Diabetická retinopatie – příznaky a prevence

9. 4. 2021 · Mgr. Lukáš Novotný · 2 minuty čtení

Už dávno jsme si zvykli starat se o naše zdraví – měřit cholesterol, tlak, kontrolovat svoji váhu. A přesto zdraví očí, které jsou naším nejdůležitějším smyslem, bereme velmi často jako samozřejmost. Podceňování prevence a nedostatečná informovanost jsou nejčastější příčiny, které vedou k pozdnímu vyhledání odborné péče, a tím i vzniku zbytečných zdravotních komplikací. Důvody zhoršení zraku mohou být různé – roli hrají genetické faktory, oční i celková onemocnění (cukrovka, roztroušená skleróza), poškození zraku úrazem nebo přibývající věk.



Cukrovka

Cukrovka, diabetes mellitus, je chronické onemocnění, u něhož je v posledním desetiletí zaznamenán výrazný nárůst. V současnosti je v České republice evidováno více než 860 000 diabetiků a předpokládá se, že v roce 2035 bude cukrovkou trpět každý desátý občan.

Cukrovka se projevuje poruchou metabolismu cukrů. Nedostatečná tvorba inzulinu nebo nižší citlivost tkání k vlastnímu inzulinu vede ke zvýšení hladiny cukru v krvi, na kterou není tělo zvyklé. Výsledkem je poškození stěn malých cév, které jsou náchylnější k prasknutí.

V důsledku daných poškození má po 20 letech na očích změny každý pacient s cukrovkou bez ohledu na její typ. Porušený metabolismus cukrů vede k vyššímu výskytu šedého zákalu, glaukomu, vzniku diabetické retinopatie a otokům sítnice.

Mezi nejvážnější komplikace cukrovky patří diabetická retinopatie. Diabetická retinopatie způsobuje zhoršené vidění. Je velmi agresivní a rychle se rozvíjí.


Počáteční příznaky diabetické retinopatie:

  • Rovné linie se mění ve zvlněné (např. rohy domů, oken, značení na cestě)
  • Potřeba více světla k běžným činnostem (čtení, psaní)
  • Chybějící písmena při čtení
  • Změna barevného vidění
  • Zastření centra vidění

Jak lze snížit pravděpodobnost diabetické retinopatie?

  • Nejdůležitější pro prevenci vzniku a rozvoje diabetické retinopatie je důsledná kompenzace cukrovky s důrazem na stabilizaci hladiny cukru v krvi (glykemie). Choďte na pravidelné roční prohlídky k očnímu lékaři.
  • Je vhodné nechat si od svého očního lékaře nebo lékárníka doporučit doplňky stravy určené speciálně k ochraně Vašeho zraku.
  • Velmi důležité je i pravidelné samovyšetření tzv. Amslerovou mřížkou. Jedná se o čtverečkovanou síť s bodem uprostřed, kdy se pomocí tohoto centrálního bodu zjistí, zda nedochází k poruchám zraku.
  • Eliminujte nadváhu, kouření a jiné rizikové faktory.
  • Stabilizujte krevní tlak a hladiny cholesterolu.
  • Chraňte svůj zrak před vnějšími vlivy například pomocí umělých slz bez konzervačních látek se schopností chránit sítnici před škodlivým UV zářením.

Přesné a včasné vyšetření očním lékařem je pro zahájení léčby zásadní. Nepodceňujte riziko diabetické retinopatie! Pečujte o svůj zrak! 

Články k tématu Diabetická retinopatie – příznaky a prevence

  • Diabetici často netuší, proč je pro ně péče o nohy tak důležitá. Péče o nohy, chodidla a o kůži vůbec musí být prioritou hned od zahájení léčby cukrovky. Jak správně pečovat o nohy a jak je chránit před hrozícími komplikacemi při cukrovce?
  • Nejlepší volbou v diabetické dietě jsou potraviny s nízkou hodnotou glykemického indexu. Jsou pomalu tráveny a vstřebávány, což znamená pomalejší a menší vzestup hladiny cukru v krvi. Skvělou volbu představuje černý bez, borůvky, jablka, cibule, česnek či kysané zelí.
  • Co znamená diabetický stres a kdo je touto specifickou formou psychické zátěže ohrožen, jak souvisí se syndromem vyhoření a proč je potřeba zavčas řešit počínající úzkost především otevřenou a ohleduplnou komunikací, si můžete přečíst v novém článku.
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora