Konejšivé signály: Naučte se komunikovat s pejskem

7. 1. 2021 · Mgr. Barbora Jedličková · 5 minut čtení

Konejšivé signály si představte jako slovník znakové řeči pejsků. Jak pejska zklidnit ve stresu, jak uklidnit agresivního pejska i jak zklidnit hyperaktivního pejska, takové signály najdete v článku na Dr. Max VET.



Znaková řeč

Znají to například maminky malých dětí, které ještě neumí mluvit. S dětmi používají jednoduchý znakový jazyk. Děti jim třeba pohybem rukou naznačí, že by chtěly napít. A když se potom maminky chtějí dítěte zeptat, jestli nechce napít, doplní verbální otázku také tímto gestem.

Pejskové umí přesně totéž. Tedy – ne gesto připomínající pití z neviditelné lahve, ale znakovou řeč, kterou se dorozumívají, a to jak s člověkem, tak s ostatními psy. Když budete vědět, na co se zaměřit, najednou konejšivé signály velmi jasně uvidíte při interakci s vámi i s jinými pejsky.

Proč se jim říká konejšivé? Existují totiž signály, které v interakci mezi pejsky pomáhají předcházet konfliktům. Psi jimi dávají najevo pocity a konejší sebe nebo protistranu ve snaze nemuset přistoupit k hrubé síle.

Když budete ovládat taková vědomá gesta, můžete pejska utlumit v situaci, kdy hrozí konflikt. Naučíte se, jak zklidnit hyperaktivního psa, jak ztlumit nervozitu pejska, ale třeba taky jak uklidnit pejska při nekomfortních situacích jako bouřka, stříhání drápků a srsti, návštěva u veterináře, silvestrovské ohňostroje nebo návštěva rozjívených dětí.


1. „Přicházím v míru“

Pejsek stojí nebo jde dopředu, ale hlavu otáčí na stranu, jako by koukal doprava nebo doleva. To je jasný signál: „Neútočím“. Gesto totiž odhaluje tepny na krku, tedy nejzranitelnější místo, vyjadřuje tak i důvěru pejskovi nebo člověku, ke kterému se přibližuje.

Zároveň může být otočení hlavy signálem k ukončení činnosti, která se pejskovi nelíbí. Chcete například pejska hladit, ale on nejdříve odvrátí zrak a pak otočí hlavu směrem od vás. Děláte něco, co se pejskovi nelíbí, a on chce, abyste přestali.

Příště můžete takhle pejskovi vysvětlit, že se vám třeba nelíbí něco, co dělá on vám.

Opačné, útočné gesto je, když se pes rychle přibližuje a hlavu má pevně nataženou ve směru pohybu, obvykle doprovázené přímým pohledem do očí. Ovšem pozor, takhle může pejsek běžet i za svým milovaným páníčkem a přímé postavení hlavy je pak výrazem absolutní radosti.

U pejsků je obecně upřený pohled od očí jasnou výhružkou, obvykle poslední gesto před útokem. Pokud to tedy není váš pejsek, se kterým máme silné pouto, nezírejte psům upřeně do očí, nejspíš by si to špatně vyložili.

2. „Jsem nervózní“

Pes, stejně jako člověk, je savec. To znamená, že máme ranou vzpomínku na kojení a ve stresu se podvědomě konejšíme napodobením kojení. Lidé i pejsci. Ale zatímco lidé si spíš skousnou ret nebo rty pevně sevřou do tenké linky, pejsek si olizuje čumák.

Tímhle gestem se pejsek konejší, když je v situaci, která mu není příjemná, když se bojí. Všímejte si třeba, když přijde lidská návštěva, se kterou si pejsek nerozumí. Všímejte si, zda tak reaguje na přítomnost dalšího pejska. Můžete lépe odhadnout jeho reakci.

3. „Nechte mě být“

 

Natřásání, oklepávání, to je signál „nelíbí se mi“. Je to zdvořilý signál, často jej můžeme pozorovat třeba s malými dětmi. Pejsek jim nechce ublížit, ale chce je doslova setřást. Neublížit, jen je ze sebe chce sundat.

