Vši budou se začátkem školního roku opět tématem. Jak se proti nim účinně bránit?

25. 8. 2015 · 3 minuty čtení

A jsou zase tady. A není jich málo. Zamořují základní školy a školky. Rychle se množí a ještě rychleji přeskakují z jedné hlavy na druhou. Dlouho používaných insekticidů už se nebojí. O kom je řeč? No přece o pediculus capitis. Pořád nevíte? Také se jim říká vši dětské

Veš dětská je nepříjemný parazit, který trápí lidské pokolení už od pravěku. Po nachlazení je zavšivení druhou nejnakažlivější nemocí, stačí jedna zavšivená hlava a problém je na světě. A zbavit se vší kolonie není snadný úkol. Veš je anatomicky přizpůsobená, aby se držela a nepouštěla, hnidy (vajíčka) lepí k vlasu zvláštním tmelem, tvořeným proteiny. Díky genetickým mutacím v kódu DNA si vši vytváří rezistenci proti účinným látkám v odvšivovacích přípravcích. Vynalézavé potvůrky, nemyslíte?

Vší je víc, než si myslíme

Jen mizivý počet napadených je evidován dětskými a jinými lékaři, proto rozsah epidemie pedikulózy lze usuzovat pouze podle počtu prodaných balení odvšivovacích přípravků. V České republice se každý rok prodá více než dvě stě padesát tisíc kusů preparátů, a co je horší, meziroční nárůst činí 13%.  „Z výsledků průzkumů vyplývá, že se s pedikulózou setká každé dva roky 15 až 18 % českých domácností. Samičky jsou 2-4 mm dlouhé, dožívají se 3-5 týdnů a během života naklade každá z nich 50-150 vajíček (hnid velikosti 0,8 mm),“ říká dermatoložka Alena Štukavcová z kožního oddělení Uherskohradišťské nemocnice.

Jak na vši?

Pokud vši u některého ze členů rodiny najdete, nezbývá než vyrazit do lékárny, běžným mytím a vyčesáváním se jich nezbavíte. Insekticidy, které dříve tvořily účinnou složku každého odvšivovacího přípravku, ustoupily do pozadí. Proč? „Jsou agresivní, navíc si proti nim vši za čas vybudují resistenci. Na trhu jsou dnes zajímavější přípravky na bázi silikonových a minerálních olejů, které jdou na vši fyzikálním způsobem – proniknou do dýchacího ústrojí vší a udusí je, hnidy účinně dehydrují. Proti tomu si veš nemůže vybudovat odolnost,“ vysvětluje MUDr. Alena Štukavcová.

Po aplikaci odvšivovacího přípravku a následném umytí šamponem je potřeba vzít do ruky hustý hřeben přezdívaný „všiváček“ a vši z hlavy pečlivě vyčesat. Hnidy, které jsou k vlasu přilepeny opravdu pečlivě, je nejlepší stáhnout nehtem, popřípadě napadený vlas u hlavy odstřihnout.

Vši jsou zátěží především pro psychiku napadeného jedince, přesto není třeba propadat panice. Čísla totiž hovoří jasně – i když o vších každý taktně mlčí, rozhodně v tom nejste sami.