Rakytník – superpotravina budoucnosti

Rakytník řešetlákový nebo též úzkolistý (Hippophae rhamnoides) je keř z čeledi hlošinovitých s výraznými oranžovými až červenými plody. Daří se mu v celé Evropě od severských států až po Španělsko, je velmi oblíben v Rusku (zejména na Sibiři), kde mu přezdívají „citroník severu“, dále je tradičně využíván v Číně, Tibetu a Indii. Jeho obliba stoupá i u nás.

Svůj latinský název hippophae získal rakytník složením dvou slov „hippo“, což znamená kůň, a „phae“ neboli lesk, protože koně, kteří na pastvě měli rakytníkové keře, se údajně vyznačovali krásnou lesklou srstí. Podle některých zdrojů byly rakytníkové plody oblíbenou pochoutkou bájného létající oře Pegasa. Rakytník se vysazuje jako ovocná i okrasná dřevina, je velmi odolný, snáší nízké teploty, dobře se uplatňuje třeba v oblastech poškozených lidskou činností, kde je schopen rychle vytvořit porosty a zamezit další devastaci krajiny. Účinně brání erozi, proto se vysazuje na svahy.

Rakytník a jeho vliv na lidské zdraví

Přirozená obranyschopnost / imunitní systém rakytník

Rakytník řešetlákový obsahuje až 200 x vyšší množství vitamínu C než citrón. Tento vitamín je zásadní pro správné fungování imunitního systému. Dále rakytník obsahuje provitamín A (beta karoten), vitamíny D, F, K, železo, mangan a bór, organické kyseliny, třísloviny a pektin.

Činnost kardiovaskulárního systému

K normální funkci kardiovaskulárního systému rakytník přispívá zejména díky obsaženým flavonoidům. Tyto látky pomáhají zlepšovat propustnost a pružnosti cév a krevních kapilár, protože aktivují tvorbu kolagenu.

Normální trávení

Rakytník podporuje tvorbu žluči a trávicích enzymů a tím přispívá ke správnému trávení. Rakytníkový olej chrání žaludeční sliznici před působením negativních vlivů.

Pokožka

Na pokožku příznivě působí olej z rakytníku řešetlákového, který má výborné regenerační účinky. Dlouhodobé (v řádu měsíců) používání u pacientů s atopickou dermatitidou působí příznivě. Zde hraje roli obsah kyseliny alfa-linolenové a palmitové v rakytníkovém oleji. Vzhledem k obsahu antioxidačních látek (vitamín C nebo flavonoidy) pomáhá chránit pokožku před UV-zářením a předčasným stárnutím.

Rakytníková šťáva, olej nebo tobolky

Rakytník má široké uplatnění v potravinářství, farmacii i kosmetice. Z rakytníku se  vyrábějí  marmelády, džemy, šťávy, likéry a sirupy. Sušené plody se louhují na čaj, plody i listy se přidávají do čajových směsí pro podporu imunity nebo při nachlazení. Rakytníková šťáva se dá kromě přímé konzumace využít v kuchyni pro přípravu lahodných limonád, smoothies nebo orientálních pokrmů. Skvělá je kombinace rakytníkových plodů a medu. Rakytníkový olej k vnitřnímu užití je k dostání i ve formě praktických tobolek.