Ve třech dalších městech začalo sloužit speciální taxi pro seniory. Taxík Maxík už jezdí na osmi místech ČR

Taxík Maxík, sociální taxislužba, kterou do života uvedlo Konto Bariéry Nadace Charty 77 ve spolupráci s lékárnami Dr.Max, mohou už využívat i občané Benešova, Mostu a Svitav. Taxík Maxík poprvé vyjel v roce 2016 v Prachaticích a Liberci. Vloni se přidaly Kutná Hora, Praha 5 a Ústí nad Orlicí.

Financování projektu zajišťuje prodej produktů vlastní značky Dr.Max; z každé prodané položky jde ve vymezeném období na speciální účel jedna koruna. Za takto shromážděné prostředky zakoupí Konto Bariéry nadace Charty 77 speciální mikrobusy, které pak poskytne městům či městským částem, respektive provozujícím organizacím. Letos se tak podařilo vyčlenit na službu 3 193 000 korun.

„Zájem seniorů o Taxík Maxík je ve všech koutech republiky obrovský, záleží ovšem na tom, jak se k této poptávce postaví radnice. Provozování v dané lokalitě musí také doporučit ambasadoři našeho projektu SenSen – Senzační Senior“, vysvětluje ředitelka Konta Bariéry Božena Jirků.  Díky SenSenu má Konto Bariéry velmi dobrý přehled o potřebách starších obyvatel v nejrůznějších koutech Česka.“  Klíčky od vozidel si noví provozovatelé přebrali už během adventního ceremoniálu v Brožíkově síni Staroměstské radnice. Jeho atmosféru podtrhl recitál Jaroslava Svěceného. Jeden z nejvýznamnějších českých houslistů současnosti vystoupil v Brožíkově síni bez nároku na honorář.

Noví provozovatelé služby jsou různí. V Benešově ji zajišťuje okresní Pečovatelská služba, v Mostě Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova, ve Svitavách Středisko sociálních služeb Salvia. Každý provozovatel si podmínky, za kterých službu poskytuje, upravil individuálně. Mohl přitom těžit z nasbíraných zkušeností svých předchůdců. V polovině roku 2017 se poprvé uskutečnilo první setkání, během kterého si jak současné, tak i budoucí provozující organizace vyměnily řadu poznatků z praxe. „V lecčems jsme připraveni pomoci, poskytujeme prostředky jednak na nákup vozidel, jednak na zahájení provozu služby – ovšem konkrétní nastavení pro danou lokalitu nejlépe odhadnou místní“, říká Daniel Horák, šéf lékáren Dr.Max, „praxe prokázala, že některé věci je užitečné sjednotit, jiné je lepší nastavit specificky – například jízdní tarif; někde je poplatek za službu paušální jako v hromadné dopravě, jinde zvolili kilometrovou taxu.“

Devadesát procent klientely speciální taxislužby tvoří lidé mezi pětasedmdesáti a osmdesáti lety, zbytek pasažérů představují handicapovaní a děti.

Kontakt:

Michal Petrov, tiskový mluvčí Dr. Max, mobil: 777923449