Jaká je funkce hořčíku v těle?
Je dále důležitý pro uvolňování energie z glukózy a pro dobrou stavbu kostí a zubů. Hraje významnou roli v udržování optimálního stavu kardiovaskulárního systému, jelikož reguluje srdeční činnost a rozšiřuje srdeční cévy. Rovněž má význam pro náš imunitní systém. U žen přispívá ke zmírnění potíží spojených s premenstruačním syndromem. Působí v ochranných procesech jako činitel antistresový, antitoxický, protialergický a protizánětlivý.
Kolik hořčíku denně potřebujeme?
Průměrná doporučená denní dávka hořčíku se pohybuje kolem 300 miligramů denně, muži mají mírně vyšší potřebu než ženy.
Jak se projevuje nedostatek hořčíku v těle?
K příznakům nedostatku hořčíku patří podrážděnost, náladovost, únava (i po ráno po dostatečném spánku), nespavost, noční pocení, třes víček (cukání oka), bolesti hlavy, svalové křeče, mravenčení v nohou, neklidné nohy, rychlá únava, citlivost na změny počasí nebo potíže se soustředěním či bušení srdce. Dále se nedostatek magnézia může projevit špatným stavem nehtů a vlasů (křehkost, vypadávání, lámavost). Nedostatek hořčíku může hrát roli i v případě některých nemocí, jako je například vysoký krevní tlak, cukrovka nebo jaterní cirhóza.
Jaké potraviny jsou bohaté na hořčík?
Z potravin obsahujících větší množství hořčíku jmenujme: mák, droždí, sója, čočka, hrách, pohanka, lískové a vlašské ořechy, dýňová semena, datle, madle, ovesné vločky, hořká čokoláda, burské oříšky, a dále jsou na hořčík bohaté sýry, ryby a drůbež. Vysoký obsah hořčíku má také pražená káva. Dobrým přirozeným zdrojem hořčíku jsou minerální vody.