Průjem


Průjem, podobně jako zácpa, nemá jasnou definici. Nejčastěji je průjem definován jako změna normálního vyprazdňování s odchodem stolice řidší až vodnaté konsistence (zvýšený obsah vody). O chronickém průjmu hovoříme tehdy, trvá-li déle než 14 dní. Akutní průjem trvá obvykle jen několik dní. Jeho příčiny jsou obvykle infekční nebo alimentární (tj. chyba stravování), eventuálně jako následek užívání některých léků.

 

Příčiny průjmu

V naprosté většině případů je akutní průjem v našich podmínkách vyvolán chybou stravování, toxiny ze špatně skladovaných či nedostatečně tepelně upravených potravin a nebo viry. U průjmu chronického je na vině často dráždivý tračník, potravinová alergie (celiakie aj.), méně často pak nespecifické střevní záněty (Crohnova choroba či ulcerózní kolitida). Opomenout jistě nelze ani nádorové bujení.

 

Nač třeba myslet a co rozhodně neopominout

Zejména chronický průjem může být projevem závažného onemocnění, jehož včasné odhalení je základním předpokladem pro nasazení účinné léčby. Vždy podezřelá je přítomnost krve, hlenu či hnisu ve stolici. Nikdy nelze bez řádného vyšetření vysvětlovat krvavý průjem přítomností vnitřních hemoroidů. Velké množství stolice buď v jedné porci nebo spíše ve větším počtu stolic za den vzbuzuje podezření na problémy se vstřebáváním (tzv. malabsorpcí). Problematické je též střídání průjmu se zácpou (zejména vzniklé v intervalu týdnů/měsíců může upozornit na kolorektální karcinom). Třeba je všímat si i dalších doprovodných projevů, jako je váhový úbytek, horečka apod. Při jakýchkoliv pochybnostech je proto zcela klíčové vyhledat lékaře!

 

Jak skoncovat s průjmem?

Není-li průjem součástí obrazu jiného onemocnění, kdy by se léčba měla ubírat směrem jeho ovlivnění, spočívá léčba v tišení subjektivních obtíží a v udržení vodní a iontové rovnováhy. Trpíme-li průjmem, je třeba ztrátu tekutin dostatečně kompenzovat a současně přijímat i dietní stravu (rýže, dušená mrkev apod.). Vysloveně hladové režimy nemají u průjmu smysl, zástava příjmu potravin průjem nevyřeší, snad jen krátkodobě u tzv. osmotického průjmu (po sorbitolu, laktulóze apod.).

Bohatě využívanými látkami u průjmů jsou tzv. adsorbencia ‒ látky schopné na sebe vázat nejrůznější toxiny ‒ jde např. o diosmectit, adsorbční uhlí (lidově "černé uhlí"). Primárně tedy nepůsobí zácpu, jak se mnohdy mylně traduje. Dále jsou využívány látky zpomalující střevní pasáž ‒ volně prodejný je loperamid a racekadotril . Příznivý účinek, zejm. ve smyslu obnovení rovnováhy střevní mikroflóry, může přinést podávání probiotik; u vleklého průjmu pomáhá též vláknina.

U infekčních průjmů jsou jistě vhodnou medikací střevní desinficiencia, antibiotika/chemoterapeutika, z nichž některá jsou k dispozici i v rámci léčivých přípravků na volném prodeji (cloroxin). U vyloženě těžkých průjmů je třeba zvolit léčiva vázaná na lékařský předpis. Dle potřeby mohou být použita též spazmolytika mírnící křeče v břiše (volně prodejný je kombinovaný přípravek Meteospasmyl…).

 


 

 

Také by vás mohlo zajímat

Probiotika, prebiotika a symbiotika.

Základní funkcí trávicího traktu je trávení a vstřebávání živin z potravy v souladu s potřebami našeho těla a současně vylučování nestravitelného odpadu ve formě stolice. Trávicí procesy se přitom neobejdou bez podpory přátelské střevní mikroflóry (tzv. střevní mikrobiom), jejíž složení může být ovlivněno řadou faktorů ‒ bakteriální infekce, užívání antibiotik, cestování, stres aj. V přímém důsledku narušení střevní biocenózy se pak objevují průjmy, zácpa, nadýmání či syndrom dráždivého tračníku apod.

Vydáno: 3.10.2016
Zařazeno: Čaje a výživa

Zácpa

Každý z nás má poněkud odlišnou představu o tom, co je to zácpa. Pro někoho jsou to málo početné stolice, někdo zneklidní, nemá-li stolici každý den, pro jiného představuje zácpu bobkovitá nebo obtížně vyprazdňovaná stolice. Jsou i lidé, kteří si myslí, že objem stolice se musí rovnat objemu požité stravě, nebo že vyprázdnění by se mělo dostavit po každém jídle. V pojmu zácpa je vždy ukryt i subjektivní pocit nemocného. Proto neexistuje jednotná definice zácpy. Nejčastěji je chronická zácpa (lat. obstipace) obvykle definována jako dlouhodobě obtížné vyprazdňování stolice v intervalu delším nežli 3 dny a o objemu menším než 80 g. Chronická zácpa v naší populaci tak postihuje přibližně každého pátého z nás.

Vydáno: 3.10.2016
Zařazeno: Čaje a výživa

Superfoods

Výraz "superfoods" nebo též překladem "superpotraviny" navozuje pocit něčeho neobyčejného a skvělého. Ve vztahu k potravinám pak evokuje potřebu takové potraviny mít, požívat je a následně si užívat všeho dobrého, co skýtají. Je tomu skutečně tak a co mezi takové potraviny patří?

Vydáno: 3.10.2016
Zařazeno: Čaje a výživa
Ověření internetových stránek a lékárny: Logo pro zásilkový výdej léčivých přípravků