Nenechávejte pleť pod rouškou trpět a dopřejte jí tu nejlepší péči!

13. 4. 2022 · 5 minut čtení
Nošení roušky pleti příliš nesvědčí. I u žen, které s pletí problémy běžně nemívají, se objevují pupínky, flíčky, akné a další nedokonalosti. Přečtěte si naše rady, jak o pleť pod rouškou pečovat, aby zůstala hebká a vláčná a byla vaší chloubou i po skončení „doby rouškové“.

Odborníci zjistili, že pokud nosíte roušku soustavně více než hodinu denně, začínají se objevovat problémy. Pokožka pod rouškou je vystavena vlhku z vydechovaného vzduchu, dochází ke zvýšené produkci mazu, v teple a vlhku se navíc velmi daří bakteriím a kvasinkám, které mohou způsobovat kožní problémy – pupínky, akné, zarudnutí, podráždění, šupinky apod. Kromě toho rouška může pleť mechanicky dráždit, a to zejména v místech, kde přiléhá k obličeji (kořen nosu, nad nebo za ušima).

rousky

Roušky, zdá se, jen tak neodložíme, proto je třeba se naučit o pleť vystavenou nezvyklé zátěži pečovat. Obecně lze říci, že kosmetickou péči volíme podle aktuálního stavu pleti, tzn. že kosmetické přípravky, na které jste zvyklé, změníme na ty, které respektují problémy s pletí, s nimiž se právě potýkáte, ať je to akné či citlivost, podráždění nebo jiné nedokonalosti.I pro pleť je důležité, abyste roušku vyměnili vždy, když provlhne. Pamatujte na to, že před ošetřováním a dotýkáním pleti je třeba důkladně si umýt ruce a vydezinfikovat je.

Čištění pleti zůstává základem péče

Stejně jako za běžných podmínek je základem péče o pleť její čištění. Nečistoty, nadbytečný kožní maz a pot očistíme pomocí pleťového mléka, jemného mycího gelu nebo micelární vody. Pleť dočistíme vhodným tonikem podle typu pleti – pokud má pleť sklony k akné, volíme  přípravky buď přímo pro problematickou pleť nebo pro smíšenou až mastnou pleť (se zinkem, kyselinou salicylovou, bisabolol apod.)

Používání make-upu pod rouškou se nedoporučuje, nicméně pokud si líčíte oči, používejte k odstranění očního make-upu speciální oční odličovací přípravky, které nedráždí oči. Oči odličujte tamponkem vždy od vnějšího koutku k vnitřnímu. K dokonalému dočištění a tonizaci pleti použijte pleťovou vodu nebo tonikum, které optimálně připraví pleť na další péči. Ke každodennímu čištění pleti můžeme jednou týdně zařadit i peeling – klasický nebo šetrnější enzymový. Peeling efektivně odstraňuje odumřelé kožní buňky, a tím přispívá k rychlejší regeneraci pokožky.

Jakou kosmetiku na pleť pod roušku používat?

Po dokonalém očištění pleti a tonizaci je pleť připravena na pečující krém. Na pleť pod rouškou aplikujeme výhradně lehké hydratační krémy, např. na bázi termálních vod. Krém naneseme na pleť jednu hodinu před nasazením roušky, aby se stihnul dobře vstřebat. Výživné mastnější krémy nebo regenerační pleťové oleje si necháme výhradně na večerní péči. Můžeme si samozřejmě dopřát i regenerační či osvěžující masku. K osvěžení pleti v průběhu dne vám poradíme výborného pomocníka – termální vodu ve spreji. Termální vodou můžete pleť osvěžit pokaždé, když budete měnit roušku. Pokud se vám  tvoří oděrky na kořeni nosu nebo za ušima, použijte k ošetření regenerační krém či mast s dexpanthenolem, který má výrazné hojivé účinky. 


  • Uriage EAU Thermale

    termální voda 300 ml
    5.0
    (4)
    Zklidňuje, regeneruje a chrání citlivou a reaktivní pokožku.
  • Uriage EAU Thermale

    termální voda 150 ml
    5.0
    (2)
    Zklidňuje, regeneruje a chrání citlivou a reaktivní pokožku.
  • 5.0
    (2)
    Zklidňuje, hydratuje a má regenerační účinky. Vhodná k zafixování make-upu.
  • 5.0
    (1)
    Zklidňuje zarudlou a podrážděnou pokožku, přispívá ke zmírnění svědění.

    Pozor na sluníčko

    Pokud v roušce pobýváte venku, nezapomeňte ošetřit obličej opalovacím krémem, eventuálně používejte k ošetření celého obličeje denní pleťové krémy s ochranným UV faktorem. Tak zabráníte tomu, aby čelo a oční okolí mělo po sejmutí roušky výrazně jiný odstín než zakrývané části obličeje.


    Články k tématu Nenechávejte pleť pod rouškou trpět a dopřejte jí tu nejlepší péči!

    • Co je dermokosmetika?

      Co je dermokosmetika?

      · 3 minuty čtení
      Dermokosmetika je obor, který se nachází mezi kosmetikou a dermatologií. Dermokosmetické přípravky jsou vhodné pro výživu všech typů pleti a poskytují intenzivní regeneraci i pokožce dehydrované, poškozené či postižené nějakým kožním problémem.
    • Aby slunce bylo vždy jen přítelem

      Aby slunce bylo vždy jen přítelem

      · 8 minut čtení
      S blížícím se létem a stále teplejším počasím začínají na naši pokožku působit sluneční paprsky stále intenzivněji. Jak se před sluncem chránit a podle čeho se řídit při výběru opalovacího krému či opalovacího mléka, vám poradíme v našem článku.
    • Věděli jste, že péče o oční okolí má svůj specifický charakter a důležitý je nejen správný výběr přípravků, ale i jejich následná aplikace? Aby Vaše pokožka vydržela pružná a zachovala si co nejdéle mladistvý vzhled, je potřeba se o ni začít starat co nejdříve.