Ústní sprchy – trend v zubní hygieně

1. 12. 2020 · PharmDr. Jan Bureš Ph.D. · 7 minut čtení

Zuby k sobě zdánlivě těsně přiléhají, ale ve skutečnosti mezi nimi mezery jsou – dole u dásní někdy dokonce relativně velké. V těchto mezizubních prostorech se často usazují nečistoty, ke kterým se kartáček nemá šanci dostat – dokonale je nevyčistí dokonce ani moderní sonické kartáčky. V takových místech pomůže ústní sprcha, mimo jiné výborný pomocník při čištění rovnátek či okolí zubních implantátů a můstků. Jak ústní sprchy fungují a jaké další výhody nabízí, vám přiblížíme v následujícím článku.


Ústní sprcha je vedle zubního a mezizubního kartáčku účinná dentální pomůcka.
Ústní sprcha je výborný pomocník při čištění fixních rovnátek, implantátů i pro prevenci zánětu dásní.

Co dokáže ústní sprcha

Ústní sprcha, odborně orální irigátor, byl poprvé vyvinut v roce 1962 jako alternativa k zubní niti. Dočišťuje mezizubní prostory, pomáhá udržovat zdravé dásně a předcházet případnému zánětu a přispívá ke svěžímu dechu. Vytváří tenký pulzující proud vody pod vysokým tlakem, který odstraňuje nečistoty, aniž by při tom poškozoval zuby a dásně. Vyčistí velké mezery mezi zuby i tenké škvírky. Ústní sprchy jsou také obzvlášť vhodné pro lidi s fixními rovnátky, která čištění výrazně znesnadňují. Čištění je přitom jen polovina toho, co ústní sprcha dokáže.

Používá se také k masáži dásní (proud vody musí mít při takovém použití menší tlak). Masáž dásní zlepšuje jejich kondici – prokrvuje je a zpevňuje. Pokud máte krvácející a zanícené dásně, je ústní sprcha přesně ta dentální pomůcka, která vám může pomoci. Za zánětem dásní stojí bakterie v plaku, který ústní sprcha účinně odstrańuje.

Ústní sprchu můžete používat i několikrát denně a nemusíte se obávat, že by nějak poškozovala vaše zuby nebo dásně. Stomatologové doporučují použít vodu mírně teplou kvůli citlivosti krčků zubů. Nádržku je ale možné naplnit také ústní vodu bez alkoholu.


Typy ústních sprch a základní parametry

Zubní sprchy můžeme rozdělit do 4 základních kategorií. Některé modely můžete připojit přímo na vodovodní baterii. Do menších koupelen (nebo na cesty) se hodí cestovní ústní sprcha. Napájí se ze sítě nebo (častěji) bateriově a vodu bere z menší nádržky v rukojeti.

Pokud máte dostatek prostoru, měli byste pravděpodobně zvážit pořízení stolní ústní sprchy. Tyto za zásuvky napájené irigátory mívají násobně větší nádržku na vodu, zabudované stojánky na trysky apod., ale hlavně obvykle více možností nastavení (např. tlaku) a více funkcí. Čtvrtou možností je tzv. ústní centrum, jež kombinuje zubní sprchu a elektrický zubní kartáček.

Při výčtu typů jsme vlastně probrali i základní parametry, jež byste měly zohlednit během výběru. V první řadě tedy samotný typ sprchy, dále tlak + případně možnosti jeho nastavení (například u sprch, jež nabízejí jak masáž dásní, tak čištění mezizubních prostorů), objem nádržky a způsob napájení. Konkrétně pak vybírejte také podleobsahu balení (např. zda obsahuje více trysek, ideálně různobarevných, aby každý člen rodiny měl svou) nebo podle nestandardních funkcí (např. jestli existují různé nástavce s různým určením – masážní, čisticí, na rovnátka…). Za zmínku také stojí, že existují i speciální verze ústních sprch pro děti.


Ústní sprchy jsou nabízeny v několika typech.
Ústní sprchu si můžete pořídit ve stolní i v praktické cestovní verzi.

Jak používat ústní sprchu?

V první řadě doporučujeme konzultaci s vaším zubním lékařem nebo hygienikem – ti znají nejlépe vaše zuby i stav vaší ústní dutiny. Nepochybně vám rádi poradí, a možná i doporučí konkrétní typy ústních sprch, které jsou právě pro vás nejvhodnější.

Obzvlášť specifické bývají potřeby lidí v oblasti péče o dásně. Naopak u mezizubních prostorů můžeme jednoznačně říct, že byste je měli čistit pravidelně, ideálně denně. Hlavním úkolem je v takovém případě odstranit nečistoty, ale nepoškodit dásně, což je přesně úkol, ve kterém zubní sprcha exceluje. A jak správně ústní sprchu používat? Začněte s nejnižším nastavením tlaku, nakloňte se nad umyvadlo a vložte špičku do úst. Dostatečně zavřete rty, abyste zabránili stříkání, nechte vodu stékat z úst do umyvadla. Zamiřte špičkou na linii dásní a pročistěte postupně oblast kolem jednotlivých zubů.

Sprchu můžete střídat s používáním dalších mezizubních pomůcek, jako jsou zubní nitě mezizubní kartáčky. Mezizubní kartáček vhodné velikosti projde do mezizubních prostor, vyplní je a krásně vyčistí celý prostor včetně dásňového žlábku. K čištění velmi úzkých prostor, kam se ani mezizubní kartáček nedostane, se doporučuje zmiňovaná dentální nit či dentální páska.





Články k tématu Ústní sprchy – trend v zubní hygieně

  • Afty – příčiny a léčba

    Afty – příčiny a léčba

    · 6 minut čtení
    Afty nejsou život ohrožujícím onemocněním, ovšem subjektivní potíže, které s nimi souvisí, mohou být tak výrazné, že znemožňují postiženému příjem potravy, tekutin nebo mluvení. Zde jsou naše rady, jak se s afty co nejdříve vypořádat.
  • Jak vybrat elektrický zubní kartáček?

    Jak vybrat elektrický zubní kartáček?

    · 7 minut čtení
    Z péče o zuby se v posledních letech stalo velmi důležité téma. Rostoucí zájem lidí o zdravý chrup se odrazil také v rozmachu elektrických zubních kartáčků. Představíme vám rozdíly mezi různými typy a poradíme, co byste měli při výběru elektrického kartáčku zohlednit.
  • Jak řešit zvýšenou citlivost zubů?

    Jak řešit zvýšenou citlivost zubů?

    · 7 minut čtení
    Cítili jste někdy bolest nebo nepohodlí po kousnutí zmrzliny či horké kávě? Citlivé zuby představují bolestivý stav, který se projevuje jako krátká, ostře vystřelující bolest mírné až silné intenzity. Podrobnosti o problému citlivých zubů přinášíme v našem článku.
O autorovi
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
V roce 2012 jsem dokončil studium Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Zde jsem následně absolvoval doktorské studium, při němž jsem se věnoval výzkumu nových léčiv a jejich analýze v biologickém materiálu. V rámci úspěšného týmu jsem se zúčastnil řady mezinárodních projektů včetně publikací v odborných zahraničních časopisech. Po obhájení disertační práce vedla má cesta do lékárny. V roce 2016 jsem nastoupil na pozici lékárníka v liberecké pobočce Dr. Max. Moje zaujetí a záliba v číslech, moderních trendech a technologiích mě v rámci společnosti postupně dovedly k novým projektům – aktuálně zajišťuji odborné a provozní vedení několika e-shopových poboček. Současně se jako autor podílím na publikování článků se zdravotní tematikou, což mi pomáhá sledovat aktuální dění v oboru. Ve volném čase se věnuji cestování a počítačovým hrám. V pracovním i osobním životě zastávám přístup „Když už něco děláš, dělej to pořádně!“.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
V roce 2012 jsem dokončil studium Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Zde jsem následně absolvoval doktorské studium, při němž jsem se věnoval výzkumu nových léčiv a jejich analýze v biologickém...
Číst více od autora