Kouření při diabetu škodí dvakrát

30. 11. 1899 · 4 minuty čtení

Kouření už dávno nevnímáme jako pouhý zlozvyk, ale jako závislost, která vede k vážnému poškození zdraví a nepřímo bývá častou příčinou smrti. Při diabetu však kouření výrazně urychluje poškození cév, které může vyústit v celou řadu život ohrožujících stavů, od mrtvice až po infarkt.



Překonat závislost není snadné. K tomu, aby člověk vyhrál silou vůle nad sebou samým, je potřeba obrovské odhodlání, trpělivost a houževnatost. Naštěstí v dnešní době již existují i podpůrné prostředky, které kuřákovi pomohou překlenout kritické období odvykání, například od značky NICORETTE®.

Samotný nikotin totiž zdaleka není pro lidské zdraví tak nebezpečný jako zplodiny cigaretového kouře, přitom ale dokáže uspokojit chuť na cigaretu. NICORETTE® přináší komplexní řešení kombinované terapie při odvykání. Můžete například vyzkoušet diskrétní transdermální náplasti s 16hodinovým účinkem s postupným uvolňováním, a při akutní chuti na cigaretu sáhnout po žvýkačce, pastilce nebo ústním spreji NICORETTE®.

Zotavení organismu po ukončení kouření pak můžete sami pozorovat již po několika týdnech, kdy se obnovuje původní intenzita čichu a chuti, stabilizuje se krevní tlak, ustupuje případný kašel a zlepšuje se i celá řada dalších interních procesů v těle. Pro diabetiky je klíčové především zpomalení poškození cév, které může prodloužit jejich život o celé roky.


 

 

 

 

Podívejte se na formu Nicorette®, která vás nejvíce zaujala:

 

Reklama na léčivý přípravek. Léčivá žvýkací guma NICORETTE® Icemint Gum, NICORETTE® Classic Gum, NICORETTE® FreshFruit Gum, lisované pastilky NICORETTE® Mint 4 mg a orální sprej, roztok NICORETTE® Spray s příchutí lesního ovoce 1 mg/dávka a roztok NICORETTE® Spray 1 mg/dávka obsahují nikotin a jsou určeny k podání do úst. Transdermální náplast NICORETTE® invisipatch 25 mg/16 h, NICORETTE® invisipatch 15 mg/16 h a NICORETTE® invisipatch 10 mg/16 h obsahují nikotin a jsou určeny k transdermálnímu podání. Před použitím si pečlivě přečtěte celou příbalovou informaci. Držitel registrace: McNeil AB, SE. Místní zástupce: Johnson & Johnson, s. r. o., Walterovo náměstí 329/1, 158 00 Praha 5 – Jinonice. CZ-NI-2000092

Články k tématu Kouření při diabetu škodí dvakrát

  • Diabetici často netuší, proč je pro ně péče o nohy tak důležitá. Péče o nohy, chodidla a o kůži vůbec musí být prioritou hned od zahájení léčby cukrovky. Jak správně pečovat o nohy a jak je chránit před hrozícími komplikacemi při cukrovce?
  • Nejlepší volbou v diabetické dietě jsou potraviny s nízkou hodnotou glykemického indexu. Jsou pomalu tráveny a vstřebávány, což znamená pomalejší a menší vzestup hladiny cukru v krvi. Skvělou volbu představuje černý bez, borůvky, jablka, cibule, česnek či kysané zelí.
  • Co znamená diabetický stres a kdo je touto specifickou formou psychické zátěže ohrožen, jak souvisí se syndromem vyhoření a proč je potřeba zavčas řešit počínající úzkost především otevřenou a ohleduplnou komunikací, si můžete přečíst v novém článku.