Nadměrné pocení – příčiny a léčba

27. 3. 2024 · 6 minut čtení

Nadměrné pocení neboli hyperhidróza je nepříjemný jev, při kterém tělo vytváří až 5x více potu, než je potřeba k udržení termoregulace. Způsobuje tělesný zápach, kožní komplikace a v neposlední řadě také nepříznivě ovlivňuje psychiku. Jak funguje vylučování potu, co způsobuje nadměrné pocení a je možné ho účinně řešit?

Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Nadměrné pocení – příčiny a léčba

Co je to hyperhidróza?

Termín hyperhidróza se používá pro nadměrné pocení, které není spojeno s přirozenou reakcí organismu na pobyt v horku, tělesný výkon nebo pocit stresu, strachu či úzkosti. Jinými slovy to znamená, že hyperhidróza nepřináší tělu užitek. Může být přítomna od narození nebo se může rozvinout v pozdějších letech, obecně však platí, že většina osob postižených hyperhidrózou se s problémy začne potýkat do 25. roku života. Ačkoliv nadměrné pocení nepředstavuje vážná zdravotní rizika, je velmi nepříjemné a dokáže se negativně podepsat zejména na psychice.

Související kategorie produktů:

Proč se potíme?

Pocení představuje základní mechanismus, jak se tělo účinně brání přehřátí. Ke zvýšenému výdeji tepla skrze pot dochází při vysokých okolních teplotách, zvýšené fyzické zátěži i emoční nepohodě. Pocení se zvyšuje v období kolem menopauzy, při výskytu některých nemocí, užívání vybraných léků a konzumaci kořeněných jídel. Tvorba potu hraje klíčovou roli nejen v termoregulaci, ale také v hospodaření s vodou a minerály v těle a v udržování přirozeně kyselého pH pokožky. Potní žlázy jsou umístěny prakticky po celém těle, vysoké množství najdeme v podpaží, tříslech, na dlaních, ploskách nohou a na obličeji.

Jaké množství potu denně ztrácíme?
Pocením ztrácí organismus za běžných okolností přibližně 600–800 ml vody denně. Toto množství subjektivně nepociťujeme. V případě zvýšeného přehřívání těla se tvorba potu zvyšuje i násobně, takové pocení již vnímáme jako zpocení.

Potní žlázy

Potní žlázy jsou umístěny prakticky po celém těle, vysoké množství najdeme v podpaží, tříslech, na dlaních, ploskách nohou a na obličeji. Rozlišujeme se dva typy potních žláz:

Ekrinní potní žlázy
Apokrinní potní žlázy (velké potní žlázy)
Nadměrné pocení nohou se odborně označuje jako plantární hyperhidróza.
Nadměrné pocení se kromě podpaží často týká plosek nohou či dlaní.

Druhy hyperhidrózy

Hyperhidrózu můžeme rozdělit podle výskytu, kde se potíže vyskytují:

Fokální hyperhidróza
Generalizovaná hyperhidróza

Další možností je rozdělení hyperhidrózy podle příčiny:

Primární idiopatická hyperhidróza
Sekundární hyperhidróza

Příčiny nadměrného pocení

Sekundární hyperhidróza může být vyvolána celou řadou příčin:

  • menopauza a těhotenství (při menopauze jde zejména o noční pocení/ v těhotenství se na nadměrném pocení se podílí váhový přírůstek, hormonální změny a zvýšený metabolismus)
  • nadváha a obezita
  • onemocnění (neurologické nemoci, např. Parkinsonova choroba, roztroušená skleróza), nádorové nemoci, diabetes, nemoci nadledvin, zvýšená funkce štítné žlázy, horečnaté infekce
  • úzkosti
  • užívání léků (některá antidepresiva, léčiva používaná při Alzheimerově chorobě)
  • nadměrná konzumace alkoholu, kofeinu, popř. kořeněných jídel.
  • nedostatek vitaminu D (pocení zejména v oblasti hlavy)

Příznaky nadměrného pocení

Jak rozpoznat nepřirozeně intenzivní pocení?

  • není významná závislost na venkovní teplotě, fyzické nebo psychické zátěži
  • vlhké oblečení po svlečení
  • běžně se vyskytují kapky potu na tvářích nebo čele
  • vlhké ruce nebo plosky nohou

Průvodním jevem zvýšeného pocení je tělesný zápach. Hyperhidróza může způsobit pokles psychické pohody, úzkostné nebo depresivní stavy.

