Moringa olejodárná – Superpotravina, která stojí za vyzkoušení

Seznam superpotravin ze všech koutů světa se každým dnem rozrůstá. Dnes bychom vám rádi blíže představili jednu z těch, které si právě získávají oblibu mezi příznivci nových trendů a zdravé výživy. Jmenuje se moringa olejodárná.

Moringa olejodárná (Moringa oleifera) je označovaná také jako křenový strom kvůli štiplavé chuti kořene nebo jako paličkový strom, protože její zralé lusky připomínají paličky na buben. Pochází z Indie, odkud se přes Arábii rozšířila až do Afriky, pěstuje se například i v Austrálii. Snáší teploty od 25 do 40 stupňů Celsia. Roste velmi rychle.

Moringa se dá zužitkovat úplně celáMoringa

Moringa někdy bývá označována také jako zázračný strom, jelikož zužitkovat lze skutečně všechny její části, nejen třeba list nebo kořen, jako u ostatních léčivých rostlin.

Listy moringy se používají v indické a africké kuchyni jako přísada do salátů nebo polévek. Rovněž se i suší. Plody moringy, velké zelené lusky, se po dozrání konzumují v syrové podobě, nebo se nakrájené přidávají do dušených pokrmů. Semena z lusků obsahují velké množství oleje, který nachází uplatnění v kosmetice – bylo prokázáno, že moringový olej používali k ošetření kůže již staří Egypťané. Květy se také používají v kuchyni do polévek a omáček. Nastrouhaný kořen slouží jako náhrada křenu. Moringa není jen potravina – z její kůry se získávají hrubá vlákna, která slouží jako surovina pro výrobu rohoží a provazů. Není bez zajímavosti, že semena moringy mají schopnosti čistit vodu, což je v zemích jejího původu jistě nezanedbatelná vlastnost.

Moringa – výživově velmi hodnotná potravina

Moringa je ceněna pro velmi vysoký obsah bílkovin. Obsahuje řadu důležitých přírodních látek, jako vitamíny A, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (pyridoxin), B7 (biotin), C, D, E a K, vápník, železo, zinek, draslík, fosfor, hořčík a měď – často v násobně větších množstvích než běžné potraviny. Rovněž obsahuje antioxidanty (například karoteny), tedy látky, které pomáhají ochraňovat náš organismus před negativním působením volných radikálů z okolního prostředí. Dále obsahuje nenasycené mastné kyseliny (omega 3,6,9) a některé esenciální aminokyseliny.

100 g sušených listů moringy obsahuje:

  • 10 x více vitamínu A než mrkev
  • 12 x více vitamínu C než pomeranč
  • 17 x více vápníku než mléko
  • 15 x více draslíku než banány
  • 25 x více železa než špenát
  • 9 x více bílkovin než jogurt

Převzato z: Fuglie L.J., The Miracle Tree: The Multiple Attributes of Moringa, 2001, pp 172

Moringa v tradičním léčitelství a dnes

V tradičním léčitelství se moringa olejodárná používá při poruchách zažívání, tlumení bolestí, křečí, proti horečce, zánětům nebo na podporu tvorby mateřského mléka. V západním světe je v současnosti velmi ceněná, protože její kořen přispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi. Vzhledem k vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin může být moringa přínosná pro kardiovaskulární systém a příznivě může ovlivňovat činnost mozkových funkcí dospělých i dětí. Nenasycené mastné omega kyseliny také přispívají k posílení nespecifické imunity, a tím k podpoře lepší obranyschopnosti organismu před možnými infekcemi, stresem či zvýšenou duševní nebo fyzickou námahou.

Jak moringu používat?

Moringa má snad jednu jedinou nevýhodu – u nás neroste. Pokud ji tedy chcete otestovat, pak nezbývá než některý přípravek s jejím obsahem zakoupit. Na výběr jsou buď sušené listy (zelený prášek), dále tablety s koncentrovaným exktraktem nebo olej k vnějšímu užití (vrásky, aknózní pleť, strie). Prášek můžete dle libosti přidávat do jídel – salátů, smoothies, dipů nebo pomazánek. Některé vědecké studie prokázaly, že moringa nutriční hodnoty neztrácí ani vařením, např. bio-dostupnost železa se dokonce zvyšuje. Ze sušených lisů moringy lze připravit také osvěžující čaj, který se dá pít teplý i studený.

Více zjistíte:

http://journal.waocp.org/article_29959_144683da90d0087df5c7b5ec76da5b57.pdf

https://www.researchgate.net/publication/6708493_Moringa_oleifera_A_food_plant_with_multiple_medicinal_uses

https://www.fytoinstitute.eu/clanek-10/omega-3-pufa-a-nervovy-system-deti.html

http://www.cspsychiatr.cz/dwnld/CSP_2010_2_81_86.pdf

https://is.muni.cz/th/zzbip/BAKALARSKAPRACE.pdf

https://www.youtube.com/watch?v=CIKhj8ouT60