Luxusní bezlepková vánočka

21. 12. 2021 · Mgr. Barbora Jedličková · 5 minut čtení

Co by byly Vánoce bez vánočky? Na naší luxusní kváskové vánočce ozdobené plátky mandlí si můžete pochutnat, i pokud držíte bezlepkovou dietu. Bude chutnat skvěle s kávou, čajem, máslem, marmeládou nebo jen tak. Stačí pořídit ty správně ingredience a pustit se do pečení!


Bezlepková vánočka pro celiaky
Na potření vánočky použijte celé vejce (rozšlehané), na posypání pak plátky mandlí.

Ingredience:

Rozkvas:

  • 2 lžíce kvásku, 110 g bezlepkové směsi na pečivo Nutrifree, 110 g vlažné vody

Příprava

  • Nejprve připravíme rozkvas. Večer před pečením smícháme v míse dvě lžíce kvásku, 110 g teplé vody a 110 g bezlepkové směsi na pečivo Nutrifree (Mix per Pane). Můžeme si pomoci šlehačem, rozkvas pěkně probublá a bude bez hrudek. Necháme na teplém místě přes noc kvasit.
  • Ráno do rozkvasu přidáme bezlepkové směsi na koláče (Mix per Dolci) a směsi na pečivo (Mix per Pane), přidáme vlákninu inulin, citronovou šťávu, tvaroh, cukry, špetku soli, vejce, smetanu, rozpuštěné máslo a tapiokovou mouku. Vše vyhněteme v jemné a vláčné těsto.
  • Necháme minimálně dvě hodiny v teple kynout. Zakryjeme igelitem nebo poklopem, aby těsto neoschlo. Po dvou hodinách zkontrolujeme prstovým testem, zda je těsto připravené na další zpracování.
  • A můžeme plést. Těsto položíme na vál, popřekládáme a rozdělíme na devět nebo šest dílů. Z dílů vytvoříme dlouhé válečky. Splétání copů je ideální již na pečicím papíře, abychom spletenou vánočku nepřenášeli.

Vánočka z 9 válečků: Pokud budeme pracovat z 9 válečků, tak si nejprve spleteme cop ze 4 dílů, na tento spletený cop položíme cop z 3 dílů a na tento cop položíme cop z 2 dílů. Vznikne nám vysoká vánočka.

Vánočka z 6 válečků: Pokud pracujeme s 6 díly, vzniknou nám 2 vrstvy. Nejprve si připravíme cop ze 4 válečků, na který položíme cop z 2 válečků.

  • Upletenou vánočku necháme na pečicím papíře ještě cca dvě hodiny kynout. Nezapomeneme přikrýt fólií nebo pečicím papírem, aby neoschla. Pak ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi, vložíme do trouby na 200 °C a vytvoříme zapaření tím, že na spodní plech nebo pekáček, který si rozpálíme zároveň s troubou, nalijeme horkou vodu, aby v troubě vzniklo hodně páry. Po 8 až 10 minutách troubu vyvětráme, snížíme teplotu na 180 °C a dopékáme. Pekáček s horkou vodou z trouby vyjmeme.
  • Vánočku krájíme, až když je úplně vychladlá.

Dobrou chuť a krásné Vánoce!



Články k tématu Luxusní bezlepková vánočka

  • O pár kilo lehčí…

    O pár kilo lehčí…

    · 7 minut čtení
    Shodit pár kilogramů je jedním z nejčastějších novoročních předsevzetí. Jestliže jste se rozhodli udělat něco se svojí váhou i vy, rádi vás ve vašem úsilí podpoříme! Chcete-li si trvale udržovat optimální hmotnost, bez úpravy životního stylu se neobejdete. Vždy je třeba změnit stravovací návyky a zařadit do pravidelného režimu pohyb. 
  • Xylitol neboli „březový cukr“

    Xylitol neboli „březový cukr“

    · 7 minut čtení
    Chcete udělat něco pro své zdraví a nahradit běžný cukr alternativním sladidlem? Sáhněte po xylitolu nebo chcete-li „březovém cukru“. Prozradíme vám proč.
  • K čemu jsou dobrá chia semínka?

    K čemu jsou dobrá chia semínka?

    · 7 minut čtení
    Chia semínka v posledních letech pravidelně figurují na předních místech v žebříčcích superpotravin. Chia mají neutrální chuť a hodí se přimíchat do řady pokrmů. Co jsou tato drobná semínka zač a proč jsou v rámci zdraví výživy tak oblíbená?
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora

Obsah článku