516 770 100 | info@drmax.cz | O nás

Vánoční cukroví tak trochu jinak…


Vanilkové rohlíčky, pracny i linecké jsou fajn, ale co takhle vyzkoušet letos něco zbrusu nového? K dispozici je tolik nových, zajímavých, chutných a navíc i zdraví prospěšných surovin, že je vyloženě škoda držet se jen receptů po babičce.

Cukroví pečené z netypických ingrediencí je kromě výborné chuti samozřejmě také výživově hodnotnější než vánoční klasika  a je krásným důkazem toho, že lze mlsat bez výčitek svědomí. Vyzkoušeli jsme pro vás brusinkové bochánky z vlašských ořechů a můžeme je vřele doporučit. Přečtěte si naše postřehy a dejte se do toho!

Brusinkové bochánky z vlašských ořechů

Co budete potřebovat?

1 šálek špaldové mouky

½ šálku kokosového cukru

2 lžičky skořice

1 lžičku prášku do pečiva

½ lžičky jedlé sody

½ lžičky himalájské soli

1 šálek opražených ovesných vloček

2/3 šálku nasekaných vlašských ořechů

2/3 šálku sušených brusinek

2 lžíce tekutého kokosového oleje

2 velká vejce pokojové teploty

1 lžičku kvalitního vanilkového extraktu

Doba na přípravu: cca 20 minut

Pečení: 12-15 minut, 180 °C horkovzdušná trouba

Postup, jak jsme ho sami vyzkoušeli

  1. Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Za dobu, než připravíte těsto, bude mít ideální teplotu.
  2. K přípravě těsta vůbec nepotřebujete váhu – stačí běžný hrnek na čaj o objemu 250 ml.
  3. Smíchejte v misce nejprve suché ingredience kromě ořechů a brusinek (mouka, cukr, prášek do pečiva, soda, himalájská sůl, opražené vločky).
  4. Přidejte tekuté ingredience, tj. rozehřátý kokosový olej, vejce a vanilkový extrakt.
  5. Zlehka vmíchejte ořechy a brusinky. Ořechy můžete nasekat buď velkým nožem nebo vložit do mixéru a krátce pomlít na požadovanou konzistenci.
  6. Umíchejte těsto, jakmile se ingredience spojí, je hotovo.
  7. Lžičkou klaďte na plech vyložený pečicím papírem malé hrudky. Na těsto nesahejte rukou, je lepivé. Mezi hrudkami nechávejte dostatečně velký prostor, při pečení se mírně roztečou.
  8. Pečte 12-15 minut. Dávka těsta vystačí cca na 60 ks cukroví.

Tipy a triky

  • Část brusinek nahraďte jinou oblíbenou ingrediencí – třeba domácí kandovanou dýní, sušenými jablky, kokosem nebo kousky čokolády. Prostě podle chuti.

  • Bochánky můžete podávat i jako snídaňové nebo svačinové pečivo, nejen jako vánoční cukroví.

Pozor! Je tu jisté riziko, že pokud upečete již nyní, do Vánoc vám nevydrží. Nám tedy určitě ne… ale nevadí, recept je tak snadný, že klidně napečeme znovu.

Také by vás mohlo zajímat

Jak se žije s dráždivým tračníkem? Projevy, prognóza a pomoc.

Chystáte se odejít z domu, když v tom vás náhle zastaví akutní potřeba navštívit toaletu? Stolice má neobvyklý vzhled a nutkání na stolici je častější než je zdrávo? Nebo naopak méně častá? Příčin takovýchto stavů jistě může být více a ne vždy se je podaří objasnit. Mimo jiné by se však mohlo jednat o tzv. syndrom dráždivého tračníku (angl. irritable bowel syndrome, IBS), který v průběhu života postihne 10 až 20 % z nás. Přesnou příčinu tohoto onemocnění bohužel stále nejsme schopni objasnit. Předpokládá se však, že nezanedbatelný vliv na jeho vzniku mohou mít prodělané infekce, některé složky potravy či psychosociální faktory (stres…). Z uvedeného je tedy zřejmé, že IBS může postihnout prakticky kohokoliv z nás, sportovce i businessmana…

Vydáno: 31.3.2016
Zařazeno: Průjem Zažívání

Probiotika, prebiotika a symbiotika.

Základní funkcí trávicího traktu je trávení a vstřebávání živin z potravy v souladu s potřebami našeho těla a současně vylučování nestravitelného odpadu ve formě stolice. Trávicí procesy se přitom neobejdou bez podpory přátelské střevní mikroflóry (tzv. střevní mikrobiom), jejíž složení může být ovlivněno řadou faktorů ‒ bakteriální infekce, užívání antibiotik, cestování, stres aj. V přímém důsledku narušení střevní biocenózy se pak objevují průjmy, zácpa, nadýmání či syndrom dráždivého tračníku apod.

Vydáno: 3.10.2016
Zařazeno: Průjem Zácpa Nadýmání Zažívání Imunita

Zácpa

Každý z nás má poněkud odlišnou představu o tom, co je to zácpa. Pro někoho jsou to málo početné stolice, někdo zneklidní, nemá-li stolici každý den, pro jiného představuje zácpu bobkovitá nebo obtížně vyprazdňovaná stolice. Jsou i lidé, kteří si myslí, že objem stolice se musí rovnat objemu požité stravě, nebo že vyprázdnění by se mělo dostavit po každém jídle. V pojmu zácpa je vždy ukryt i subjektivní pocit nemocného. Proto neexistuje jednotná definice zácpy. Nejčastěji je chronická zácpa (lat. obstipace) obvykle definována jako dlouhodobě obtížné vyprazdňování stolice v intervalu delším nežli 3 dny a o objemu menším než 80 g. Chronická zácpa v naší populaci tak postihuje přibližně každého pátého z nás.

Vydáno: 3.10.2016
Zařazeno: Zácpa Zažívání

Tento produkt momentálně nelze objednat.

Z důvodu inventury bude možné objednávku vytvořit příští týden.

Omlouváme se za dočasnou nedostupnost. Omezení se týká jen vybraných produktů.