Alergie na lepek, nesnášenlivost lepku, celiakie – jak se v termínech vyznat?

2. 8. 2021 · PharmDr. Lucie Drábková · 8 minut čtení
  • Zácpa, průjem, zažívání
  • Lepek
  • Alergie

V poslední době je lepek velmi častým předmětem debat o zdraví, v nichž se v souvislosti s lepkem vyskytují různé termíny – hovoří se o celiakii, nesnášenlivost lepku, lepkové intoleranci, intoleranci na lepek, alergii na lepek nebo neceliakální glutenové senzitivitě. Jde vám z toho hlava kolem? Nezoufejte, vše vysvětlíme.


Co je to lepek?

Všechny v úvodu zmiňované termíny spojují zdravotní problémy spojené s konzumací lepku. Lepek neboli gluten, je komplex bílkovin, který je obsažen v obilovinách, jako je pšenice, ječmen a žito. Z výživového hlediska není lepek příliš významný, nicméně jeho vlastnosti jsou důležité při zpracování mouky. Jak název v češtině i v angličtině (glue = lepidlo) napovídá – lepek dobře lepí, a díky této vlastnosti drží těsto hezky pohromadě a dobře se tvaruje. Hotové pečivo je díky lepku krásně křupavé. Bohužel konzumace lepku je pro některé lidi problematická a způsobuje jim velmi nepříjemné obtíže. Reakce na lepek lze rozdělit do tří základních skupin podle toho, na jakém principu vznikají –  jsou to: celiakie, alergie na lepek (resp. pšenici) a neceliakální glutenová senzitivita. Pokud se jedná o výskyt citlivosti na lepek, uvádí se, že celiakií trpí přibližně 1 % procento populace, alergií na lepek také asi 1 % a neceliakální nesnášenlivostí lepku pak asi 3- 6 % populace.

Zajímavostí je, že lepku se vyhýbá také mnoho lidí, které žádná z těchto zdravotních komplikací nepostihuje. Velmi rozšířené je dodržování bezlepkové diety i v České republice. Zatím však nebyly vědecky prokázané žádné příznivé účinky, které by tato dieta zdravým osobám přinesla.


Onemocnění spojená s nesnášenlivostí lepku:

1. Celiakie – nejzávažnější forma nesnášenlivosti lepku

Celiakie (též celiakální sprue) je celoživotní autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. U miminek se celiakie nejčastěji objevuje poprvé brzy po zavedení obilného příkrmu s obsahem lepku. U starších dětí a u dospělých se onemocnění může projevit například po výrazné zátěži (např. nemoc, operace, těhotenství, porod, výrazný psychický stres). Není výjimkou, že se celiakie projeví až po 40. roce věku anebo se neprojeví vůbec.

Lepek u celiaků vyvolává autoimunitní reakci (reakci imunitního systému zaměřenou proti vlastním buňkám), která vyvolá zánět tenkého střeva. Zánět pak vede k poškození až úplnému vyhlazení klků a mikroklků (výčnělků) na sliznici střeva. Tím se výrazně snižuje schopnost střeva trávit a vstřebávat potřebné živiny, což vyvolává celou řadu nejen střevních, ale i systémových příznaků.

Jak poznat příznaky celiakie?

Projevy celiakie mohou být velmi nenápadné a také velmi různorodé. Objevují se většinou pozvolna, týdny až roky po expozici lepku. Příznaky u dospělých a dětí se v mnohém liší, u obou skupin je však lze je rozdělit na střevní a mimostřevní. U dětí jsou střevní příznaky výraznější.

Jak se projevuje celiakie u dospělých?

Nejčastější střevní příznaky celiakie u dospělých:

  • Průjem
  • Nadýmání a plynatost
  • Bolesti břicha
  • Nevolnost, zvracení
  • Zácpa

Mimostřevní příznaky celiakie u dospělých (přítomny u více než poloviny nemocných):

  • Únava, vyčerpání
  • Nezamýšlený úbytek hmotnosti
  • Bolesti hlavy
  • Chudokrevnost (z nedostatku železa)
  • Řídnutí kostí
  • Afty
  • Poškození nervového systému (ztuhlost, brnění v rukou a nohou, problémy s udržením rovnováhy, neobratnost, odborně „celiakální ataxie“)
  • Narušení kognitivních funkcí
  • Deprese, úzkosti
  • Bolesti kloubů
  • U žen může být celiakie spojena s pozdějším nástupem menstruace a její nepravidelností, častá je neplodnost a spontánní potraty

Jak se  projevuje celiakie u dětí?

