Jak vybrat vitamíny?

1. 10. 2022 · PharmDr. Hana Vondrušková · 8 minut čtení

Pestrá a vyvážená strava dokáže našemu organismu zajistit veškeré živiny, které potřebuje. Jsou však situace anebo období, kdy je na místě doplnit jídelníček větším přísunem vitamín a minerálů například v období zvýšeného výskytu infekčních onemocnění, po nemoci nebo při větší psychické a fyzické zátěži. Které vitamíny vám mohou prospět a jak z množství preparátů vybrat ten pravý?


Jak vybrat nejlepší vitamíny?
Vitamíny a multivitamíny se doporučuje užívat v období zvýšeného náporu na imunitní systém.

Vitamínových přípravků vídáme na pultech lékáren tolik, že není vůbec jednoduché se v nepřeberném množství produktů zorientovat. Poradíme vám, čím se v takové situaci řídit, abyste vybrali preparát, který pro vás bude skutečně přínosný.

Na trhu jsou přípravky jednak jednosložkové, jednak multivitamíny, které mohou obsahovat buď pouze kombinaci základních vitamínů nebo společně vitamíny, minerály a stopové prvky. Není výjimkou, že kombinované vitamínové přípravky obsahují pro zvýšení efektu i další složky, většinou rostlinného původu. Nejčastěji se v kombinaci s vitamíny používá např. echinacea k podpoře imunity, hlíva ústřičná pro svůj obsah beta-glukanů, rakytník jako vynikající zdroj přírodního vitamínu C, ginkgo biloba podporující krevní cirkulaci pro zachování duševní svěžesti, univerzální životabudič ženšen, povzbuzující guarana a další.

Máte-li nějaké dietní omezení, jako je potravinové alergie nebo intolerance, diabetes, veganství), pak i to je důležité při výběru vitamínového přípravku zvážit. V tom případě je třeba pečlivá kontrola složení zejména pomocných látek. Ve výběru jsou přípravky splňující i požadavky z této oblasti s označením např. bez laktózy, bez lepku, bez cukru apod.


Pro koho jsou vitamíny určeny?

Při vybírání vhodného vitamínového přípravku je pochopitelně důležité, pro koho je určen. Vybírat můžete již běžně i podle věku a pohlaví. Existují vitamínové přípravky speciálně vyvinuté pro ženy, pro muže nebo pro děti a seniory.

  • Vitamíny pro ženy by měly mít vysoký obsah vápníku, vitamín D a K pro zdravé kosti, železo pro náhradu menstruačních ztrát krve, kyselinu listovou důležitou pro ženy, které se chystají na těhotenství. Pro ženy je důležitý také jód pro normální funkci štítné žlázy. Zinek a vitamín C jsou zase důležité pro stav pokožky.

  • Vitamíny pro muže zohledňují i skladbu jejich těla obsahují obvykle vyšší množství vitamínů skupiny B, které přispívají k normálnímu energetickému metabolismu, což je důležité pokrytí vyšších energetických nároků vzhledem k tomu, že muži mají více svalové hmoty. Vitamín B1 přispívá k normální funkci srdce, pro muže, kteří mají obecně vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění, jistě také nezanedbatelné.

  • Vitamíny pro seniory, tj. věkovou kategorii 50+, by rovněž měly obsahovat vápník a vitamín D pro zdravé kosti a zuby, dále jsou výhodou vitamín A a karotenoidy, zejména lutein pro podporu zraku.

  • Vitamíny pro děti dokonce i zde můžete vybírat ve věkových kategorií od nejmenších dětí (3-6 let) po starší školáky. Při užívání vitamínových nebo multivitamínových přípravků, které nejsou výslovně označeny jako dětské, najdete informaci o věku, od kdy se mohou podávat, v příbalovém letáku nebo na obalu. U většiny přípravků platí, že jsou vhodné pro děti od 12 let.

  • Vitamíny pro těhotné ženy samostatnou kapitolou jsou vitamínové doplňky pro období plánování těhotenství či graviditity i vitamíny pro období kojení. Veškeré rady a informace jsme pro vás shrnuli v samostatném článku.




Pomůcka pro výběr multivitamínového přípravku:

 Pro koho

 Co by nemělo chybět

 Další vhodné aktivní látky

Děti často nemocné

Vitamín C, vitamíny skupiny B, zinek

Echinacea, hlíva, rakytník, šípky

Děti aktivně sportující

Vitamíny C, D, K, vápník

 
MužiB, zejména B1 

Ženy

Vápník, vitamín D, K, železo

Biotin (B7)

Dospělí v psychicky náročných obdobích

B6, hořčík

Ženšen, ginkgo, guarana

Ženy v těhotenství

Kyselina listová, železo, vápník, hořčík

 

Ženy 50+

Vápník, vitamín D3, E

Lutein, ginkgo, ženšen

Muži 50 +

Vitamín E, B

Lutein, ginkgo, ženšen


Jak nám vitamíny mohou prospět?

