Kdy, jak a čím stříhat nehty?

14. 1. 2015 · 2 minuty čtení
Přestože miminka mají nehtíky velmi malé, je potřeba jim věnovat pozornost. Za začátku ale nedoporučujeme je stříhat.

Dětské nehty

Nehty miminka jsou malé, tenké a měkké. Po uplynutí šestinedělí se postupně zpevňují. Zpočátku tedy nehty stříháme, jenom když je to nezbytně nutné – obvykle odpadají samy. K prevenci poškrábání můžeme miminku přetáhnout přes ručičky rukávy košilky nebo bavlněné rukavice. Později nehty stříháme speciálními dětskými nůžkami se zaoblenou špičkou. Stříháme je ve spánku, při kojení nebo po koupání. Na rukách se nehty zastřihávají podle tvaru prstů a na nohou rovně, aby nezarůstaly do kůže. Stříháme opatrně, hranice kůže a nehtu není zprvu zřetelná. Pokud dojde k poranění, nezapomeneme jej vydezinfikovat.


Články k tématu Kdy, jak a čím stříhat nehty?

  • Dětská pokožka je specifická - je tenčí než dospělá, vlastní ochranné mechanismy pokožky ještě nejsou zralé a pokožka je více propustná vůči UV záření než pokožka dospělých.
  • Atopický ekzém či atopická dermatitida je dědičně podmíněné chronické onemocnění kůže, kterým trpí kojenci, děti i dospělí. Jedním z pilířů léčby atopického ekzému je pečlivá péče o pokožku. Pomoci mohou speciální kosmetické přípravky pro atopickou pokožku.
  • Jak pečovat o dětské zoubky?

    Jak pečovat o dětské zoubky?

    · 5 minut čtení
    V průměru kolem šestého měsíce věku dítěte se obvykle objeví první zoubek. Nic netušící maminky může překvapit zvýšená teplota a slinění, které provází jeho prořezávání. U některých dětí není výjimkou průjem. Děťátko může být neklidné, špatně spí, může se snažit dávat si prsty do pusy a kousat do tvrdých předmětů. Prořezávající zoubek pak maminka pozná podle zarudlého zduření dásně.

Obsah článku