Vitaminy v těhotenství

25. 1. 2021 · PharmDr. Hana Vondrušková · 7 minut čtení

V prvním trimestru se doporučuje užívat kyselinu listovou ve formě tabletek, ale co dál? Jaké vitaminové doplňky stravy v těhotenství zvolit, kdy je brát a jsou vůbec zapotřebí? Lékárníci z Dr. Max pro vás připravili malé shrnutí.


V dnešní době je na trhu řada vitaminových doplňků určených speciálně pro těhotné ženy.

Kyselina listová a další vitaminy

Kyselina listová neboli folát, také známá jako vitamin B9, podporuje krvetvorbu a je klíčová pro správný neurologický vývoj a růst plodu v prvních třech měsících těhotenství. Dá se získat i přirozeně z potravy, vyskytuje se v listové zelenině, ale také v játrech nebo kvasnicích. Z potravy má však poměrně nízkou vstřebatelnost a vařením se navíc většina látky zničí, proto se plošně doporučuje její užívání ve formě potravinových doplňků. Běžná spotřeba kyseliny listové pro dospělou ženu se pohybuje kolem 180 μg (mikrogramů) denně, během těhotenství se uvádí 400 až 600 μg denně. S ukončeným 12. týdnem těhotenství ale význam jejího užívání mizí, protože plod má vyvinutou základní neurologickou strukturu.

I u dalších vitaminů je během těhotenství zvýšená potřeba, například u A, E, D nebo K, všech vitaminů skupiny B nebo u známého vitaminu C. Rozdíl v potřebné dávce pro těhotné ženy ale není tak markantní a není třeba je doplňovat pomocí vitaminových tobolek za předpokladu, že se těhotná žena stravuje podle zásad zdravé výživy a její jídelníček je dostatečně pestrý a bohatý na živiny. Pokud však má nastávající maminka nějaké stravovací omezení nebo si je vědoma nedostatečně pestrého jídelníčku, je vhodné vitaminové doplňky stravy zařadit. Užívání prosím vždy konzultujte s ošetřujícím lékařem.


Minerální látky

Platí zde totéž co u vitaminů. Pokud je jídelníček těhotné ženy dostatečně pestrý a racionální, není nutné přidávat potravinové doplňky stravy s obsahem minerálních látek. Přesto se může stát, že žena trpí nějakou formou potravinové intolerance, je vegetariánka, veganka nebo má jiné stravovací omezení, pak je vhodné tyto doplňky stravy užívat. Lékárny Dr. Max nabízí široké portfolio produktů, ze kterého si každá nastávající maminka může vybrat potravinový doplněk přesně podle svých specifických potřeb.


Kdy se doporučuje užívat vitaminové doplňky stravy?

Při ideální konstelaci normálního zdravotního stavu a možnostech pestrého jídelníčku není nutné v těhotenství užívat doplňky stravy. Mohou však nastat různé situace, kdy dodatečný příjem vitaminů a minerálních látek prospívá mamince i miminku.

Zdravotní omezení maminky
U celé řady onemocnění či chronických zdravotních obtíží nastávající maminky je vhodné průběžně doplňovat vitaminy a minerální látky. Dostatečná zásoba zdraví prospěšných látek přispívá k normálnímu růstu a vývoji plodu.

Nedostatečný jídelníček
Vegetariáni a vegani by měli v těhotenství vždy zvážit, zda by bylo možné na omezenou dobu těhotenství a kojení do stravy vrátit živočišné složky. V opačném případě je téměř nezbytné užívat adekvátní doplňky stravy, aby miminko dostalo všechny potřebné látky.

Alergie a potravinová nesnášenlivost
Může to být celiakie, ale i nesnášenlivost laktózy či jiná potravinová alergie, která znemožní nastávající mamince dodržovat pravidlo pestrého jídelníčku. Tehdy je nezbytné chybějící článek stravy doplnit uměle. 


  • Femibion 2 Těhotenství

    28 tablet + 28 tobolek
    Vitaminy a minerály pro ženy od 13. týdne těhotenství až do porodu.
  • Kyselina listová přispívá k růstu zárodečných tkání během těhotenství a normální krvetvorbě.
  • Tablety s postupným uvolňováním s vitamíny a minerály vhodné pro těhotné i kojící ženy.


    Jídelníček těhotné ženy
    Maso, ale i ovoce a zelenina by měly být co nejrozmanitější, díky tomu si zajistíte dostatek vitaminů, minerálních látek, ale také kvalitních tuků.

    Jídelníček těhotné ženy:

    Bílkoviny (kvalitní maso, vejce, luštěniny)
    2–3 porce denně

    Ovoce a zelenina
    nejméně 1 porce denně

    Vláknina (celozrnné pečivo, ovoce, zelenina)
    4–6 porcí denně

    Mléčné výrobky
    nejméně 1 porce denně

    Tuky (oleje, máslo, sádlo, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny)
    nejméně 1 porce denně

    Tekutiny (nejlépe čistá voda, ovocný čaj)
    více než 2 litry denně


    Vyšší věk nastávající maminky

    Ideální věk na rození dětí neexistuje a plnohodnotné rodičovství si mohou užít ženy ve dvaceti i ve čtyřiceti. Bohužel vyšší věk maminky s sebou nese vyšší riziko komplikací v průběhu těhotenství a je na místě preventivně doplňovat vitaminy a minerální látky pro správný vývoj a růst miminka i pro dobrý zdravotní stav maminky.

    Jaké potravinové doplňky zvolit?

    Nikdy neužívejte běžné přípravky, mohou obsahovat vyšší dávky vitaminů a minerálních látek, než je v těhotenství vhodné. Naopak je k dispozici celá řada potravinových doplňků, které jsou přímo určeny pro těhotné ženy, dokonce jsou odlišeny trimestrálně. Pro první trimestr ještě obsahují výše zmíněnou kyselinu listovou a pro třetí trimestr zase omega-3 a omega-6 mastné kyseliny a další látky. Některé doplňky stravy zahrnují širší spektrum látek, jiné jsou střídmější, zvolte si takový, který bude nejlépe vyhovovat vašim potřebám. Užívání potravinového doplňku během těhotenství vždy konzultujte se svým ošetřujícím lékařem – gynekologem.

    Více informací o stravování v těhotenství najdete v našem dalším článku.



    Články k tématu Vitaminy v těhotenství

    • Připravili jsme pro vás stručný přehled všech základních vyšetření, která vás během celého těhotenství čekají. Přečtěte si, co vás čeká v jednotlivých trimestrech a jaká vyšetření mohou předejít genetickým a vývojovým vadám plodu.
    • Těhotenské nevolnosti, zácpa, pálení žáhy, nadýmání a otoky. Pětice zdravotních obtíží, které jsou sice v těhotenství obvyklé, ale nemusíte se s nimi smířit. Jak jim předcházet a jak je zmírnit, si můžete přečíst v novém článku na Dr. Max BABY.
    • Kašel v těhotenství a při kojení

      Kašel v těhotenství a při kojení

      · 11 minut čtení
      Kašel v těhotenství, stejně jako kašel při kojení je velmi vyčerpávající. V období gravidity narušuje už tak křehký spánek, zvyšuje napětí dělohy, a může být příčinou předčasných kontrakcí. Jaké jsou možnosti léčby během těchto křehkých životních etap?
    O autorovi
    PharmDr. Hana Vondrušková
    PharmDr. Hana Vondrušková
    Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
    Číst více od autora
    O autorovi
    PharmDr. Hana Vondrušková
    PharmDr. Hana Vondrušková
    Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
    Číst více od autora