Může nadměrné pocení nepříznivě ovlivnit stav kůže?
Hyperhidróza s sebou může přinášet nepříjemné komplikace. Nadměrné množství potu dráždí kůži, může se objevit svědění, záněty a mykotické infekce, nejčastěji na nohou. Kůže může měnit barvu, může změknout (tzv. macerace), praskat a olupovat se.

Léčba nadměrného pocení

Léčba hyperhidrózy závisí na postižené části těla, závažnosti hyperhidrózy a dalších přítomných nemocech. Léčivý krém s obsahem glykopyrronia-bromidu, který je určený cíleně k léčbě těžké primární hyperhidrózy v podpaží, není v současnosti dostupný na českém trhu. V některých případech je účelné podávat léčiva na předpis ze skupin anticholinergik, betablokátorů nebo antidepresiv. Dalšími možnostmi léčby jsou zdravotnické prostředky fungující na principu iontoforézy, injekce botulotoxinu do dotčených oblastí, radiofrekvenční ablace nebo chirurgické odstranění potních žláz (při hyperhidróze v podpaží).

Další opatření proti pocení

Využít však dále zásypy, které absorbují přebytečnou vlhkost, nebo koupelí s hypermanganem nebo tříslovinami (např. taninem). K mírnění obtíží se používají deodoranty a antiperspiranty. Deodoranty obsahují látky, které překrývají pach. Antiperspiranty ovlivňují činnost potních žláz, čímž dočasně sníží produkci potu. Mnohé kosmetické produkty kombinují vlastnosti deodorantů a antiperspirantů.

Tipy při nadměrném pocení

Důsledně dodržujte pravidelnou osobní hygienu.
Depilujte si podpaží a třísla.
Pravidelně používejte vhodné deodoranty nebo antiperspiranty.
Dodržujte dostatečný pitný režim, dopřejte si pestrou stravu a udržujte si optimální hmotnost.
Noste volnější oblečení z přírodních, prodyšných materiálů.
Při sportování pravidelně odstraňujte pot ručníkem nebo žínkou.
Při nadměrném pocení nohou využijte zásyp pohlcující nadměrnou vlhkost i zápach.
Vyzkoušejte podpažní vložky.
Nadměrné pocení a bylinky
Také šalvěj (šalvějový čaj) přispívá ke snížení pocení. Pozor však na dávkování, tato bylina by se neměla v nadměrném množství používat dlouhodobě, maximálně 2–3 šálky denně.

Nadměrné pocení u dětí a miminek

S nadměrným pocením se nemusejí potýkat pouze dospělí a dospívající, ale také malé děti. K projevům nadměrné aktivity ekrinních žláz patří zejména tvorba potniček neboli miliarií. Jde o vyrážku objevující se při zablokování potních žláz, nejčastěji se objevuje u novorozenců a mladších kojenců. Nejčastějším důvodem je přehřátí těla a zapaření pokožky. Více o potničkách přinášíme v samostatnémo článku.

Mezi časté příčiny nadměrného pocení u dětí patří:

Přehřátí
Pláč
Horečka

Nadměrné pocení nemusí mít dohledatelnou příčinu (příkladem je palmární hyperhidróza), stejně tak však může doprovázet jiné nemoci, např. poruchy štítné žlázy nebo neurologické potíže.


Články k tématu Nadměrné pocení – příčiny a léčba

  • Pocení (ne)musí patřit k životu

    Pocení (ne)musí patřit k životu

    · 4 minuty čtení
    Pocení je přirozený a pro organismus velmi důležitý proces. Hraje klíčovou roli např. při termoregulaci a vylučování toxických látek z těla. Asi každý někdy zažil nepříjemný pocit spojený se zvýšeným pocením, ať už při stresu nebo třeba při sportu. Nadměrné pocení se odborně nazývá hyperhidróza. Jak si s tímto problémem poradit, se můžete dočíst v našem článku.
  • Noční pocení neboli noční hyperhidróza je stav, kdy se v noci vzbudíte a pyžamo a lůžkoviny máte nasáklé potem. Noční pocení má často banální příčinu, jako jsou nevhodné podmínky pro spaní, může ale upozornit i na závažné zdravotní problémy.
  • Pocení neboli perspirace je běžná vlastnost organismu, určená k termoregulaci – tělo se takto chrání před přehřátím. Někteří lidé ale trpí nadměrným pocením, což jim komplikuje život, a hledají řešení v ordinacích dermatologů.
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora