Diabetes mellitus (cukrovka) a jeho příznaky

1. 1. 2015 · 3 minuty čtení
Diabetes mellitus je synonymem pro laicky vžitý výraz cukrovka (v dalším textu bude užíván výraz diabetes). Jako diabetes je označována různorodá skupina onemocnění. Jejich společným znakem je zvýšená hladina glukózy v krvi nad fyziologickou normu, takzvaná hyperglykémie.

K hyperglykémii dochází nedostatečným působením inzulínu. Inzulín se buď v nedostatečném množství uvolňuje do krve, nebo na něj buňky těla nedostatečně reagují. Příčiny vzniku hyperglykémie jsou tedy různé a podle toho se diabetes rozděluje na jednotlivé typy.

Diabetes je chronické onemocnění, které není doposud vyléčitelné.Jeho důsledkem jsou akutní a chronické komplikace, které významně zhoršují kvalitu života a zvyšují úmrtnost diabetiků. Mezi nejzávažnější komplikace diabetu patří postižení očí, ledvin, nervů a cév.

Smyslem léčby diabetu je zabránit vzniku komplikací. A jestliže již vznikly, zpomalit jejich další vývoj. Cílem léčby diabetu je prodloužení života nemocných při zachování jeho kvality.

Počet nemocných s diabetem roste nejen v České republice, ale také na celém světě. A to ohromnou rychlostí. V roce 2011 se v České republice s diabetem léčilo přes 825 000 lidí. To je oproti roku předchozímu nárůst téměř o 19 000 osob. Odborníci varují, že zhruba 200 000 lidí o svém onemocnění neví, tudíž se ani neléčí. Celkově tedy může být v České republice až milion diabetiků. V Evropě žije s diabetem přibližně 35 milionů lidí.

Příznaky diabetu

Příznaky diabetu mohou mít různý charakter a někdy mohou také zcela chybět. U diabetiků 1. typu se příznaky projevují většinou náhle a výrazně. Diabetes 2. typu, prediabetes a gestační diabetes přicházejí zpravidla pozvolna a někdy mohou být úplně bez příznaků.

Typickými příznaky diabetu jsou:

  • žízeň, respektive zvýšený příjem tekutin

  • časté a vydatné močení ve dne i v noci

  • hubnutí při normální chuti k jídlu

  • únava, malátnost

  • poruchy vidění

Při jakémkoliv podezření, že něco není v pořádku, je vhodné vyhledat lékaře a nechat si hladinu cukru v krvi změřit. Pozornější by měli být také lidé, kteří mají vysoký krevní tlak, jsou obézní a v jejich rodině se diabetes u někoho vyskytl. Čím dříve je toto onemocnění zjištěno, tím dříve může být zahájena léčba a snižuje se riziko rozvoje pozdních komplikací.

 

Co je příčinou příznaků?

Inzulín umožňuje vstup glukózy do buněk. Pokud není přítomen nebo na něj buňky nereagují, stoupá množství glukózy v krvi, ale samotné buňky jí mají nedostatek. Protože se glukóza nedostává z krve do buněk, trpí tělo neléčeného diabetika nedostatkem energie. Buňky „hladoví“, a proto se snaží potřebnou energii získat štěpením zásobních tuků. Při štěpení tuků dochází ke vzniku látek kyselé povahy (takzvaných ketolátek), které se v těle hromadí a okyselují jej. To se projeví jako acetonový zápach z úst a moči.

Ledviny nedokážou zvýšené množství glukózy zadržet v těle a propouštějí ji do moči. Glukóza na sebe váže vodu, takže z těla odchází velké množství tekutin. Zvýšené močení, takzvaná polyurie, je jedním z typických příznaků diabetu. V těžkých případech může dojít až ke ztrátě vědomí, k takzvanému diabetickému kómatu.

V moči neléčeného diabetika je tedy přítomno zvýšené množství glukózy a ketolátek. Glukózu a ketolátky v moči lze zjistit také doma pomocí speciálních testovacích proužků, které jsou dostupné v lékárnách.

Články k tématu Diabetes mellitus (cukrovka) a jeho příznaky

  • Jednoduchá pravidla při boji s diabetem

    Jednoduchá pravidla při boji s diabetem

    · 3 minuty čtení
    Správná skladba stravy a pohyb jsou základem pro úspěšnou léčbu diabetu. Pozitivní změnu může přinést dodržování už jen několika málo základních pravidel, která nejsou nijak složitá. Prvním, ale přitom velmi zásadním krokem, je na ně každý den „začít myslet“.
  • Cestovní trombóza představuje riziko vzniku krevních sraženin, které mohou ucpat cévy či způsobit život ohrožující plicní embolii. Cestovní trombóza ohrožuje zejména starší či obézní osoby, těhotné ženy, kuřáky při dlouhém cestování, např. letadlem.
  • Výživu nepodceňujte ani v létě

    Výživu nepodceňujte ani v létě

    · 3 minuty čtení
    Význam pitného režimu je všeobecně známá věc a mnoho z nás si především v horkých letních dnech dostatečný přísun tekutin hlídá, množství bílkovin a ostatních živin již zdaleka tolik nevnímáme. Na výživu je však třeba být obezřetný, především u seniorů, pacientů po operaci nebo úrazu či při střevních potížích.

Obsah článku