Avokádový olej (8)

Seřadit podle
Olej s lehce oříškovou chutí vhodný do salátů i k restování a smažení.
Skvěle ochutí salát, vhodný pro vaření, smažení, pečení i péči o pokožku.
Využijete v kuchyni, v kosmetice i při péči o tělo.
Avokádový olej je ideální na vaření, smažení i na přípravu studených pokrmů.
Avokádový olej je ideální na vaření i na přípravu studených pokrmů.
Avokádový olej s příchutí yuzu je ideální na vaření, smažení i na přípravu studených pokrmů.
Vhodný ke konzumaci, pro kosmetické účely a k masážím.
Avokádový olej ve spreji je ideální na vaření, smažení i na přípravu studených pokrmů.
Avokádový olej

Avokádový olej

Oblíbené ovoce avokádo si dala už naprostá většina z nás. Vyrábějí se z něj skvělé pomazánky, přidává se do salátů nebo si jej můžete vychutnat jen tak samotné. Objevte i blahodárné účinky avokádového oleje. Je výborným pomocníkem nejen v kuchyni, ale i v péči o pleť a tělo.

Jak se vyrábí?

Avokádový olej se jako jeden z mála rostlinných olejů vyrábí z dužiny, a ne ze semen. Extra panenský olej se poté lisuje za studenta (do teploty 35 °C). Díky tomuto postupu v něm zůstávají všechny výživné látky, vitamíny, minerály a stopové prvky.

Zdraví prospěšné látky

Obsahuje omega-9 mastné kyseliny olejové, omega-6 mastné kyseliny linolové a omega-3 kyseliny linolové, steroly a tokoferol. Kromě toho se v něm vyskytuje i kyselina listová, pantotenová a velké množství vitamínů, konkrétně A, C, E, D, K, B1, B2, B6. Z minerálních látek je potřeba zmínit fosfor, hořčík, sodík, draslík, selen, vápník, železo a zinek. Mezi další účinné látky patří například karotenoidy lutein, jež je obsažen ve žluté skvně očí. A dále také lecitin, který je hlavní složkou buněčných membrán.

Použití v kosmetice

Avokádový olej je vhodný k přímé konzumaci, na vaření nebo k zevnímu použití na pleť a vlasy, které vyživuje a hydratuje. Příznivě působí na suché vlasy a je také vhodný k vlasovým zábalům. Regeneruje vlasy a dodává jim lesk. Přispívá také k udržení zdravých a pevných nehtů.

Avokádový olej v kuchyni

Pro zachování co nejvíce aktivních látek jej doporučujeme používat zejména ve studené kuchyni. Nejčastěji se používá do salátů, zálivek, dresingů, omáček a polévek, ale i samostatně na lžíci. Hodí se také na klasické vaření a smažení, jelikož má vysoký bod přepalování.