Diabetes

  (124)

Články

  • Chcete hubnout? Jak najít motivaci ke změně?

    Rozhodli jste se bojovat s nadváhou? Nezbytným krokem k úspěšnému a trvalému zhubnutí je správné nastavení cíle. Jinými slovy, není dobré přepálit start. Co je nejdůležitější, pokud plánujete shodit nadbytečná kila a jak vůbec začít zařazovat první změny, se dozvíte v druhém díle našeho seriálu o hubnutí.
    Chcete hubnout? Jak najít motivaci ke změně?
    • Aktuálně

Nejnovější články


Diabetes mellitus neboli cukrovka: buďte informovaní, sledujte trendy

Diabetes mellitus je synonymem pro laicky vžitý výraz cukrovka. Jako diabetes je označována skupina onemocnění, jejichž společným znakem je zvýšená hladina glukózy v krvi – tzv. hyperglykemie. Mezi tato onemocnění řadíme diabetes 1. typu, diabetes 2. typu, prediabetes a těhotenskou cukrovku. Léčba diabetu vyžaduje od pacientů velkou kázeň, zodpovědný přístup a dobrou spolupráci s lékařem. Je důležité, aby pacienti s diabetem dodržovali předepsanou léčbu, dietní a pohybová doporučení. Tím se významně zvýší úspěšnost léčby a zpomalí se negativní dopad onemocnění na správné fungování těla. Informovanost a porozumění nemoci jsou také nedílnou součástí léčby cukrovky. Proto pro vás odborníci Dr. Max připravili celou řadu článků o diabetu a jeho úspěšném zvládání. Z témat, kterými se v článcích o cukrovce zabýváme, se dozvíte mimo jiné:

A nechybí samozřejmě ani praktické rady a tipy pro diabetiky, např.:

  • Chcete hubnout? Jak najít motivaci ke změně?

    Rozhodli jste se bojovat s nadváhou? Nezbytným krokem k úspěšnému a trvalému zhubnutí je správné nastavení cíle. Jinými slovy, není dobré přepálit start. Co je nejdůležitější, pokud plánujete shodit nadbytečná kila a jak vůbec začít zařazovat první změny, se dozvíte v druhém díle našeho seriálu o hubnutí.
    Chcete hubnout? Jak najít motivaci ke změně?
  • Diabetes a nadváha. Máte hubnout právě vy?

    Víte, že když zhubnete 10 % hmotnosti, snížíte riziko vzniku diabetu 2. typu až na polovinu? I pokud už diabetem trpíte, snížení hmotnosti váš zdravotní stav zlepší. Společnost STOB (Stop Obezitě) si pro vás ve spolupráci s Dr. Max připravila seriál, který vám pomůže shodit nadbytečné kilogramy, a to co nejpříjemnější cestou. Nečekají vás radikální diety ani striktní zákazy, budete dělat postupné...
    Diabetes a nadváha. Máte hubnout právě vy?
  • Diabetes a stravování: Jak se zbavit stresu kolem jídla?

    V dnešní době je jídlo dostupnější než kdykoli jindy, navíc v nepřeberném množství. Někdy může být tato zdánlivá výhoda spíše komplikací, najít pro naše stravování správnou cestu není vždy jednoduché. Lidé s diabetem mají v tomto ohledu ještě o starost navíc – vhodné stravovací návyky jsou jedním z pilířů úspěšné léčby diabetu. Poradíme vám, jak si zdravý vztah k jídlu správně a dlouhodobě nastavit.
    Diabetes a stravování: Jak se zbavit stresu kolem jídla?
  • Jak s diabetem zvládnout sváteční hostiny a setkání?

    Sváteční setkání jsou chvíle věnované rodině, přátelům, odpočinku – a často také spoustě jídla. Různorodá a mnohdy nezdravá pokušení na nás číhají všude. Ne každý si však hříšné kombinace jídel a nápojů může dovolit. Zkouškou pevné vůle jsou sváteční hostiny zejména pro diabetiky. Jak si při vysoké krevní hladině cukru neublížit, ale zároveň si pochutnat a svátky si užít?
    Jak s diabetem zvládnout sváteční hostiny a setkání?
  • Sladidla – v čem se liší a která jsou vhodná?

    V dnešní době se nám nabízí široký výběr možností slazení pokrmů a nápojů. Nejen lidé potýkající se s vysokou hladinou krevního cukru proto zpravidla přemýšlí, čím nahradit klasický cukr. Která sladidla můžeme považovat za vhodnější či zdravější volbu? A která naopak žádaný efekt nepřinesou, a jejich prospěšnost je tak mýtem?
    Sladidla – v čem se liší a která jsou vhodná?
  • Technologie hýbou světem – anebo diabetem?

    Život s diabetem je s technologiemi většinou úzce spojený. S těmi na měření, kontinuální monitoraci anebo algoritmy v inzulinových pumpách. Využití technologií má vést k jedinému cíli: usnadnit život s diabetem a pomoci zlepšit kompenzaci. Přinášejí tyto inovace vždy jen samá pozitiva, na co si je třeba dávat při jejich používání pozor a jak se rozhodovat při jejich výběru, vám poradíme v našem...
    Technologie hýbou světem – anebo diabetem?
  • Nástrahy internetových diskusí a rad

    Internet je plný rad a tipů, ale jak poznat, které jsou spolehlivé? V dnešním světě plném dezinformací je důležité umět kriticky hodnotit informace, které na internetu a sociálních sítích najdete. V tomto článku vám poradíme, jak se vyhnout nástrahám internetových rad a jak s informacemi, s nimiž se na online platformách pravidelně setkáváme, naložit.
    Nástrahy internetových diskusí a rad
  • Grilování a diabetes – co dát na gril?

    Léto je v plném proudu a nejeden z nás se těší, až si s rodinou nebo přáteli dá něco dobrého na gril. Jíst venku je velkou radostí dlouhých prázdninových dnů. Můžete si grilování užít naplno, pokud se léčíte s diabetem a potřebujete udržet hladinu cukru v krvi pod kontrolou? Které potraviny můžete bez obav sníst a které je lepší přenechat ostatním? Dočtete se v našem článku.
    Grilování a diabetes – co dát na gril?