Sandálková sezona je tu – pochlubte se krásnými chodidly

15. 6. 2022 · PharmDr. Hana Vondrušková · 4 minuty čtení

Sandálky, žabky, pantoflíčky nebo páskové střevíčky na podpatku neodm

yslitelně patří k létu. Do letní obuvi ale potřebujete krásná, pěstěná chodidla. Poradíme vám, jak vypadá správná péče o nohy ve třech krocích.


Také hladká chodidla připravená do lodiček a sandálků jsou vaší vizitkou.
S příchodem jara je nejvyšší čas na péči o vaše chodidla, která byla měsíce schovaná v uzavřených botách.

Péče o chodidla

Jak se počasí začíná oteplovat, je skoro čas vyměnit boty a tenisky za podpatky a sandály. I když vy osobně jste jistě na pěkné počasí připraveni, to samé nemusí platit o vašich nohách. Během zimy mohou být vaše paty, chodidla a prsty suché a drsné poté, co byly měsíce skryté mimo dohled. 

Připravte se předvést svá chodidla tím, že pověnujete trochu času jejich přípravě pomocí tří jednoduchých kroků péče o chodidla. Odstranit zrohovatělou kůži a vyživit chodidla, aby byla vaší chloubou, není záležitost na jeden večer, ale při troše pravidelnosti to zvládne každý.

Hladká a upravená chodidla zaslouží čisté boty

A až budou vaše chodidla díky věnované péči jemné a hladké, nezapomeňte, že by neměly vklouznout do špinavých a propocených škrpálů. Obuv je třeba také pravidelně přirozeně větrat a udržovat i zevnitř. Ideální je vaše boty ošetřit například antibakteriálním sprejem.


Krok první Změkčit a pořádně obrousit

Přibližně jednou týdně dopřejte svým chodidlům speciálním lázeň, během níž zrohovatělá kůže změkne a bude snazší ji odstranit. Připravit lázeň na nohy není nic složitého. Do horké vody nasypte dvě lžíce speciální soli a přidejte trochu kosmetického oleje, např. tělového, který ráda používáte a líbí se vám jeho vůně. Nejlepší je olej určený přímo k péči o chodidla. Nohy v lázni koupejte alespoň půl hodiny.

Náš tip: Lázeň pro nohy působí také velmi relaxačně. Užijte si ji třeba při sledování oblíbeného pořadu v televizi. Kdo má koupele nohou v oblibě, může vyzkoušet speciální vířivku na nohy.

Po lázni a osušení nohou následuje zbroušení odumřelé kůže. Ale pozor, je to velmi jemná práce. Je totiž potřeba efektivně odstranit zrohovatělou vrstvu pokožky, ale neporanit zdravou kůži pod ní. Ke zbroušení kůže můžete používat speciální škrabky na paty nebo pilníky. Škrabky existují z různým materiálů, např. keramické či skleněné. Pro velmi ztvrdlou kůži jsou určené speciální seřezávač. Praktickým pomocníkem je elektrický pilník na baterky.

Při broušení či pilování hlídejte, abyste patu či jinou část chodidla brousili opravdu rovnoměrně. Jakmile ucítíte první náznak bolesti, okamžitě přestaňte. Snažte se průběžně pohmatem kontrolovat, zda jste ještě pořád na vrstvě odumřelé, tvrdé pokožky. Cílem není zbrousit ji až na zdravou část, to dost dobře ani nejde. Jen potřebujete odstranit co nejvíce vrchní ztvrdlé kůže. Po použití škrabky vyčistěte brusnou plochu kartáčkem pod tekoucí vodou a pokud možno i vydezinfikujte.




Abyste docílili hladkých chodidel, promazávejte tyto partie pravidelně každý den.
Promazávat chodidla je potřeba pravidelně každý den, vyzkoušet můžete například krémy s ureou.

Krok druhý Každodenní péče o nohy

Broušení zrohovatělé pokožky nohou můžete podle potřeby opakovat jednou týdně, ale každodenní  péče je pro krásná chodidla mnohem důležitější. Ve sprše proto pravidelně používejte pemzu, stačí pár tahů každý den a brzy zjistíte, že velké broušení a pilování vlastně ani není potřeba.

Klíčová je vhodná dermokosmetická péče, jenom tak pokožka nebude mít tendenci rohovatět a vytvářet silné ztvrdlé vrstvy. Každý den po sprchování nebo koupeli proto ošetřete nohy kvalitním krémem na nohy. Pokud potřebujete intenzivní kúru, třeba před dovolenou nebo plesem, natřete si před spaním chodidla silnější vrstvou krému a nasaďte na noc ponožky. Jste-li příznivkyní sofistikovanějších řešení, můžete si pořídit speciální exfoliační ponožky.

Dobrých krémů na nohy je celá řada, orientujte se podle složení. Skvělou volbou jsou krémy s příměsí urey, což je složka, kterou často obsahují přípravky určené pro péči o suchou pokožku a která díky svým specifickým vlastnostem dokáže velmi šetrně zjemnit a zvláčnit pokožku, přispívá k její regeneraci a přirozené obnově kožní bariéry. Obvykle krémy mívají kolem 10 % urey, výjimkou ovšem nejsou ani krémy s vyšším obsahem (až 25 %).



Krok třetí Krásné a zdravé nehty na nohou

K dokonalým chodidlům patří i pěstěné a zdravé nehty. Nehty na nohou zastřihujeme pravidelně do rovna, aby nezarůstaly do kůže. Ke stříhání nehtů, zvláště jsou-li silnější, si můžete pořídit speciální nůžtičky nebo kleštičky na nehty u nohou. Po zastřižení nehtů a jejich opilování už můžete dokončit péči nanesením kvalitního laku na nehty.

Pokud máte nehtové ploténky neprůhledné a ztluštělé, je na vině nehtová plíseň. I tento problém má řešení pravidelným nanášením speciálního léčivého přípravku se postižený nehet bezbolestně odstraní a nový již vyrůstá zdravý. I když je tento proces časově náročnější, jistě stojí za to kúru absolvovat pro krásné nohy v létě je vhodné začít problém řešit již v zimě, aby se poškozené nehty stihly obnovit.



Články k tématu Sandálková sezona je tu – pochlubte se krásnými chodidly

  •  Koloidní stříbro

    Koloidní stříbro

    · 4 minuty čtení
    Koloidní stříbro je ceněnou součástí přírodní kosmetiky. V současnosti vzbuzuje opět zájem jeho schopnost ochránit pokožku proti nežádoucím mikroorganismům. Uplatnění nachází zejména v produktech na mastnou aknózní pleť či k ošetření a hojení ran.
  • Kolagen

    Kolagen

    · 7 minut čtení
    Kolagen výrazně ovlivňuje vzhled naší pokožky. S postupem věku produkce naše tělo ztrácí schopnost kolagen samo vyrábět. Jeho nedostatek se projevuje stárnutím kůže a vznikem vrásek. Proti úbytku kolagenu lze však bojovat pomocí kolagenových pleťových krémů a přípravků.
  • Lupy – problém, který se dá řešit

    Lupy – problém, který se dá řešit

    · 6 minut čtení
    Lupy nejsou nakažlivé, ani nebezpečné, ale zato pořádně dovedou znepříjemňovat život. Každý, kdo se v životě s lupy potýkal, potvrdí, že mohou být pořádnou zátěží na psychiku. Zejména u teenagerů pak není výjimkou, když se postižený stává terčem posměchu. Při správné péči jsou ale lupy dobře zvládnutelné. Poradíme vám, jak na to.
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
Číst více od autora