Bramborák pečený v troubě
20. 7. 2022
· 1 minuta čtení
Tento recept je v některých českých a moravských regionech známý jako sekanice a tradičně se připravuje ve velikonočním období, někdy se do těsta přidávají také sekané kopřivy – i ty můžeme doporučit, pokud je natrháte v neznečištěné lokalitě.
Postup přípravy:
Brambory oloupeme a nastrouháme najemno (pokud máme radši hrubší strukturu, můžeme část brambor nastrouhat nahrubo). Z brambor vymačkáme co nejvíce přebytečné vody, přidáme vejce, prolisovaný česnek a pokrájenou šunku nebo libové uzené. Zahustíme moukou (můžeme použít pšeničnou nebo například ječnou) a ochutíme majoránkou a solí. V případě potřeby přidáme více mouky. Těsto nalijeme do pekáčku vyloženého pečicím papírem (může být i ve větší vrstvě). Pokud bychom chtěli klasičtější bramboráky, tak můžeme vytvořit z těsta na plechu tenčí placky. Povrch postříkáme trochou oleje (nejlépe funguje olej ve spreji) a pečeme při 170 stupních cca 45 minut. Pokud máme tenčí bramboráky, tak dobu pečení zkrátíme.
Přejeme dobrou chuť!
Nutriční hodnoty na 1 porci:
710 kJ, 24 g sacharidů, 9 g bílkovin, 4 g tuků, 2,4 g vlákniny, 1,5 g cukrů, 1,1 g nasycených mastných kyselin, 0,9 g soli
Články k tématu Bramborák pečený v troubě
Jehněčí ragú se zeleninou
· 1 minuta čteníJehněčí je sice doménou zemí, kde je chov ovcí častější než v Česku, ale určitě si ho čas od času dejte. Když se dobře připraví, je nepřekonatelné. Aromatické maso vyniká v kombinaci se zeleninou a zdaleka ne jen kořenovou.Diabetes – doporučené a rizikové potraviny
· 8 minut čteníMnoho lidí si myslí, že diabetici musí ze svého jídelníčku zcela vyloučit sacharidy. Není ale cukr jako cukr. Které typy sacharidů tedy při cukrovce omezit či úplně vynechat a kterých se naopak bát nemusíte? A jak celkově upravit diabetický jídelníček?Smoothie nápoje pro diabetiky
· 7 minut čteníZelenina a ovoce s menším obsahem cukru mají v jídelníčku diabetika důležité místo. Navíc z nich lze vykouzlit chutnou svačinu v podobě smoothie. Co by měl tento lahodný nápoj v případě diabetes ideálně obsahovat? A kdy je nejlepší čas na jeho konzumaci?