Strava jako prevence proti nachlazení

Na dalších řádcích se dozvíte, co to vlastně imunitní systém je, a že funkčnost tohoto systému doká­žeme ovlivnit stravou. Vysvětlíme si pojem imunomodulační potraviny a představíme skupiny potravin, které naši imunitu posílí. Pak si podzim a zimu můžeme ve zdraví krásně užít!

Imunitní systém

Hlavním úkolem imunitního systému je boj proti cizorodým organismům, které jsou neustále kolem nás. Tvoří jej jak orgány (brzlík), tak i jednotlivé buňky (bílé krvinky). Proti parazitům, virům a bakteriím má imunitní systém zbraně dvojího druhu. Buďto nespecifickou (vrozenou) či specifickou (získanou) imunitu.

Mechanismus nespecifické imunity se brání proti vniknutí cizorodých látek vrozenou vlastností organismu, tedy existencí přirozených bariér – např. kůží, sliznicemi trávicího traktu. A zde již můžeme vnímat přechod do specifické formy imunity. Na povrchu sliznic střevního traktu (zde se nachází asi 70 % imunitního systé­mu) je hlen složený také z různých bakterií tělu vlastních, protilátek.

Správně fungující imunitní systém pak dokáže rozpoznat látky tělo ohrožující a ty, které tělu pomáhají. K obranným mechanismům nespecifické imunity patří kašel, rýma, horečka. Každá probíhající nemoc je výrazným stimulem imunitního systému, který se aktivuje, vytváří účinnou obranu a vytváří si imunologickou paměť. Pro případné další setká­ní se stejným typem mikroorganismů pak systém pracuje účinněji, rychleji a s menšími energetickými nároky. Tento přirozený projev funkčnosti systému ale někdy vyhodnocujeme jako negativní příliš brzy. Nedáme tělu čas pro vlastní, přirozený léčebný proces, neposkytneme dostatek správných látek (vitaminy, minerály a další), rychle nasadíme antibiotika.

Imunomodulační potraviny

Pokud chceme být zdraví i v období zvýšeného výskytu nachlazení a chřipek, je možné posilovat nespecifickou část imunitního systému. Existují potraviny nazývající se imunomodulační (někdy nutraceutika), které pozitivně ovlivňují imunitu. Jsou tedy na pomezí mezi léčivem a běžnou stravou. Je třeba říci, že při jejich podání nedochází k vyléčení nemoci, ale působí jako prevence proti výskytu onemocnění nebo zmírňují a zkracují celkovou dobu léčby. Mezi tyto potraviny lze zahrnout četnou skupinu, proto se zmiňuji pouze o některých běžně dostupných.

Antioxidanty a minerály

Antioxidanty jsou látky, které dokáží bojovat proti volným radikálům (hrají roli v rozvoji mnoha onemocnění – ateroskleróza, nádorové onemocnění a další). Mezi silné antioxidanty patří vitaminy A,C,E.

Výskyt v potravinách: citrusové ovoce (pomeranč, grapefruit), viš­ně, švestky, černý rybíz, hrozny, ostružiny a jahody. V zelenině je např. najdeme v paprice, mrkvi, rajčatech a zeleném salátu. Dobrý­mi zdroji jsou také obiloviny (např. pohanka) a luštěniny. Zinek je minerál, který v součinnosti s vitaminy podporuje funkci imunity. Také působí preventivně proti virovým infekcím dýchacích cest, při chřipce a herpetickým oparům.

Výskyt v potravinách: vajíčka, obilné klíč­ky, hořčice, netučné sušené mléko, dýňová semínka, pivovarské kvasnice, maso, játra, ústřice. Další zázračné potraviny, které v sobě nesou kombinaci těchto složek: česnek, echinacea. Pokud tedy přidáte do jídelníčku tyto potraviny, zvýšíte v následujícím ročním období svou šanci na odolnost a zdraví!