Sladké a veselé Vánoce s cukrovkou? Žádný problém.

5. 12. 2021 · Mgr. Lukáš Novotný · 3 minuty čtení

Vánoce jsou svátky klidu, pohody, rodinných setkání, návštěv přátel, a tudíž i přípitků a hodování. Cukroví, kapr s bramborovým salátem a spousta jiných dobrot k nim zkrátka patří. Jde to ale dohromady s diabetem? Máme pro vás pár tipů, jak si naplno vychutnat Vánoce, aniž byste se museli bát další kontroly u lékaře, zvýšeného cukru či nadbytečných kilogramů.



Veselé Vánoce můžete prožít i s diabetem.
Základem v pohodě prožitých Vánoce s cukrovkou je udržet si svou obvyklou rutinu.

Stačí s mírou a nepřehánět

Jak jste si možná již všimli, mnoho tělesných parametrů jde ruku v ruce – když jde váha nahoru, jde nahoru obvykle i krevní cukr a krevní tlak. A funguje to tak i naopak. Rozhodně není cílem během Vánoc zhubnout, cílem je udržet si stálou váhu a krevní cukr pod kontrolou i přes vánoční hodování.

Přinášíme několik užitečných tipů, jak Vánoce prožít v klidu a v pohodě i s diagnózou diabetu. Všechna tato doporučení jsou určena především diabetikům 2. typu.
Pro diabetiky 1. typu a pro diabetiky na inzulinu jsou pravidla přísnější – v tomto případě musíte počítat s každým zdrojem sacharidů.

Nečíhejte na zlaté prasátko

Pravidelný příjem potravy je velmi důležitý proto, abyste se nedostali do stavu hypoglykemie. Nečíhejte tedy na zlaté prasátko. Naopak si měřte hladinu krevního cukru ještě častěji, ať máte vše pod kontrolou.

 


Cukroví

Připravte jen takové množství, které vystačí pouze na vánoční svátky. Spíše méně, ať ho nemusíte dojídat ještě v březnu. Dělejte raději menší kousky. Bílou mouku můžete nahradit moukou celozrnnou, cukru dejte méně, případně část nahraďte jinou alternativou. Pusťte se do druhů, které v sobě mají ořechy, ovesné vločky či sušené ovoce – i když nezapomínejte, že i to v sobě ukrývá hodně cukru. Vyhýbejte se druhům s máslovými krémy – ty obsahují velké množství nevhodných, nasycených tuků. A hlavně nemějte vánoční cukroví, sladkosti a další pokušení stále před sebou na očích.

Štědrovečerní večeře

Přestože bramborový salát zní jako zdravá strava, kvůli velkému množství majonézy se to o něm říci rozhodně nedá. Připravte si raději odlehčenou verzi – část majonézy nahraďte jogurtem a přidejte více zeleniny. Smaženého kapra nahraďte pečeným, i v trojobalu se dá připravit v troubě a na chuti mu to nic neubírá. Štědrovečerní talíř krásně rozzáří čerstvá zelenina, jako například paprika či rajče. A co k pití? Nejlepší je čistá voda. Sváteční punc jí dodá například plátek citrónu, limetky a pomeranče.

Vánoční hodování

K Vánocům patří stoly plné nejen cukroví, ale i dalších pochoutek, jednohubek, uzenin. Pozor na neustálé uždibování. Sníte tak toho mnohem více, a přitom nepřijde ten příjemný pocit sytosti jako po dobrém teplém obědě. Místo neustálého uždibování proto dejte přednost klasickému jídlu. Čím více zeleniny bude obsahovat, tím větší porci si bez výčitek můžete dopřát. Zeleninu přidejte i čerstvou syrovou – červenou papriku, okurku, rajče… Čím barevnější, tím lepší – vždyť jíme i očima. Jezte v klidu, nikam nespěchejte a jídlo si vychutnávejte.

A co na návštěvě?

Tam platí všechna předchozí pravidla a ještě jedno navíc: pamatujte, že na návštěvách nemusíte sníst vše, co je Vám nabídnuto. Také pozor na alkohol. Je to velmi bohatý zdroj energie a s krevním cukrem dokáže silně zamávat. A především nezapomínejte na své pravidelně užívané léky, obzvlášť pokud odjíždíte na pár dní z domu nebo se na návštěvě zdržíte déle.

Buďte aktivní

To platí po celý rok, nejen o Vánocích. Taková procházka Vám udělá dobře v mnoha ohledech – uděláte něco pro své trávení, fyzičku i psychickou pohodu. Obzvlášť pokud to přes všechny rady s jídlem trochu přeženete!

Přejeme Vám krásné svátky naplněné radostí a tou pravou vánoční pohodou!


Články k tématu Sladké a veselé Vánoce s cukrovkou? Žádný problém.

  • Pitný režim při diabetu

    Pitný režim při diabetu

    · 4 minuty čtení
    Správný pitný režim diabetika je nesmírně důležitý, ale vlastně se u zaléčeného diabetika nijak neliší od vhodného pitného režimu každého člověka se zdravou životosprávou. Pitný režim při cukrovce by měl zahrnovat především pravidelnou konzumaci vody, neslazených čajů či slabých minerálek.
  • Diabetici často netuší, proč je pro ně péče o nohy tak důležitá. Péče o nohy, chodidla a o kůži vůbec musí být prioritou hned od zahájení léčby cukrovky. Jak správně pečovat o nohy a jak je chránit před hrozícími komplikacemi při cukrovce?
  • Nejlepší volbou v diabetické dietě jsou potraviny s nízkou hodnotou glykemického indexu. Jsou pomalu tráveny a vstřebávány, což znamená pomalejší a menší vzestup hladiny cukru v krvi. Skvělou volbu představuje černý bez, borůvky, jablka, cibule, česnek či kysané zelí.
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora