Hlíva ústřičná
Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) je jedlá dřevokazná houba, jejíž plodnice tvarem připomínají ústřice – proto druhé označení „ústřičná“. V lese ji najdete od léta do podzimu na kmenech živých i odumřelých listnatých stromů. Kromě širokého uplatnění v kuchyni je hlíva a extrakty z ní již tradiční složkou doplňků stravy. Hlavní aktivní a nejvíce ceněnou složkou v hlívě jsou 1,3/1,6-D-beta-glukan (pleuran), které působí synergicky s ostatními biologicky aktivními látkami, vitaminy, minerály, flavonoidy, organickými kyselinami a fytosteroly. Tím hlíva prospívá organismu a působí jako silný adaptogen.
Na co se užívá hlíva?
Doplňky stravy s hlívou ústřičnou jsou vhodné pro dospělé, děti i seniory při dlouhodobém vyčerpání, při zvýšené zátěži, při rekonvalescenci nebo v zimních měsících. U dětí se hlíva hodí např. po nástupu do školky nebo jiného kolektivního zařízení, jednoduše řečeno - doplňky stravy s hlívou ústřičnou jsou vhodné pro všechny, kteří potřebují po tělesné stránce podpořit organismus.
Hlíva v doplňcích stravy
Hlíva se pro optimální přínos kombinuje s dalšími složkami – velmi oblíbená je hlíva ústřičná + laktobacily, které přispívají k udržení rovnováhy střevní mikrobioty, s vitaminy a minerály pro podporu imunity, jako je vitamin C, vitamin D, selen, zinek nebo s osvědčenými bylinami, jako je rakytník nebo echinacea či šípek. Pro děti od 1 roku můžete pořídit hlívu ústřičnou ve formě sirupu, děti od 3 let si vychutnají cucavé nebo žvýkací tablety s hlívou. Pro dospělé a starší děti jsou určeny tablety, tobolky či kapsle s hlívou, opět v široké škále variant a kombinací s dalšími aktivními složkami. Při nákupu přípravku s hlívou sledujte věkové omezení.