Bramborák pečený v troubě

20. 7. 2022 · 1 minuta čtení

Tento recept je v některých českých a moravských regionech známý jako sekanice a tradičně se připravuje ve velikonočním období, někdy se do těsta přidávají také sekané kopřivy – i ty můžeme doporučit, pokud je natrháte v neznečištěné lokalitě.



Bramborák pečený v troubě

Bramborák pečený v troubě

⏳ Doba přípravy: 60 min

Ingredience na 8 porcí:

✔️ 860 g brambor
✔️ 4 vejce
✔️ 100 g šunky nejvyšší jakosti
✔️ 60 g celozrnné ječné mouky
✔️ 20 g česneku
✔️ 5 ml řepkového oleje
✔️ Sůl, pepř, majoránka


Postup přípravy:

Brambory oloupeme a nastrouháme najemno (pokud máme radši hrubší strukturu, můžeme část brambor nastrouhat nahrubo). Z brambor vymačkáme co nejvíce přebytečné vody, přidáme vejce, prolisovaný česnek a pokrájenou šunku nebo libové uzené. Zahustíme moukou (můžeme použít pšeničnou nebo například ječnou) a ochutíme majoránkou a solí. V případě potřeby přidáme více mouky. Těsto nalijeme do pekáčku vyloženého pečicím papírem (může být i ve větší vrstvě). Pokud bychom chtěli klasičtější bramboráky, tak můžeme vytvořit z těsta na plechu tenčí placky. Povrch postříkáme trochou oleje (nejlépe funguje olej ve spreji) a pečeme při 170 stupních cca 45 minut. Pokud máme tenčí bramboráky, tak dobu pečení zkrátíme.
 
Přejeme dobrou chuť!
 

Nutriční hodnoty na 1 porci:

710 kJ, 24 g sacharidů, 9 g bílkovin, 4 g tuků, 2,4 g vlákniny, 1,5 g cukrů, 1,1 g nasycených mastných kyselin, 0,9 g soli

Články k tématu Bramborák pečený v troubě

  • Mnoho lidí si myslí, že diabetici musí ze svého jídelníčku zcela vyloučit sacharidy. Není ale cukr jako cukr. Které typy sacharidů tedy při cukrovce omezit či úplně vynechat a kterých se naopak bát nemusíte? A jak celkově upravit diabetický jídelníček?
  • Batátové kari s červenou čočkou

    Batátové kari s červenou čočkou

    · 2 minuty čtení
    Sladké brambory alias batáty dnes běžně koupíte v obchodech a díky svému všestrannému použití se stávají oblíbenou alternativou „obyčejných“ brambor. Vyzkoušejte je na indický způsob s kari a červenou čočkou.
  • Rýžové placičky s tuňákem a olivami

    Rýžové placičky s tuňákem a olivami

    · 1 minuta čtení
    Naše rýžové placky s tuňákem a olivami potěší každého, kdo hledá lehký, jednoduchý a osvěžující oběd nebo svačinu. Pohladíte své chuťové pohárky a přitom vám z nich nebude těžko, navíc tak můžete výborně spotřebovat zbytky uvařené rýže.