Kurkuma znovu objevená?

Co na té kurkumě všichni mají? Každý známe kurkumu z indické a čínské kuchyně, ale o jejím vlivu na lidský organismus se začalo mluvit teprve nedávno. Možná budete překvapeni širokým využitím extraktů získaných z této krásné asijské rostliny.

Kurkuma – něco málo z botaniky

Kurkuma dlouhá (Curcuma longa) je známá rovněž pod lidovými názvy indický šafrán nebo indický zázvor. Je to vytrvalá, asi půl metru vysoká rostlina se zduřelým oddenkem, z něhož vyrůstají listy a kořeny. Listy jsou dlouze řapíkaté, široce kopinaté, před rozvinutím svinuté do kornoutků. Mezi nimi vyrůstá přímý, asi 15 cm vysoký stvol, zakončený hustým klasem bledě žlutých až tmavě růžových květů. Plodem je trojpouzdrá mnohosemenná tobolka, která se v době zralosti otevírá. Kurkuma roste v oblastech jižní a jihovýchodní Asie, Indie, Vietnamu, Kambodži a Indonésie.

Kurkuma

Kurkuma jako znamenité koření

Jako kořenící přísada se v asijské kuchyni používá oddenek této rostliny, který připomíná o něco tmavěji zbarvený zázvor. Oddenek se nejdříve uvaří, usuší a rozemele na jemný oranžový prášek, který je základem oblíbeného kari koření. Má jen velmi jemnou chuť a vůni – dodává pokrmům především krásně žlutou barvu. Kurkuma není pálivé koření, za palčivou chuť některých druhů kari koření je zodpovědný spíše zázvor, a především chilli papričky. Proto se jí nemusejí obávat ani lidé, kteří ostřejším pokrmům příliš neholdují.

Kurkuma v ajurvédě

Historicky se kurkuma užívá již tisíce let v rámci ajurvédy – tedy indického učení o zdraví a dlouhověkosti. Kurkumu doporučovali tradiční léčitelé k podpoře trávení, při nemocech ledvin a žlučníku (na podporu tvorby žluči), jako prevenci proti parazitům, k ochraně jater nebo proti zánětům a bolesti. Zevně se používala jako dezinfekční přírodní látka.

Kurkuma a její výzkum v současnosti

Vzhledem k současnému trendu, jímž je hledání stále nových přírodních řešení nejrůznějších obtíží, stojí kurkuma i v zájmu dnešních vědců. Některé zdroje uvádějí, že celosvětově bylo provedeno téměř 6000 studií, které se zabývaly vlivem kurkumy na lidský organismus. Její vliv byl zkoumán i v kontextu mnoha závažných onemocnění, např. revmatismu, osteoartrózy, žaludečních vředů, Crohnovy choroby, Alzheimerovy choroby či nádorových onemocnění.

Kurkuma a kurkumin

Biologicky aktivní látkou, která má potenciální vliv na lidský organismus, je kurkumin. Abychom mohli vůbec uvažovat o vlivu kurkumy na zdraví, museli bychom ji však pojídat po kilogramech, což je pochopitelně nemožné. Navíc je kurkumin špatně rozpustný a velmi obtížně se vstřebává do systémového oběhu (během prvního průchodu játry je většina odbourána a vyloučena). A to je samozřejmě výzva pro výrobce z oblasti farmaceutického průmyslu, kteří vymýšlejí, jak tzv. biodostupnost kurkuminu zvýšit. Jednou variantou je např. kombinace extraktu kurkumy s piperinem, což je extrakt z černého pepře. Další možností je forma speciální mikroemulze, jejíž výrobci dosáhli toho, že jedna tobolka obsahuje extrakt téměř z dvou kilogramů kurkumy.

Kdy se hodí obohatit jídelníček o přípravek s kurkumou?

Jak už jsme naznačili, kurkuma má skutečně široké uplatnění. Asi nejčastěji se doplňky stravy s kurkumou doporučují pro podporu trávení a chuti k jídlu (kurkuma podporuje správnou tvorbu žluči). Dále přispívá k normální činnosti jater, kardiovaskulárního, nervového či dýchacího systému. Působí jako antioxidant a pomáhá udržet normální stav pokožky. Vhodná je také pro všechny, kdo chtějí prospět svým kloubům, a proto ji najdete i v kategorii kloubní výživy.

Zdroje:

SKOUPÁ, Nikola. Modulace cytotoxických účinků syntetického analogu kurkuminu EF24 thioly. Olomouc, 2016. Diplomová práce. Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci, s.33.

KOPECKÁ, Pavlína. Koření v léčebné výživě. Brno, 2016. Bakalářská práce. Lékařská fakulta Masarykovy univerzity v Brně, s. 22.

STANO, J., NEUBERT, K., KRESÁNEK, J., GRANČAI, D. Kurkumín ako potenciálne antioxidans. Česká a slovenská farmacie, 2000, Roč. 49, č. 4, s. 168-170.

KOPECKÁ, Pavlína. Koření v léčebné výživě. Brno, 2016. Bakalářská práce. Lékařská fakulta Masarykovy univerzity v Brně, s. 26-27.

Bio optimalizovaný extrakt z kurkumy v terapii osteoartrózy. Pro lékaře.cz [online]. 2018, 9. 11. 2018 [cit. 2019-03-09]. Dostupné z: https://www.prolekare.cz/novinky/bio-optimalizovany-extrakt-z-kurkumy-v-terapii-osteoartrozy-106350

KOPECKÁ, Pavlína. Koření v léčebné výživě. Brno, 2016. Bakalářská práce. Lékařská fakulta Masarykovy univerzity v Brně, s.29.

AKRAM, M., SHABAB-UDDIN, A. A., USMANGHANI, K., HANNAN, A., MOHIUDDIN, E., & ASIF, M. (2010). Curcuma longa and curcumin: a review article. Rom J Biol Plant Biol, 55(2), 65-70.

JURENKA, J. S. (2009). Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research. Alternative medicine review, 14(2).

ARAUJO, C. A. C., & LEON, L. L. (2001). Biological activities of Curcuma longa L. Memórias do Instituto Oswaldo Cruz, 96(5), 723-728.

AKRAM, M., SHABAB-UDDIN, A. A., USMANGHANI, K., HANNAN, A., MOHIUDDIN, E., & ASIF, M. (2010). Curcuma longa and curcumin: a review article. Rom J Biol Plant Biol, 55(2), 65-70.

ARAUJO, C. A. C., & LEON, L. L. (2001). Biological activities of Curcuma longa L. Memórias do Instituto Oswaldo Cruz, 96(5), 723-728.

Darujte na Vánoce to nejcennější Darujte na Vánoce to nejcennější