Kakaový koláč z tvarohu a celozrnných lupínků

20. 6. 2022 · 2 minuty čtení

Hrnek zázvorového čaje, pustit film a šup pod deku. Že vám k idylce podzimního večera pořád ještě něco chybí? No přece pořádný zákusek! Představujeme kakaový koláč z tvarohu a celozrnných lupínků, který vám po necelé hodině práce zajistí příjemný večer.



Kakaový koláč z tvarohu a celozrnných lupínků

Kakaový koláč z tvarohu a celozrnných lupínků

⏳ Doba přípravy: 40 minut

Ingredience na 10 porcí:

Těsto:

✔️100 g celozrnných lupínků

✔️100 g banánu

✔️50 g arašídového másla

Náplň:

✔️300 g banánu

✔️400 g odtučněného tvarohu

✔️2 vejce

✔️15 g pudinkového prášku

✔️20 g kakaa

Posyp:

✔️65 g celozrnných lupínků

✔️30 g hořké čokolády (70%)

✔️lžíce arašídového másla

 Poznámka: Množství ingrediencí odpovídá malé dortové formě.


Postup přípravy:

Těsto: Celozrnné lupínky nadrtíme a smícháme s rozmixovaným banánem a arašídovým máslem. Pokud je máslo tuhé, rozehřejeme ho ve vodní lázni. Uhněteme těsto a vmačkáme ho do formy.

Náplň: Banány rozmixujeme a smícháme s tvarohem, žloutky, pudinkovým práškem a kakaem. Vyšleháme do hladkého těsta a na závěr opatrně vmícháme sníh z bílků. Náplň nalijeme na připravené těsto a pečeme při 160 °C cca 30 minut, dokud náplň neztuhne.

Posyp: Ve vodní lázni v malé misce rozehřejeme hořkou čokoládu s trochou arašídového másla. V této směsi obalíme celozrnné lupínky, rozprostřeme je na pečicím papíru na plech nebo talíř a necháme vychladnout a ztuhnout. Hotový koláč posypeme křupavými čokoládovými lupínky.

Přejeme dobrou chuť!

Nutriční hodnoty na porci:

870 kJ, 27 g sacharidů, 10 g bílkovin, 6 g tuků, 3,7 g vlákniny, 12,1 g cukrů, 2,1 g nasycených mastných kyselin, 0,3 g soli


    Články k tématu Kakaový koláč z tvarohu a celozrnných lupínků

    • Mnoho lidí si myslí, že diabetici musí ze svého jídelníčku zcela vyloučit sacharidy. Není ale cukr jako cukr. Které typy sacharidů tedy při cukrovce omezit či úplně vynechat a kterých se naopak bát nemusíte? A jak celkově upravit diabetický jídelníček?
    • Batátové kari s červenou čočkou

      Batátové kari s červenou čočkou

      · 2 minuty čtení
      Sladké brambory alias batáty dnes běžně koupíte v obchodech a díky svému všestrannému použití se stávají oblíbenou alternativou „obyčejných“ brambor. Vyzkoušejte je na indický způsob s kari a červenou čočkou.
    • Rýžové placičky s tuňákem a olivami

      Rýžové placičky s tuňákem a olivami

      · 1 minuta čtení
      Naše rýžové placky s tuňákem a olivami potěší každého, kdo hledá lehký, jednoduchý a osvěžující oběd nebo svačinu. Pohladíte své chuťové pohárky a přitom vám z nich nebude těžko, navíc tak můžete výborně spotřebovat zbytky uvařené rýže.