Diabetes mellitus aneb když vás překvapí cukrovka

4. 1. 2021 · Mgr. Lukáš Novotný · 3 minuty čtení

Špatný životní styl, přejídání, obezita a neochota se pravidelně hýbat stojí celosvětově za řadou civilizačních chorob. Jenou z nich je strašák jménem cukrovka. V České republice žije v současné době téměř jeden milion diabetiků. Počet nemocných s diagnózou cukrovky se ale rok od roku zvyšuje. Poradíme vám, jak diabetu předcházet, podle jakých příznaků můžete tuto zákeřnou nemoc odhalit a jak s ní případně bojovat.


Cukrovka je na vzestupu

Diabetes mellitus neboli cukrovka zahrnuje skupinu onemocnění, jejichž společným znakem je zvýšená hladina glukózy v krvi, takzvaná hyperglykémie. K hyperglykémii dochází nedostatečným působením inzulínu. Inzulín se buď v nedostatečném množství uvolňuje do krve, nebo na něj buňky těla nedostatečně reagují.

Počet pacientů, u nichž je zjištěn diabetes, každým rokem roste velkou rychlostí. Jen v České republice podle statistických údajů došlo v průběhu posledních 20 let ke zdvojnásobení počtu lidí s tímto onemocněním. V Evropě je to odhadem asi 35 milionů pacientů. Stále narůstající počet nemocných, komplikace související s nemocí a fakt, že onemocnění není vyléčitelné, svědčí o jeho závažnosti.

Diabetes je choroba, která vyžaduje od pacientů velkou kázeň, zodpovědný přístup a dobrou spolupráci s lékařem. Je důležité, aby pacienti s diabetem dodržovali předepsanou léčbu, dietní a pohybová doporučení. Tím se významně zvýší úspěšnost léčby a zpomalí se negativní dopad onemocnění na správné fungování těla.



Články k tématu Diabetes mellitus aneb když vás překvapí cukrovka

  • Diabetici často netuší, proč je pro ně péče o nohy tak důležitá. Péče o nohy, chodidla a o kůži vůbec musí být prioritou hned od zahájení léčby cukrovky. Jak správně pečovat o nohy a jak je chránit před hrozícími komplikacemi při cukrovce?
  • Nejlepší volbou v diabetické dietě jsou potraviny s nízkou hodnotou glykemického indexu. Jsou pomalu tráveny a vstřebávány, což znamená pomalejší a menší vzestup hladiny cukru v krvi. Skvělou volbu představuje černý bez, borůvky, jablka, cibule, česnek či kysané zelí.
  • Co znamená diabetický stres a kdo je touto specifickou formou psychické zátěže ohrožen, jak souvisí se syndromem vyhoření a proč je potřeba zavčas řešit počínající úzkost především otevřenou a ohleduplnou komunikací, si můžete přečíst v novém článku.
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora

Obsah článku