516 770 100 | info@drmax.cz | O nás

Jak na stravování v těhotenství?


Během těhotenství prochází Vaše tělo mnoha změnami, které s sebou nesou i větší zátěž pro organismus než dříve. Ale neznamená to jíst „za dva“, jak se dříve tradovalo. Abyste vše zvládla, mohla jste si období těhotenství užít a zároveň jste poskytla svému miminku to nejlepší, je třeba věnovat zvýšenou pozornost příjmu důležitých živin. A víte proč? Je vědecky prokázáno, že Vaše strava v těhotenství velmi zásadně ovlivňuje zdraví Vašeho dítěte v budoucnosti – např. to, jak bude v dospělém věku odolné vůči civilizačním chorobám.

Potraviny, které by neměly chybět, a které je třeba naopak omezit

Na potravinách byste, obzvláště v době těhotenství, rozhodně neměla šetřit, a dopřát si tak jen to nejlepší, protože to děláte i pro své miminko. Omezit byste měla konzumaci polotovarů (typu instantních polévek) a dát přednost např. sezonním potravinám (ovoce, zelenina, atd.). Pro Vaše nenarozené dítě jsou nebezpečné bakterie listeriózy, které se mohou vyskytnout například v zahraničních zrajících sýrech, nebo sýrech s plísní, které jsou vyráběny ze syrového (nepasterizovaného) mléka. Sýry s plísní a zrající sýry vyráběné v České republice, jsou dle zákona z pasterizovaného mléka. Ze stejného důvodu je nebezpečné konzumovat syrové mléko přímo z farmy nebo domácího chovu. Je nezbytně nutné ho vždy převařit. Oželet byste také měla tepelně nezpracované maso a ryby – např. „tatarák“, krvavý steak či rybí sushi. Je vhodné omezit množství vnitřností, konkrétně jater, a to především kvůli velkému množství vitamínu A, který je ve větším množství pro nenarozené dítě nevhodný.

 

Správné složení jídelníčku

Kromě výběru jednotlivých potravin je také třeba sledovat nutriční vyváženost Vašeho jídelníčku. To znamená, že by měl obsahovat vyvážený poměr sacharidů, bílkovin, vitaminů a minerálů. Navíc je vhodné dbát na zvýšený příjem některých dalších látek nezbytných pro vývoj dítěte – např. omega-3 mastných kyselin, kyseliny listové, železa či jódu. Často zmiňovanou důležitou živinou u těhotných maminek jsou právě omega-3 mastné kyseliny (např. DHA – kyselina dokosahexaenová). Kromě suplementace v různých přípravcích i potravinách, se omega-3 mastné kyseliny vyskytují i v běžné stravě, např. v mase ryb, jako je losos či tuňák. Rozhodně se tedy v těhotenství nebraňte konzumaci ryb.

 

Strava po porodu

Těhotenstvím je jen začátek. Zvýšenou pozornost byste Vaší stravě měla věnovat i po porodu, v období kojení.  To představuje pro organismus vysokou zátěž, a pokud nebudete přijímat vyváženou a pestrou stravou zvýšené množství některých živin, nebudou tyto látky obsaženy v mateřském mléce, jediné potravě Vašeho dítěte.  Obsah některých látek v mateřském mléce (např. vitamíny skupiny B, jód či složení mastných kyselin) totiž přímo závisí na stravě matky. Je vhodné, kromě vyvážené stravy, zařadit do jídelníčku i doplňky stravy, které jsou speciálně určené jen pro kojící matky a respektují tak jejich specifické výživové potřeby. Moderní středoevropskou stravou totiž není možné některé nutrienty zcela pokrýt. Jedná se např. o zmíněné omega-3 mastné kyseliny či vitamín D. 

Také by vás mohlo zajímat

Jak se žije s dráždivým tračníkem? Projevy, prognóza a pomoc.

Chystáte se odejít z domu, když v tom vás náhle zastaví akutní potřeba navštívit toaletu? Stolice má neobvyklý vzhled a nutkání na stolici je častější než je zdrávo? Nebo naopak méně častá? Příčin takovýchto stavů jistě může být více a ne vždy se je podaří objasnit. Mimo jiné by se však mohlo jednat o tzv. syndrom dráždivého tračníku (angl. irritable bowel syndrome, IBS), který v průběhu života postihne 10 až 20 % z nás. Přesnou příčinu tohoto onemocnění bohužel stále nejsme schopni objasnit. Předpokládá se však, že nezanedbatelný vliv na jeho vzniku mohou mít prodělané infekce, některé složky potravy či psychosociální faktory (stres…). Z uvedeného je tedy zřejmé, že IBS může postihnout prakticky kohokoliv z nás, sportovce i businessmana…

Vydáno: 31.3.2016
Zařazeno: Průjem Zažívání

Probiotika, prebiotika a symbiotika.

Základní funkcí trávicího traktu je trávení a vstřebávání živin z potravy v souladu s potřebami našeho těla a současně vylučování nestravitelného odpadu ve formě stolice. Trávicí procesy se přitom neobejdou bez podpory přátelské střevní mikroflóry (tzv. střevní mikrobiom), jejíž složení může být ovlivněno řadou faktorů ‒ bakteriální infekce, užívání antibiotik, cestování, stres aj. V přímém důsledku narušení střevní biocenózy se pak objevují průjmy, zácpa, nadýmání či syndrom dráždivého tračníku apod.

Vydáno: 3.10.2016
Zařazeno: Průjem Zácpa Nadýmání Zažívání Imunita

Zácpa

Každý z nás má poněkud odlišnou představu o tom, co je to zácpa. Pro někoho jsou to málo početné stolice, někdo zneklidní, nemá-li stolici každý den, pro jiného představuje zácpu bobkovitá nebo obtížně vyprazdňovaná stolice. Jsou i lidé, kteří si myslí, že objem stolice se musí rovnat objemu požité stravě, nebo že vyprázdnění by se mělo dostavit po každém jídle. V pojmu zácpa je vždy ukryt i subjektivní pocit nemocného. Proto neexistuje jednotná definice zácpy. Nejčastěji je chronická zácpa (lat. obstipace) obvykle definována jako dlouhodobě obtížné vyprazdňování stolice v intervalu delším nežli 3 dny a o objemu menším než 80 g. Chronická zácpa v naší populaci tak postihuje přibližně každého pátého z nás.

Vydáno: 3.10.2016
Zařazeno: Zácpa Zažívání

Tento produkt momentálně nelze objednat.

Z důvodu inventury bude možné objednávku vytvořit příští týden.

Omlouváme se za dočasnou nedostupnost. Omezení se týká jen vybraných produktů.