Pokud takový signál zpozorujete, zasáhněte a sundejte děti z pejska, aby si pejsek nemusel říct o respektování svého prostoru důrazněji, třeba vrčením nebo ohnáním se po dítěti. Stejně tak v interakci s jinými psy, třesení je signál – dej mi pokoj, neprovokuj mě.


4. „Bojím se nebo analyzuji nebezpečí“

Bezprostřední reakce na ohrožení se u mnoha zvířat dělí na dva různé instinkty – uteč, nebo bojuj. Zvíře, ale i člověk, mají obvykle jen pár vteřin na to se rozhodnout. Musí posoudit, zda soupeře může porazit – a tedy vyrazit do souboje, nebo zda je on tím slabším, a zahájit útěk.

Zpomalení v pohybu nebo přímo zamrznutí je přesně tím okamžikem, kdy pejsek propočítává rizika. Takže zatímco vy na něj voláte nebo brnkáte vodítkem, pejsek někde vidí nebezpečí, které je pro něj tak velké, že zvažuje útěk.

TIP na ověření: Dobře si všimněte třeba na procházce v lese, když někde opodál zapraská větvička. Pejsek zpomalí, napřímí uši (pokud to fyziologie jeho plemene dovoluje) a čeká.

Psi se také bojí náhlých a silných zvuků, například silvestrovských ohňostrojů a bouřek. Kromě zmíněného strnutí na ně nejčastěji reagují kňučením, třesením nebo skrýváním se pod nábytek.


5. „Pojď si hrát“

Pejsek zaujme pozici, kdy jsou přední tlapky dlouze vytažené dopředu, pejsek je prohnutý, upřeně se dívá, má vystrčený zadeček a ocasem kmitá ve svislé pozici. To je jasná výzva ke hře. Spousta páníčků toto gesto přesně tak i vnímá, ačkoliv nic o konejšivých signálech nevědí. Je to důsledek toho, že člověk a pes jsou na sebe naladěni tisíce let.  

Pozornost, láska a naladění na stejnou vlnu
Konejšivých signálů je až 30, všechny je najdete ve stejnojmenné knize norské kynoložky Turid Rugaas a pomohou vám předcházet konfliktním situacím mezi vámi a vaším pejskem, ale i mezi vaším pejskem a ostatními psy. Nemusíte být však odborník na konejšivé signály, abyste se svým pejskem mohli komunikovat, sice se hodí je znát, ale hlavní je naladění na vašeho pejska, vnímání jeho chování a silné vzájemné pouto.

Stejně jako u lidských dětí si člověk může přečíst spoustu knížek, ale klíčová ingredience správné výchovy je především láska a porozumění, u pejsků je to velmi podobné.

Články k tématu Konejšivé signály: Naučte se komunikovat s pejskem

  • Barfování - jak začít a výhody

    Barfování - jak začít a výhody

    · 5 minut čtení
    Chtěli byste zkusit pro vašeho pejska něco jiného něž granule? Možná jste zaslechli o barfování založeném na přirozené stravě, která je zvířatům od pradávna vlastní. Co přesně BARF krmení obnáší? Jak s ním začít a jak barfovat štěně?
  • Blechy u psa

    Blechy u psa

    · 6 minut čtení
    Jak poznat psí blechy? Jak jim předcházet a jaké jsou možnosti na jejich odstranění? A Co dělat, když má blechy štěně? Přečtěte si naše tipy a zorientujte se v účinných přípravcích k odstranění blech v novém článku na Dr. Max VET.
  • Blechy u kočky

    Blechy u kočky

    · 7 minut čtení
    Jak poznat kočičí blechy? Jak se mohou dostat do vaší domácnosti? Jak se jich zbavit a co dělat, když má blechy koťátko ? Přečtěte si tipy na odblešení koček včetně správného výběru pipet, sprejů, šamponů i obojků na ochranu vaší kočky proti blechám.
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora