Zub moudrosti – příznaky a bolest

31. 12. 2023 · 3 minuty čtení

Prořezávání zubů moudrosti nebývá často příjemný zážitek. Bolest, otok, zánět dásní – to vše patří k běžným projevům, které řadu z nás potrápí. Takzvané „osmičky“ se navíc snadno kazí, protože se velmi obtížně čistí. Kdy se prořezávají, je lepší si nechat zuby moudrosti odstranit a mohou po případném zákroku znovu dorůst? Podrobnosti se dozvíte v našem článku.

Mgr. Iva Tancerová
Mgr. Iva Tancerová
Zub moudrosti – příznaky a bolest

Související kategorie produktů:

Co je to zub moudrosti?

Jako zuby moudrosti označujeme třetí moláry, tzn. osmičky. Poslední osmičky většinou nemají ke svému růstu tolik prostoru z důvodu nedostatečného místa v horní či dolní čelisti. Jejich zárodek se vyvíjí v 5. věku života dítěte. Svoji erupci zahajují mezi 17. až 30. rokem života, proto se lidově vžil název “zuby moudrosti”. Osmičky prořezávají u 90 až 95 % populace, v části případů dokonce ani nevyrostou. Někdo jejich růst prakticky nezpozoruje a je bez sebemenších potíží, někoho naopak trápí jejich bolestivé prořezávání. 

Jak dlouho roste zub moudrosti?
Zub moudrosti prořezává velmi individuálně od několika měsíců až po dobu několika let.

Proč máme zuby moudrosti? 

Třetí stoličky prakticky k ničemu neslouží a za kompletní stálý chrup považujeme i ten, ve kterém se osmičky nenachází, tj. 28 zubů. Evolučně jsou osmičky památkou po našich předcích. Ti měli širší čelisti, kde bylo dost místa pro třetí moláry. Dále také často žvýkali tuhou, nevařenou stravu, kterou bylo potřeba pořádně rozmělnit. A k tomu osmičky perfektně sloužily.

Dnes už je tomu jinak. Lidé konzumují tepelně upravenou stravu, která je měkčí a nevyžaduje takové kousání jako tomu bylo v minulosti u našich předků.  
Postupným evolučním vývojem se některým lidem zuby moudrosti ani nezaloží. Tento jev je důsledkem zmenšování obličejových kostí a čelistí. Pokud jsou ale osmičky založeny a začnou prořezávat, u většiny lidí nastává problém v nekompatibilitě zubů a čelistí. Buď je čelist příliš malá, nebo naopak jsou zuby moc velké. To vede ke stěsnání zubů zejména ve frontální části chrupu – u řezáků a špičáků. Proto se osmičky často odstraňují i z ortodontických důvodů, aby nenarušily poměry v čelisti. Špatně uložené osmičky mohou také zraňovat okolní měkké tkáně, růst směrem do tváře nebo ovlivňovat okolní zuby

Zub moudrosti prořezaný do stran.
Kvůli nedostatku místa v čelisti dochází k tomu, že zub moudrosti vyroste nakřivo nebo je příliš nakloněn směrem k tváři.

Kde jsou moje zuby moudrosti a jak vypadají?

Zuby moudrosti prořezávají v zadní části dolní i horní čelisti. Mohou prořezávat do stran (např. do tváře, směrem k sousednímu zubu nebo dozadu). Někteří lidé však nemusí mít založené všechny 4 třetí stoličky

Je potřeba zub moudrosti vždy odstranit?
Pokud zub není zkažený, je správně prořezaný, nemění poměry ostatních zubů v čelisti a nebolí, není důvod k jeho extrakci. Nicméně je důležité zub důkladně čistit a chodit na pravidelné preventivní prohlídky s RTG snímky, které odhalí případné potíže. Odstranění osmiček konzultujte vždy se svým lékařem.

Příznaky a bolest 

Nedostatek místa pro poslední stoličky dále způsobuje to, že se zub zaklíní v kosti (impaktovaný zub). U takového případu záleží na tom, zda zub bolí nebo ovlivňuje okolní zuby. Bolest zubu vás může zastihnout i v nejméně vhodných chvílích.  
Dále také může nastat situace, že zub sice prorazí skrz kost, ale není schopen úplně prorazit slizniční vrstvu. Tomuto stavu se říká semiretence. Na semiretinovaném zubu se snadno usazují bakterie, je velmi obtížně čistitelný a také se často kazí. Zub zasažený infekcí může způsobovat otok tváře, zarudnutí nebo bolesti při polykání či zvýšení tělesné teploty
Zub může ale také zůstat celý život bez jediného problému. Tuto problematiku posuzuje vždy stomatochirurg, který vám navrhne řešení po pořízení RTG snímku. Ponechané osmičky by se však měly pravidelně kontrolovat

Kdy zub moudrosti vyžaduje odstranění? 

  • Pokud má zub moudrosti má rozsáhlý kaz, zanícený nerv nebo váček v okolí kořenu.
  • Před zhotovením protetické práce 
  • Z důvodu nedostatečné hygieny 
  • Nefunkční zub – uložený v kosti 
  • Při ortodontické indikaci – při léčbě stěsnání, před nasazením rovnátek 
  • Z důvodu léčby parodontitidy – snížení výskytu bakterií v oblasti stoliček 
  • Preventivní odstranění zubu – při jeho částečném prořezání, při zvýšené kazivosti zubů a nedostatku místa v čelisti 

Následné řešení osmiček se určuje na základě OPG snímku při konzultaci s vaším praktickým zubním lékařem a stomatochirurgem. V dnešní době se k zákroku přistupuje s maximální citlivostí. Zákrok probíhá v lokální anestezii a je zcela bezbolestný, proto se jej nemusíte obávat. 

Mohou zuby moudrosti znovu dorůst?
Ne, nemohou. Za normálních okolností mají lidé založenu jednu sadu třetích molárů. Stále častěji se však objevují případy, že je lidé nemají ani založené.


Články k tématu Zub moudrosti – příznaky a bolest

  • Afty – příčiny a léčba

    Afty – příčiny a léčba

    · 6 minut čtení
    Afty nejsou život ohrožujícím onemocněním, ovšem subjektivní potíže, které s nimi souvisí, mohou být tak výrazné, že znemožňují postiženému příjem potravy, tekutin nebo mluvení. Zde jsou naše rady, jak se s afty co nejdříve vypořádat.
  • Hygienu ústní dutinu by si děti měly osvojit již v ranném dětství podobně jako třeba zdravé stravovací návyky. Pravidla péče o zuby lze rozdělit do pěti základních kroků. Znáte je všechny a postupujete vždy správně? Dozvíte se v našem článku.
  • Ústní sprchy – trend v zubní hygieně

    Ústní sprchy – trend v zubní hygieně

    · 7 minut čtení
    V mezizubních prostorech se často usazují nečistoty, ke kterým se kartáček nemá šanci dostat. V takových místech pomůže ústní sprcha, výborný pomocník při čištění rovnátek či okolí zubních implantátů a můstků. Jak ústní sprchy fungují a jaké výhody nabízí?
O autorovi
Mgr. Iva Tancerová
Mgr. Iva Tancerová
Studuji na 3. lékařské fakultě UK obor Dentální hygiena. Ve svých textech motivuji čtenáře k pravidelné péči o dutinu ústní, aby je příští návštěva zubní ordinace už nezaskočila. Během své praxe radím pacientům, jak se správně starat o chrup, jaké zvolit techniky čištění a čeho se vyvarovat. Mimo to jsem v roce 2020 absolvovala Mediální studia na Fakultě sociálních věd UK. Původně jsem se orientovala ve zpravodajském odvětví, poté jsem však plynule přešla ke zdravotnickým tématům. Díky práci pro Dr. Max propojuji oba své obory. Ve volném čase ráda cestuji, zajímám se o kulturu a gastronomii.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Iva Tancerová
Mgr. Iva Tancerová
Studuji na 3. lékařské fakultě UK obor Dentální hygiena. Ve svých textech motivuji čtenáře k pravidelné péči o dutinu ústní, aby je příští návštěva zubní ordinace už nezaskočila. Během své...
Číst více od autora