Situací, kdy se pro vitamínovou kúru rozhodneme, může být mnoho. Obvykle nám jde o udržení dobré kondice v náročnějších obdobích a snížení nemocnosti. V těchto případech jsou zlatým standardem přípravky s vitamínem C a s vitamínem B. Při psychickém vyčerpání sáhněte po přípravcích s obsahem vitamínů skupiny B a hořčíkem, ženšenem nebo ginkgem. Ženám po čtyřicítce lze doporučit přípravky s vitamínem D3 a vápníkem pro udržení zdravých a silných kostí a např. ženy, které mají silné menstruační krvácení, by měly užívat přípravky s obsahem železa a kyseliny listové. Máte-li problémy s vlasy a pokožkou, zvolte speciální přípravky určené pro tento účel.

Je libo sirup nebo želé multivitamíny?

Vitamínové a multivitamínové přípravky jsou dostupné v mnoha formách, podle nichž svůj výběr také řídí stále více lidí. K dispozici jsou klasické tablety, tobolky, kapsle (z nichž je v případě potřeby možné obsah vysypat a smíchat s nápojem), sirupy, cucavé tablety, šumivé tablety, želé multivitamíny. To vše také samozřejmě v různých příchutích, nejčastěji ovocných (pomeranč, malina, višeň). Děti potěší vitamínové přípravky s jejich oblíbenými pohádkovými motivy na obalu, nebo ve tvaru zvířátek nebo jiných postaviček. Ti, kdo si nechtějí připustit polykání pilulek, si mohou dopřát šumivý drink.



Užívání vitamínů při chronickém onemocnění.
Trpíte-li chronickým onemocněním, je na místě užívání vitaminových doplňků zkonzultovat s vaším lékařem.

Co dalšího vzít v úvahu při výběru vitamínů?

Jak už jsme zmínili v úvodu, máte-li jakékoliv dietní omezení, je třeba pečlivě kontrolovat složení. Dále si také ověřte, jak dlouho je možné daný přípravek používat zatímco některé jsou určeny výslovně k dlouhodobému užívání, u jiných je třeba mezi jednotlivými kúrami dělat odstup.

Trpíte-li nějakým chronickým onemocněním nebo užíváte-li dlouhodobě léky, pak je vhodné užívání i jakéhokoliv volně prodejného přípravku zkonzultovat s ošetřujícím lékařem např. trpíte-li poruchou srážlivosti krve, nesmíte užívat např. ginkgo zlepšující prokrvení, nebo užíváte-li léky proti srážlivosti krve (warfarin), pak nelze užívat vitamín K, který je klíčový pro srážlivost krve. Podobně, pokud užíváte jiné volně prodejné přípravky a chcete přidat další, zkontrolujte složení, zda neobsahují stejné složky a vy tedy zbytečně nepřekračujete doporučené denní dávky (zde jsou rizikové zejména vitamín A a D).

Před užíváním si vždy pečlivě přečtěte příbalový leták. Jste-li těhotná nebo kojíte, výběr vitamínů raději proberte s lékařem nebo lékárníkem. Více informací k užívání vitamínů v těhotenství najdete v našem článku.


Články k tématu Jak vybrat vitamíny?

  • Pro zdravou imunitu celé rodiny

    Pro zdravou imunitu celé rodiny

    · 6 minut čtení
    Nástup do školy či školky, sychravý podzim i dlouhé zimní měsíce jsou tradičně obdobími, kdy je třeba více dbát na ochranu před viry a nachlazením. Správně fungující imunitní systém je totiž klíčem k prevenci infekčních onemocnění nebo k jejich lehčímu průběhu. Jak nejlépe imunitu podpořit?
  • Rakytník – superpotravina budoucnosti

    Rakytník – superpotravina budoucnosti

    · 7 minut čtení
    Má sice trny a trpké plody, ale zato plné vitaminů. Rakytník řešetlákový obsahuje mnohonásobně více vitamínu C než citrusy a k tomu pestrou paletu prospěšných látek, která ho právem řadí mezi superpotraviny. Jaké benefity pro vaše zdraví můžete od rakytníku čekat?
  • Pro příjem vitaminů a minerálních látek existují doporučené denní dávky. Ve většině případů nám k pokrytí těchto dávek vystačí pestrá a vyvážená strava. Obsah vitaminů a minerálních látek v potravinách je možné vyčíst v tabulkách – ovšem uvedená čísla ještě neznamenají, že totéž množství dostane náš organismus. Vstřebávání a využití vitaminů a minerálních látek je ovlivněno řadou faktorů, stejně tak...
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
Číst více od autora