Jednoduchá pravidla při boji s diabetem


Správná skladba stravy a pohyb jsou základem pro úspěšnou léčbu diabetu. Pozitivní změnu může přinést dodržování už jen několika málo základních pravidel, která nejsou nijak složitá. Prvním, ale přitom velmi zásadním krokem, je na ně každý den „začít myslet“.

Diabetes mellitus (cukrovka) vzniká v důsledku absolutního nebo relativního nedostatku hormonu inzulínu, který se tvoří ve slinivce břišní. Základním projevem je zvýšená hladina krevního cukru, neboť organismu chybí mechanismus vstupu glukózy do buněk, který zajišťuje právě inzulín. Rozlišujeme 2 typy diabetu, z nichž každý má jinou příčinu vzniku.

                V případě diabetu I. typu jsou buňky produkující inzulin postupně ničeny vlastním imunitním systémem, což následně vede k absolutnímu nedostatku inzulinu a tedy doživotní závislosti pacienta na injekčním podávání inzulinu. Naopak diabetes II. typu je způsoben sníženou citlivostí tkání vlastního těla k inzulinu. Diabetici s tímto typem jsou obvykle léčeni perorálními (léky podávané ústy) antidiabetiky, která citlivost buněk k inzulinu zvyšují.

                V České republice je přes 770 000 diabetiků a z toho je více než 90 % diabetiků II. typu. Hlavní příčinou diabetu II. typu jsou nesprávné stravovací návyky v kombinaci s nedostatkem pohybu, obezita, stres a genetické předpoklady.

Často skloňovaný pojem s diabetem II. typu je právě obezita, která bývá spojována s nadměrnou konzumací jídla, ale souvisí i se špatnou skladbou jídelníčku. Proto se může snadno stát, že na první pohled obézní člověk může být v určitém směru podvyživený (např. ve stravě může přijímat příliš velké množství tuků, ale minimum pro tělo zásadních bílkovin). Základem je tedy vyvážená a pestrá strava, které však není vždy snadné dosáhnout.  Obzvláště v období nemoci, před a po operaci, v rekonvalescenci, při nechutenství apod. V těchto případech nám může pomoci speciální tekutá výživa, která obsahuje vyvážený poměr živin, vitamínů, minerálních látek a stopových prvků a můžeme ji použít k doplnění běžné stravy. K dostání je v lékárnách, nebo se o ní můžete informovat u ošetřujícího lékaře.

Taktéž bychom měli klást důraz na kvalitu potravin, která jde ruku v ruce s výživovou hodnotou. Zařazení čerstvého ovoce a zeleniny do jídelníčku podporuje pestrost stravy, příjem potřebných vitamínů, vlákniny a dalších pro tělo významných látek. Dalším důležitým aspektem je dodržování pitného režimu (bez ohledu na to, zda máme nějaké zdravotní obtíže či nikoliv). A v neposlední řadě hlavně pravidelnost - v případě diabetického pacienta platí toto pravidlo dvojnásobně - častější příjem stravy a tekutin, avšak v menším množství. 

Zvýšení pohybové aktivity nemusí být pouze prostřednictvím sportu. Začít můžeme i po malých krůčcích například pravidelnou chůzí do schodů, místo použití výtahu či vystoupit cestou z práce autobusem o stanici dříve a dojít pěšky. Pozitivní dopad cvičení a zvýšeného pohybu na zdraví člověka je zjevný bez ohledu na původní hmotnost osoby. 


 

Ověření internetových stránek a lékárny: Logo pro zásilkový výdej léčivých přípravků