Střevní příznaky celiakie u dětí:

  • Chronický průjem
  • Nafouklé bříško
  • Nevolnost a zvracení
  • Zácpa
  • Plynatost
  • Světlá, zapáchající objemná stolice

Mimostřevní příznaky celiakie u dětí (důsledek nedostatečného vstřebávání živin):

  • Neprospívání, zpomalený růst
  • Poškození zubní skloviny, zvýšená kazivost zubů
  • Hubnutí
  • Chudokrevnost
  • Podrážděnost
  • Malý vzrůst
  • Oddálená puberta, opožděný nástup menstruace u dívek
  • Neurologické příznaky včetně ADHD nebo poruch učení, dále bolesti hlavy, špatná koordinace pohybů, svalové křeče

Duhringova herpetiformní dermatitida je kožní forma celiakie. Není vzácností, že při  kožní formě celiakie nejsou vůbec přítomny střevní příznaky (asi jen 20 % nemocných udává občasné průjmy), přestože k poškození střevní sliznice dochází. Jedná se o svědivou vyrážku s puchýřky (podobné oparům), nejčastěji na loktech, kolenou, trupu, kštici a na hýždích. Výskyt kožní formy celiakie je stále častější.


 2. Alergie na lepek, alergie na pšenici – rychlý nástup příznaků

Alergie na lepek je typickou potravinovou alergií, která se projevuje  velmi krátce po požití lepku – v rámci několika minut až hodin. Nejedná se o autoimunitní reakci s následným poškozením sliznice tenkého střeva, ale o přehnanou reakci imunitního systému na jinak běžnou látku (alergen), v tomto případě lepek. Na rozvoji alergické reakce se podílí látka histamin. Hovoříme-li o alergii na lepek, je na místě zmínit také alergii na pšenici – lepek tvoří až 80 % bílkovin obsažených v pšenici, navíc i další proteiny obsažené v pšenici mají alergizující potenciál. U velmi citlivých osob může dojít až k rozvoji anafylaxe, což je život ohrožující stav.

Příznaky alergie na lepek:

  • Otok, svědění a podráždění v ústech a v jejich okolí, škrábání v krku
  • Kopřivka, vyrážka, otok na kůži
  • Ucpaný nos
  • Bolest hlavy
  • Ztížené dýchání
  • Bolesti břicha, nevolnost, zvracení
  • Průjem
  • Anafylaxe (dechové obtíže, bolest na hrudi, neschopnost polykat, bledá až namodralá kůže, závrať nebo mdloba)

V případě anafylaxe je nutné okamžitě volat záchrannou službu.


  3. Neceliakální glutenová senzitivita (NCGS = Non-Celiac Gluten Sensitivity)

Třetím typem onemocnění, které souvisí s konzumací lepku, je tzv. neceliakální glutenová senzitivita (citlivost). Příznaky jsou podobné jako u celiakie (střevní i mimostřevní), nedochází však k poškození sliznice tenkého střeva, ani k alergické reakci na lepek. Ke stanovení této diagnózy se zpravidla dochází vylučovací metodou – pokud jsou u pacienta přítomny klinické příznaky po konzumací lepku, a není-li potvrzena alergie na lepek, ani celiakie, pak je diagnostikována právě NCGS.

Citlivost na lepek – jak se diagnostikuje?

Diagnostika citlivosti na lepek není vzhledem k poněkud záludným a různorodých projevům snadná. Není vůbec nic vzácného, když stanovení diagnózy trvá několik let. K dispozici mají lékaři tyto metody:

  • Sérologické vyšetření – krevní testy na protilátky, jejichž zvýšená hodnota může indikovat citlivost na lepek (IgA , event. IgG, protilátky proti tkáňové transglutamináze (TG 2), protilátky proti endomysiu (EMA), protilátky proti deamidovanému gliadinu (DGP)
  • Genetické testy – celiakie je genetické onemocnění (haplotypy HLA- DQ2 a DQ8), proto je možné využít i tento typ testů.
  • Kožní prick- testy – při podezření na alergii na lepek je možné provést kožní testy. Tento typ testů provádí alergolog
  • Ultrazvukové vyšetření břicha
  • Bioptické vyšetření – biopsie z tenkého střeva je nejspolehlivějším vyšetření k potvrzení celiakie (100 % spolehlivé určení z krevních testů je možné jen velmi vzácně). Biopsie se používá také při kožní formě celiakie.

Samodiagnostický test na nesnášenlivost lepku

V lékárně si můžete zakoupit domácí test na nesnášenlivost lepku. V případě pozitivity byste se však měli obrátit na lékaře. U testů na nesnášenlivost lepku (nejen domácích) je klíčové, aby byly provedeny před zavedením bezlepkové diety. Pokud již lepek nekonzumujete, mohou být výsledky testů zkreslené.


