alergie na slunce

    Alergie na slunce

    · 3 minuty čtení
    Všichni dobře víme, že s opalováním to není dobré přehánět a že nadměrné slunění zvyšuje riziko rakoviny kůže. Méně už se ale mluví o jiném problému – alergii na sluneční záření. Přitom podle některých zdrojů tato alergie znepříjemňuje slunné letní dny až každému pátému z nás. Nejčastěji postihuje ženy a děti.
  • Zánět spojivek – přiznaky a léčba

    Zánět spojivek – přiznaky a léčba

    · 6 minut čtení
    Hlavním projevem, který upozorní na zánět spojivek, je výrazné zarudnutí očí a hnisavá či vodnatá sekrece z očí. Zánět spojivek (konjunktivitida) je nejčastěji infekčního původu, může ale také souviset s poraněním nebo podrážděním oka či alergií. „Červené oči“ bývají nezřídka také projevem syndromu suchého oka. Zánět spojivek patří mezi nejběžnější postižení oka, a proto by v domácí ani cestovní...