Dýňovo-ořechové kuličky
Dýně je až překvapivě univerzální zelenina. Víte, že je skvělá i pro sladké dobroty? Dnes jsme pro vás připravili dýňovo-ořechové kuličky, které si s chutí dáte třeba ke kávě.
Postup přípravy:
Dýni pokrájíme na menší kousky (pokud máme dýni hokkaido, nemusíme loupat) a upečeme doměkka. Upečenou dýni rozmixujeme na pyré. Vločky si rozemeleme, z ořechů odebereme 100 g a také rozmixujeme, zbylých 30 g si necháme v kuse. Rozinky namočíme do vroucí vody (nebo předem do rumu), aby změkly. Smícháme vločky a ořechy, přidáme skořici, zázvor a badyán a promícháme. Přidáme dýňové pyré, čekankový sirup a překrájené rozinky a vypracujeme těsto. Pokud by těsto bylo moc řídké, dle potřeby zahustíme vločkami. Z těsta tvarujeme kuličky a doprostřed každé kuličky zabalíme oříšek. Dle chuti můžeme hotové kuličky obalit v mletých oříšcích, které lze lehce ochutit skořicí a dalším kořením. Kuličky skladujeme v ledničce a sníme během pár dní.
Přejeme dobrou chuť!
Množství ingrediencí odpovídá cca 40 kuličkám, 1 porce = 1 kulička.
Nutriční hodnoty na 1 porci:
150 kJ, 3 g sacharidů, 1 g bílkovin, 2 g tuků, 1 g vlákniny, 0,8 g cukrů, 0,3 g nasycených mastných kyselin, 0 g soli
Články k tématu Dýňovo-ořechové kuličky
Jehněčí ragú se zeleninou
· 1 minuta čteníJehněčí je sice doménou zemí, kde je chov ovcí častější než v Česku, ale určitě si ho čas od času dejte. Když se dobře připraví, je nepřekonatelné. Aromatické maso vyniká v kombinaci se zeleninou a zdaleka ne jen kořenovou.Diabetes – doporučené a rizikové potraviny
· 8 minut čteníMnoho lidí si myslí, že diabetici musí ze svého jídelníčku zcela vyloučit sacharidy. Není ale cukr jako cukr. Které typy sacharidů tedy při cukrovce omezit či úplně vynechat a kterých se naopak bát nemusíte? A jak celkově upravit diabetický jídelníček?Smoothie nápoje pro diabetiky
· 7 minut čteníZelenina a ovoce s menším obsahem cukru mají v jídelníčku diabetika důležité místo. Navíc z nich lze vykouzlit chutnou svačinu v podobě smoothie. Co by měl tento lahodný nápoj v případě diabetes ideálně obsahovat? A kdy je nejlepší čas na jeho konzumaci?