Režimová opatření u vysokého cholesterolu


Genetické faktory zodpovědné za vznik vysokého cholesterolu ovlivnit nedokážeme. Můžeme se však zaměřit na vnější faktory, které ovlivnitelné jsou. Z těchto se jak v prevenci, tak při léčbě zaměřujeme především na zdravý životní styl a stravu se sníženým obsahem cholesterolu.

Jak bojovat se zvýšenou hladinou cholesterolu?

Úprava jídelníčku

Jedním ze základních faktorů boje se zvýšenou nebo vysokou hladinou cholesterolu je úprava jídelníčku. Nejenže zamezí dalšímu zvyšování, ale dokonce hladinu cholesterolu sníží. Je třeba si uvědomit, že úprava jídelníčku je dlouhodobou záležitostí.

  • Živočišné tuky a cholesterol by měly tvořit maximálně 1/3 celkového příjmu tuků a zbylé 2/3 příjmu by měly obstarat rostlinné tuky. Vyměňte tedy tuky živočišného původu za tuky rostlinné (olivový, řepkový a slunečnicový olej, ořechy, semínka).

  • Dopřejte si alespoň dvakrát týdně porci ryb (makrela, losos). Obsahují omega-6 a omega-3 kyseliny, které posílí Vaše srdce i cévy.

  • Zařaďte do jídelníčku snídaňové cereálie, celozrnné pečivo, ovoce, zeleninu, neloupanou rýži a těstoviny. Vláknina obsažená v nich má velice pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi.

  • Zařaďte do své stravy více ovoce, zeleniny a nízkotučné mléčné produkty.

  • Dopřejte si raději porci dušeného masa než jídlo smažené na jakémkoliv tuku.

  • Omezte solení.

  • Dodržujte dostatečný příjem tekutin. Omezte pití většího množství černé kávy, černého čaje, slazených nápojů a alkoholu.

Zdravý pohyb

Provozujte pravidelný pohyb. Minimálně 4x týdně po dobu 30 minut nebo 2x týdně po dobu alespoň 60 minut. Vybrat si můžete z několika možností – plavání, jízda na kole, tanec, běhání nebo rychlejší chůze. Je již zcela na Vás a na Vašem zdravotním stavu, co si vyberete.

Snížení hmotnosti

Při nadváze nebo obezitě je důležité zaměřit se zároveň na redukci tělesné hmotnosti. Pokud snížíte původní hmotnost o 10 %, dochází ke ztrátám tuků z oblasti břicha až o 30 %. Právě nahromadění břišního tuku je nejvyšším kardiovaskulárním rizikem. Obvod pasu u mužů by měl být do 94 cm, u žen do 80 cm. Pokud jsou tyto obvody větší, jedná se o takzvanou břišní obezitu, která může mít za následek hypertenzi, zvýšenou hladinu cholesterolu a aterosklerózu. Jen samotné snížení hmotnosti způsobuje vhodnou úpravu vzájemného podílu „hodného a zlého“ cholesterolu.

Také by vás mohlo zajímat

Probiotika, prebiotika a symbiotika.

Základní funkcí trávicího traktu je trávení a vstřebávání živin z potravy v souladu s potřebami našeho těla a současně vylučování nestravitelného odpadu ve formě stolice. Trávicí procesy se přitom neobejdou bez podpory přátelské střevní mikroflóry (tzv. střevní mikrobiom), jejíž složení může být ovlivněno řadou faktorů ‒ bakteriální infekce, užívání antibiotik, cestování, stres aj. V přímém důsledku narušení střevní biocenózy se pak objevují průjmy, zácpa, nadýmání či syndrom dráždivého tračníku apod.

Vydáno: 3.10.2016
Zařazeno: Čaje a výživa

Zácpa

Každý z nás má poněkud odlišnou představu o tom, co je to zácpa. Pro někoho jsou to málo početné stolice, někdo zneklidní, nemá-li stolici každý den, pro jiného představuje zácpu bobkovitá nebo obtížně vyprazdňovaná stolice. Jsou i lidé, kteří si myslí, že objem stolice se musí rovnat objemu požité stravě, nebo že vyprázdnění by se mělo dostavit po každém jídle. V pojmu zácpa je vždy ukryt i subjektivní pocit nemocného. Proto neexistuje jednotná definice zácpy. Nejčastěji je chronická zácpa (lat. obstipace) obvykle definována jako dlouhodobě obtížné vyprazdňování stolice v intervalu delším nežli 3 dny a o objemu menším než 80 g. Chronická zácpa v naší populaci tak postihuje přibližně každého pátého z nás.

Vydáno: 3.10.2016
Zařazeno: Čaje a výživa

Průjem

Průjem, podobně jako zácpa, nemá jasnou definici. Nejčastěji je průjem definován jako změna normálního vyprazdňování s odchodem stolice řidší až vodnaté konsistence (zvýšený obsah vody). O chronickém průjmu hovoříme tehdy, trvá-li déle než 14 dní. Akutní průjem trvá obvykle jen několik dní. Jeho příčiny jsou obvykle infekční nebo alimentární (tj. chyba stravování), eventuálně jako následek užívání některých léků.

Vydáno: 3.10.2016
Zařazeno: Čaje a výživa
Ověření internetových stránek a lékárny: Logo pro zásilkový výdej léčivých přípravků