100 g
Bezlepkové čokoládové hrudky s pohankou neobsahují bílý cukr a palmový tuk.
3x50 g
Trojpack BIO RAW tyčinek bez lepku, bez cukru a bez laktózy. Vhodné pro vegany.
1 kg
Bezlepková směs pro přípravu všech druhů těstovin. Z rýžové a kukuřičné mouky.
250 g
Přirozeně bezlepkové těstoviny s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny.

 

Bezlepková dieta – jediné řešení při nesnášenlivosti lepku

Jediným účinným řešením obtíží spojených s citlivostí na lepek je logicky jeho vyřazení z jídelníčku. Pozitivní zprávou je, že v současné době je nabídka bezlepkových potravin, včetně pečiva, mouky a moučných směsí, tak bohatá, že je možné jíst pestrou a vyváženou stravu i bez lepku. Bezlepková dieta je dlouhodobá záležitost, zejména u celiaků je důležité její celoživotní dodržování – opak vede k návratu obtíží. V případě nejasností se můžete obrátit na nutričního terapeuta, či využít informačních portálů pacientských organizací. Zde stručný výčet povolených a zakázaných potravin při bezlepkové dietě:

Co jíst při bezlepkové dietě?

  • Ovoce a zelenina bez omezení
  • Maso, ryby
  • Mléčné výrobky (jsou-li dobře tolerovány)
  • Luštěniny (fazole, čočka, hrách, cizrna, mungo fazolky, adzuki, sója …)
  • Rýže
  • Brambory
  • Kukuřice
  • Oves (s jistou obezřetností, přednostně vybírejte ovesné výrobky označené jako bezlepkové. Oves může být jednak lepkem kontaminován při výrobě, jednak může asi 8 až 10% osob citlivých na lepek pociťovat problémy i po konzumaci ovsa, protože obsahuje avenin, bílkovinu podobnou lepku).
  • Batáty
  • Pohanka
  • Jáhly
  • Quinoa
  • Amarant
  • Čirok
  • Slzovka (tropická obilnina)
  • Ořechy a semínka

Co nejíst při bezlepkové dietě?

  • Pšenice
  • Žito
  • Špalda
  • Ječmen
  • Zelená špalda
  • Pšenice jednozrnka
  • Pšenice dvouzrnka
  • Kamut (stará odrůda pšenice)
  • Tritikále (kříženec žita a pšenice, česky žitovec)
  • Kus-kus
  • Bulgur

Samozřejmě platí, že nelze konzumovat ani potraviny, které tyto obiloviny obsahují (mouka, strouhanka, pšeničný škrob, těstoviny, müsli a všechny druhy pečiva). Pamatujte také na to, že do mnoha potravin dostává také během zpracování, proto je třeba pozorně číst etikety na potravinách. Domácí příprava jídel je tedy z hlediska obsahu lepku spolehlivější, protože jednoznačně víte, co jíte.

Hledejte jedničku!

Lepek v seznamu alergenů (publikovaný ve směrnici 2000/89 ES od 13.12.2014 směrnicí 1169/2011 EU):

1 - pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich


Články k tématu Alergie na lepek, nesnášenlivost lepku, celiakie – jak se v termínech vyznat?

  • Nadýmání a nadměrná plynatost – jak se jich zbavit

    Nadýmání a nadměrná plynatost – jak se jich zbavit

    · 5 minut čtení
    • Zácpa, průjem, zažívání
    Nadýmání neboli plynatost je zvýšené množství plynu ve střevech. Je doprovázeno pocity plnosti, nafouknutí, tlaku až silné bolesti břicha a také kručením ve střevech. Jak můžete nadýmání vyřešit a kdy už mohou značit vážnější problém, vám poradíme v našem článku.
  • Pálení žáhy – příznaky, příčiny a pomoc

    Pálení žáhy – příznaky, příčiny a pomoc

    · 4 minuty čtení
    • Zácpa, průjem, zažívání
    • Těhotenství a kojení
    Pálení žáhy patří mezi nejběžnější trávicí obtíže. Vyskytuje se nejčastěji, pokud si dopřejeme dobrého jídla a pití více, než je zdrávo. Velmi často trápí také nastávající maminky. V následujícím textu se dozvíte, jak pálení žáhy zamezit a co dělat, aby vás, pokud k něm máte sklony, trápilo co nejméně.
  • Projímadla

    Projímadla

    · 3 minuty čtení
    • Zácpa, průjem, zažívání
    Dlouhodobě účinná a současně bezpečná léčba zácpy, bez ohledu na její příčinu, je zcela klíčovou. Zahrnuje řadu přístupů, přičemž jistě vhodné před nasazením projímadel (a stejně tak i při jejich užívání) je vhodné využít veškerá další doporučení ‒ obecně je vhodné zvýšit podíl nevstřebatelné vlákniny a tekutin a přirozeně i dostatek pohybu ‒ viz. zácpa). Jestliže uvedené není postačující lze sáhnout...