Nedělejte si vrásky z menopauzy

20. 10. 2020 · 4 minuty čtení

Po 25. roce života  se začíná pokožka každého z nás postupně měnit. Stárnutí je přirozený vývoj, který je ovlivněn jak vnitřními, tak vnějšími faktory.

Projevy stárnutí pleti

Specifikem stárnutí kůže u žen je významný vliv poklesu endogenních estrogenů na stav pokožky. Estetický význam kůže je pro ženy neodmyslitelnou součástí vnímání kvality života, sebehodnocení i vlastního vnímání sexuální atraktivity. Péče o kůži tak patří ke klimakterické medicíně v jejím komplexním pojetí anti-aging medicíny

Kůže je tvořena třemi vrstvami: pokožka (epidermis), škára (dermis), podkožní tuková tkáň (subcutis). Stárnutí kůže je charakterizováno zpomalením procesu regenerace buněk a sníženou obranyschopností organizmu. Pokožka se ztenčuje a stává se propustnější pro chemické látky. Kůže se stává suchou snížením obsahu vody a mění se její pigmentace. Snížení funkce mazových žláz vede k vysychání kůže. Pokles pevnosti je způsoben sníženou tvorbou a uspořádáním kolagenních vláken. Pokles elasticity má na svědomí zkrácení a zhrubění elastických vláken. Na kůži se objevují vrásky. Nejdříve a nejvýrazněji bývá stárnutím postižena kůže obličeje, krku a dekoltu. Stárnutí je postupný proces. Největší změny ale pleť čekají po 45. roce života, v období menopauzy, kdy úbytkem DHEA hormonu (dehydroepiandrosteron) pleť ztrácí svou pevnost a svěžest. V období po menopauze pak dochází k dalšímu úbytku lipidů a pleť začíná být suchá a podrážděná.

První projevy menopauzy, které na pleti můžeme pozorovat

Nejviditelnější projevy menopauzy se zrcadlí na pokožce, která se v období menopauzy rychle mění a vyžaduje speciální péči. Postupný úbytek DHEA hormonu má za následek delší dobu obnovy buněk, zpomalení regenerace a hydratace, ztrátu kolagenu a přeorientování elastinových vláken, které mohou vést ke změnám kvality pleti.

SUCHOST - Pleť může být drsná, mdlá, někdy lze zaznamenat svědění.

CITLIVOST - Pleť je často podrážděná, zarudlá, s pocity pálení. Potíže s akné se mohou zhoršovat nebo se znovu objevit v důsledku nižší hladiny ženských hormonů.

POVADAJÍCÍ PLEŤ - S poklesem kolagenu pleť začíná ztrácet pevnost.

ZTENČOVÁNÍ - Více viditelných vrásek, zejména kolem očí a úst, rány se hojí pomaleji.

ZNÁMKY VZNIKLÉ V DŮSLEDKU POŠKOZENÍ VLIVEM SLUNCE - V případě nedostatečného používání sluneční ochrany se můžou objevovat pigmentové a stařecké skvrny.

NÁCHYLNOST K TVORBĚ MODŘIN - V důsledku postupného ztenčování pleti vlivem ztráty kolagenu, glykosaminoglykanů (GAG) a vody.

VĚTŠÍ MNOŽSTVÍ CHLOUPKŮ NA OBLIČEJI, MÉNĚ VLASŮ - Je možné si všimnout nechtěných chloupků nad horním rtem, podél linie čelisti, řídnutí vlasů a někdy ustupující linie vlasů.

 

Péče o pokožku okolo 45. roku života

Změny kůže v pozdějším věku jsou nevratné, proto je potřeba o pokožku správně pečovat. Nejdůležitější součástí péče o pokožku v boji proti projevům stárnutí kůže je účinná prevence a ochrana před slunečním zářením. Fotoprotekční přípravky s vysokým stupněm ochrany před slunečním zářením by měly být součástí každodenní rutiny každé ženy.

„Kvalita pleti je nám z velké části dána geneticky. To ale neznamená, že s ní nemůžeme nic dělat. Kožní symptomy spojené s menopauzou lze do velké míry zmírnit pomocí vhodné rutiny péče o pleť.“

Doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D. PŘEDSEDA ČESKÉ MENOPAUZÁLNÍ A ANDROPAUZÁLNÍ SPOLEČNOSTI

Základem každodenní péče o pokožku v pozdějším věku jsou vysoce hydratační krémy a správné čištění. Při čištění je vhodné používat jemné přípravky, které jsou uzpůsobeny potřebám citlivé pleti. Při výběru krémů, je dobré soustředit se na to, aby měly vysokou hydratační složku v podobě aktivních látek jako je kupříkladu kyselina hyaluronová ( např. Vichy Neovadiol Magistral ). V pozdějším věku je dobré zařadit do rutiny také krémy s obsahem omega 3 mastných kyselin, které dodávají vláčnost a pocit komfortu. Základem by mělo být používání krémů s klinicky prokázanou účinností v rámci každodenní rutiny ráno i večer.  Vyjma samotné péče je důležitá i strava a životní styl.

Péče o pleť


Články k tématu Nedělejte si vrásky z menopauzy

  • Jak menopauza ovlivňuje pleť a tělo?

    Jak menopauza ovlivňuje pleť a tělo?

    · 5 minut čtení
    Menopauza je životní období, kdy probíhá v těle mnoho změn. Můžete zaznamenat nepravidelnou menstruaci (tzv. perimenopauzu), špatný spánek, nadměrné pocení, návaly horka nebo řídnutí kostí. Ale její vliv je nejvíce vidět na pokožce, která ztrácí kolagen čím dál rychleji. Jak jí pomoci?
  • Během menopauzy dochází v těle k velkým hormonálním změnám, které ovlivňují kvalitu pokožky, ale také vlasů. Ty přicházejí o pružnost, jsou slabé a začínají více padat. Jak se ztrátou vlasů v důsledku přechodu bojovat?
  •  Koloidní stříbro

    Koloidní stříbro

    · 4 minuty čtení
    Koloidní stříbro je ceněnou součástí přírodní kosmetiky. V současnosti vzbuzuje opět zájem jeho schopnost ochránit pokožku proti nežádoucím mikroorganismům. Uplatnění nachází zejména v produktech na mastnou aknózní pleť či k ošetření a hojení ran.

Obsah článku