Magická moc olejů


Proč stojí za to je vyzkoušet? A jaké výhody v péči o pokožku vám nabízejí? A jak si vybrat ten nejvhodnější olej pro svou pokožku?

Oleje lidstvo používá od nepaměti. Vznikají lisováním nejčastěji semen olejnatých rostlin, ale výjimkou nejsou ani oleje esenciální vonné, plné éterických silic, oleje z květů nebo stonků rostlin. Znali je staří Egypťané, Řekové, Sumerové. Dámy sázely na jejich pěstící účinky, lékaři je používaly jako léčivo. Svým složením se podobají tukům, které jsou tělu vlastní, proto je tělo dobře přijímá. Nejznámějším pak je pravděpodobně olej olivový, který se dodnes používá jako nosná báze pro další léčivé ingredience. Stejně ceněný je pak olej jojobový, avokádový, kokosový a další.

Až velká technická revoluce přinesla sebou rozmach chemického průmyslu, kdy se začaly s rozvojem ropného průmyslu používat minerální oleje jako je parafín nebo vazelína. Jsou stabilní, téměř nežluknou a v kosmetice jsou hojně využívané, ač je jejich použití sporné. Pokožku minerální oleje údajně vysušují, protože na ní utvářejí film a na rozdíl od rostlinných olejů se s ní ideálně nespojí. Nicméně jsou lidé, kterým toto naopak vyhovuje, protože pleť je po použití minerálních krémů okamžitě hladká a hebká a produkty odvozené z ropy volí často lidé se silnými alergiemi na přírodní látky. Máte tedy možnost volby.

 

JAKÉ OLEJE SE PRO VÁS HODÍ?
Není olej jako olej. Hledejte ve složení přípravků takové, které se pro váš typ hodí. Suché pokožce bude vyhovovat mandlový a avokádový. Pamatujte si i to, že tato dvojice umí dát dohromady letním sluncem poškozené vlasy. Vaší volbou číslo jedna by měl být pak brutnákový olej, který se postará o notnou dávku hydratace. Obsahuje vysoké množství mastných kyselin a nebude vadit ani extra citlivé pokožce, exematikům nebo alergikům. Mandlový nebo meruňkový je pak vhodný pro dětskou pokožku. Mastná kůže bude výborně reagovat na jemný olej z hroznových jadérek. Na každý typ pleti existuje vhodný olej. Nedejte na předsudky a vyzkoušejte je. Použití je rozmanité-jako pěstící přípravky na pleť, ke zvláčnění pokožky celého těla. Vyrábějí se oleje sprchové, které neničí ochranný mastný film pokožky. Masážní oleje obohacené o éterické látky dokáží povzbudit tělo a zrelaxovat mysl. Multifunkční suchý olej pak snadno použijete, na vše výše uvedené. Bojíte se, že si po použití budete připadat mastná? Vyžádejte si vzorek produktu - dobrý výrobce vám ho poskytne.
 

DRUHY OLEJŮ
Avokádový olej

Je vysoce ceněný pro své výjimečné vlastnosti. Podobá se olivovému oleji, ale je jemnější a méně hořký. Má mnoho zdraví prospěšných předností, vysoký obsah draslíku, vitaminu B6 a rostlinné složky Beta-Sitosterol. Jde také o vydatný zdroj antioxidantů -vitaminu  A, B1, B2, C, D, E a Omega 3, 6 a 9 mastných kyselin.

 

Olej z jadérek hroznů

Kromě vitamínů a esenciálních mastných kyselin v něm najdeme též vysokou koncentraci kyseliny linoleové, jednoho z nejsilnějších antioxidantů na světě.
 

Arganový olej

Z plodů Argánie trnité se lisuje arganový olej. Je to jeden z nejvzácnějších olejů na světě, protože výskyt argánie se omezuje pouze na malou oblast v Severní Africe. Je ceněný pro svoje regenerační a obnovující schopnosti. Je bohatý na tokoferoly, karoten, esenciální mastné kyseliny, vitamíny A, E a F. Vyživuje, hydratuje a rychle se vstřebává. Je bohatý na vitamin E a esenciální mastné kyseliny. Rychle se vstřebává.
 

Olej z mučenky

Tuto jihoamerickou liánu, která ve své domovině dorůstá, až do pětimetrové délky známe spíš jako okrasnou květinu našich babiček. Pro její léčivé účinky si ji, ale velmi cenili již staří Inkové. Olej z mučenky je bohatým zdrojem vitaminu C, vápníku a fosforu. Obsahuje ve vysoké koncentraci esenciální mastné kyseliny. Díky mimořádným hydratačním schopnostem a extra lehké textuře se rychle vstřebává, důkladně vyživuje a regeneruje.

 

Lněný olej

Bohatý na vitamin F, betakaroten a omega 3 mastné kyseliny.

 

Olej z černého kmínu

Černý kmín známější pod názvem Černucha setá, používali již lékaři v době faraonů, protože tato rostlina léčila popáleniny od slunce. Pro své regenerační schopnosti je olej z černuchy hojně využíván v kosmetickém průmyslu.
 

Olej z kamélie japonské

Kamélie japonská je okrasná rostlina, která se pěstuje v Asii již stovky let. V Evropě ji známe od osmnáctého století. Květy byly ozdobou plesových šatů na evropských dvorech, zatímco pro samuraje znamená její květ symbol smrti a znovuzrození. Kamélie čínská je dobře známým čajovníkem, z něhož se sklízí mladé lístky a připravuje zelený či černý čaj. Ze semen nádherné kamélie japonské se získává velmi vzácný olej Tsubaki oil. Právě ten je vydatným zdrojem vitamínu F, mastných kyselin Omega 3 a 6, které pomáhají uhladit vlasové vlákno a dodávají mu oslnivý lesk a pružnost. Pleti vrací elasticitu a hydratuje ji. Olej z kamélie představuje nejluxusnější a nejvoňavější olej ze všech. Můžete ho najít například v oleji Huile Prodigieuse od Nuxe.
 

Jedinečný a multifunkční Prodigieuse od NUXE

Prvním suchým olejem na světě byl multifunkční olej Huile Prodigieuse (uvedený na trh v roce 1991). Zakladatelka společnosti NUXE Aliza Jabéz investovala mnoho do jeho vývoje a podařilo se jí vytvořit tak jedinečný, originální a skvělý produkt, že změnila pravidla kosmetického světa. V roce 1991 šlo o produkt odvážný, dnes připojujeme přívlastek legendární. Jeho složení je často kopírováno, ale nikdy nebylo dosaženo originálu. 97,8% jeho ingrediencí je přírodního původu. Obohacen o vitamín E, neobsahuje silikony, konzervanty ani minerální oleje. Je složen z 6 ti vzácných olejů (makadamový ořech, lískový ořech, brutnák lékařský, sladké mandle, třezalka a kamélie). Vyživuje, regeneruje a zjemňuje pleť. Jediný produkt lze použít na obličej, vlasy, tělo, ale i masáže nebo pěstící zábaly či masky.

 

 

 

 

Také by vás mohlo zajímat

Ověření internetových stránek a lékárny: Logo pro zásilkový výdej léčivých přípravků