Superfoods


Výraz "superfoods" nebo též překladem "superpotraviny" navozuje pocit něčeho neobyčejného a skvělého. Ve vztahu k potravinám pak evokuje potřebu takové potraviny mít, požívat je a následně si užívat všeho dobrého, co skýtají. Je tomu skutečně tak a co mezi takové potraviny patří?

Tento výraz tak v sobě skrývá velký potenciál zaujmout, ovšem sémanticky není rozhodně prázdný. Zahrnuje potraviny, které jsou pro lidské zdraví zajímavé obsahem svých živin nebo látek, které našemu zdraví prospívají. Velmi zjednodušeně tak vytvářejí určitý protipól toho, co lze nalézt ve většině prodejen rychlého občerstvení/ve fastfoodech. Superpotraviny by měly být navíc prosty jakýchkoliv konzervantů, aromat, barviv a dochucovadel. Měly by tak být součástí jídelníčku každého z nás…

Takových potravin je celá řada, zde příkladem alespoň některé z těch exotických, ale stále oblíbenějších:

  • amarant (česky laskavec) ‒ nutričně bohatá pseudobilovina původem z Jižní Ameriky. V hindštině je označován jako "ramdana", což volným překladem znamená "božské zrno". Je velmi bohatý na bílkoviny (až 14 % své hmotnosti), neobsahuje lepek (vhodný pro celiatiky). Na rozdíl od jiných obilovin obsahuje aminokyselinu lysin, která je pro naše tělo nezbytná. Rovněž obsahuje antioxidanty, vitaminy a přirozeně i vlákninu.           
  • chia (šalvěj hispánská) ‒ dnes velké oblibě se těšící nutričně bohatá semínka šalvěje původem z Mexika. Vyznačují se velkou schopností na sebe vázat vodu, díky čemuž vedou k rychlému zasycení. Bohaté jsou na omega-3 nenasycené mastné kyseliny, vlákninu a vápník.
  • quinoa (merlík čilský) ‒ jde o pseudoobilovinu bez obsahu lepku původem z Jižní Ameriky, bohatou na minerály, vitaminy a esenciální aminokyseliny
  • acai (čti: asají) ‒ původem brazilské bobulovité ovoce tmavě fialové barvy bohaté na vitaminy
  • goji (kustovnice čínská) ‒ červené plody bohaté především na antioxidanty
  • physalis (mochyně, "židovská třešeň") ‒ oranžové plody bohaté na antioxidanty
  • a řada dalších, o kterých se lze dočíst proklikem na kterýkoliv z níže uvedených zdrojů…

 

Jsou supepotraviny opravdu super?

            Dle průzkumu prezentovaného v časopise Guardian si až dvě třetiny Britů zakoupí potravinu jenom proto, že je řazena mezi superpotraviny. Tyto potraviny obsahují nepochybně řadu pro naše tělo prospěšných látek, nicméně nám nedodávají žádnou supersílu ani superzdraví. Superpotraviny je tak možná lépe vnímat jako směr ve způsobu uvažování a nahlížení na vlastní zdraví a naše tělo jako takové. Žádná superpotravina nás nespasí, nicméně jejich zakomponování do našich jídelníčků je jistě k dobru věci. Mimoto superpotraviny nemusí vždy pocházet pouze z exotických koutů světa, patří k ním totiž i u nás běžné luštěniny, pohanka, proso, dýňová/lněná/sezamová semínka, ořechy, ovoce, zelenina…

 

Další čtení

1. http://www.eufic.org/article/en/artid/the-science-behind-superfoods

2. https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2016/aug/29/truth-about-superfoods-seaweed-avocado-goji-berries-the-evidence

3. http://www.nhs.uk/Livewell/superfoods/Pages/what-are-superfoods.aspx

4. http://superpotraviny.webnode.cz

5. https://www.rawsuperfood.cz

   

 

Také by vás mohlo zajímat

Probiotika, prebiotika a symbiotika.

Základní funkcí trávicího traktu je trávení a vstřebávání živin z potravy v souladu s potřebami našeho těla a současně vylučování nestravitelného odpadu ve formě stolice. Trávicí procesy se přitom neobejdou bez podpory přátelské střevní mikroflóry (tzv. střevní mikrobiom), jejíž složení může být ovlivněno řadou faktorů ‒ bakteriální infekce, užívání antibiotik, cestování, stres aj. V přímém důsledku narušení střevní biocenózy se pak objevují průjmy, zácpa, nadýmání či syndrom dráždivého tračníku apod.

Vydáno: 3.10.2016
Zařazeno: Čaje a výživa

Zácpa

Každý z nás má poněkud odlišnou představu o tom, co je to zácpa. Pro někoho jsou to málo početné stolice, někdo zneklidní, nemá-li stolici každý den, pro jiného představuje zácpu bobkovitá nebo obtížně vyprazdňovaná stolice. Jsou i lidé, kteří si myslí, že objem stolice se musí rovnat objemu požité stravě, nebo že vyprázdnění by se mělo dostavit po každém jídle. V pojmu zácpa je vždy ukryt i subjektivní pocit nemocného. Proto neexistuje jednotná definice zácpy. Nejčastěji je chronická zácpa (lat. obstipace) obvykle definována jako dlouhodobě obtížné vyprazdňování stolice v intervalu delším nežli 3 dny a o objemu menším než 80 g. Chronická zácpa v naší populaci tak postihuje přibližně každého pátého z nás.

Vydáno: 3.10.2016
Zařazeno: Čaje a výživa

Průjem

Průjem, podobně jako zácpa, nemá jasnou definici. Nejčastěji je průjem definován jako změna normálního vyprazdňování s odchodem stolice řidší až vodnaté konsistence (zvýšený obsah vody). O chronickém průjmu hovoříme tehdy, trvá-li déle než 14 dní. Akutní průjem trvá obvykle jen několik dní. Jeho příčiny jsou obvykle infekční nebo alimentární (tj. chyba stravování), eventuálně jako následek užívání některých léků.

Vydáno: 3.10.2016
Zařazeno: Čaje a výživa
Ověření internetových stránek a lékárny: Logo pro zásilkový výdej léčivých přípravků