Afty – příčiny a léčba

22. 5. 2023 · 6 minut čtení
Afty nejsou život ohrožujícím onemocněním, ovšem subjektivní potíže, které s nimi souvisí, mohou být tak výrazné, že znemožňují postiženému příjem potravy, tekutin nebo mluvení. Zde jsou naše rady, jak se s afty co nejdříve vypořádat.
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Afty – příčiny a léčba

Co to jsou afty?

Afty jsou nepříjemně bolestivé vřídky na ústní sliznici. Objevují se asi u 25 % populace a v průběhu života se vracejí. Nejběžnější jsou mezi 10. až 40. rokem věku. Odborně se toto zánětlivé onemocnění ústní dutiny nazývá aftózní stomatitida. Proč někdo na afty trpí a někdo nikoliv, nelze s jistotou určit. Léčba aftů se zaměřuje především na mírnění bolesti a urychlení hojení.

Související kategorie produktů:

Jak dlouho se afty hojí?

Afty se tvoří na měkkých částech úst nebo na spodní straně jazyka. Nejčastěji se formují malé afty, které měří v průměru méně než deset milimetrů. Tyto bolestivé vřídky obvykle trvají 7–10 dní a hojí se bez jizev. Větší vředy mohou trvat několik týdnů až měsíců a při hojení se mohou zjizvit. 

Nejčastěji se afty vyskytují mezi 10. a 40. rokem, velmi často postihují dospívající populaci. Vzhledem k tomu, že se u nich nezřídka objevují ve zkouškovém období, uvažuje se o jejich souvislosti se zvýšenou hladinou stresu.

Afty – jak se liší jednotlivé typy?

Afty se mohou vyskytnout kdekoliv na sliznici v ústech na jazyku, pod jazykem, na patře, na dásních, na sliznici hltanu nebo na bukální sliznici (vnitřní strana tváře). Afty lze rozdělit na tři typy: malé, velké a herpetiformní. Nejběžnější jsou malé afty oválného tvaru s červeným okrajem. Hojí se obvykle do jednoho až dvou týdnů, nezůstávají po nich žádné jizvy. Velké afty jsou větší než 10 mm, jsou hlubší, poškození tkáně je závažnější. Hojí se déle, obvykle 6–8 týdnů a zůstává po nich jizva. Jsou velmi bolestivé. Herpetiformní afty jsou nejméně běžné, postihují hlavně dospělé ženy a je pro ně typický výsev až 100 drobných aftů, což ukazuje na značnou bolestivost.

Proč afty vznikají?

Odborníci uvádějí, že afty jsou nejasné etiologie. To znamená, že nelze s jistotou určit, proč tyto bolestivé vřídky vznikají. Důležitou roli hraje dědičnost pokud mají problémy s afty oba rodiče, pak lze očekávat 90 % pravděpodobnost jejich výskytu u dětí. Dále mohou afty vznikat v reakci na nepatrné poškození sliznice, jehož si ani nemusíme být vědomi například při nešetrném čištění zubů, při konzumaci tvrdých jídel nebo příliš horkých jídel. Dále se uvádí, že vznik aftů mohou vyvolávat i potravinové alergeny (mléko, sýry, mouka, ořechy, rajčata, citrusové plody a korýši), či některé léky nebo určité složky zubních past (umělá skořicová esence, pěnidla). Afty mohou souviset také s nedostatkem železa, kyseliny listové, vitamínů B6 B12 nebo zinku. Ve vztahu k příčinám aftů se hovoří také o stresu, hormonálních změnách a také o souvislosti s některými onemocněními (celiakie, Crohnova choroba, Behcetův syndrom).

Jak se afty léčí?

Léčba aftů obvykle trvá 7 až 14 dní, větší afty však mohou přetrvávat i několik týdnů. Jelikož neznáme příčinu jejich vzniku, léčíme jen projevy a soustředíme se na úlevu od bolesti, urychlení hojení a prevenci druhotné infekce. Léčbu aftů je vhodné zahájit co nejdříve zkušení pacienti s afty jsou schopni vycítit, že se problém opět blíží.

K léčbě aftů se používají především lokální přípravky s dezinfekčními a anestetickými (znecitlivujícími) účinky. Mohou to být klasická kloktadla, spreje a pastilky k léčbě bolestí k krku, dále lze doporučit speciální gely na afty, které postižené místo překryjí, omezí bolestivost při jídle a mluvení a urychlí hojení. Příznivci přírodní léčby mohou ústa vyplachovat bylinnými odvary, na výplachy ústní dutiny je osvědčená např. šalvěj, heřmánek nebo řepík. Vyplachujte ústa několikrát denně. Z doplňků stravy lze doporučit přípravky určené k udržení normálního stavu pokožky (vitamín B, železo, kyselina listová, zinek, vitamín C). V závažných případech může lékař předepsat celkovou léčbu (imunomodulátory, kortikoidy). K dispozici je také laserová léčba.

 

REKLAMA:



Další tipy při aftech

  • Buďte vnímaví a vypozorujte, co u vás afty vyvolává pak se budete moci některým spouštěčům obtíží vyhnout (např. některá jídla nebo situace).
  • Dbejte na pestrou a vyváženou stranu, zejména na dostatek vitamínů C, B6 B12 a železa.
  • Pozor na dostatek tekutin, zvláště u malých dětí, které kvůli bolesti aftů odmítají pít.
  • Bolest aftů zmírní kousek ledu, který necháte rozpouštět v ústech, nebo zmrzlina.
  • Nejezte tvrdá jídla, ostrá nebo kyselá jídla, která mohu dráždit sliznici (např. pečivo s křupavou kůrkou).
  • Zuby si čistěte velmi šetrně, měkkým zubním kartáčkem.
  • Používejte nepěnivé zubní pasty nebo pasty pro citlivé zuby (s nízkou abrazivitou, bez obsahu pěnidla SLS sodiumlauryl-sulfát).
  • Nosíte-li zubní snímatelnou zubní náhradu, dbejte na to, aby vám dobře seděla otlaky mohou přispět ke vzniku aftů.
  • Pokud si zlomíte zub, nechte si jej neprodleně opravit ostrá hrana může dráždit ústní sliznici.
  • Lékařskou pomoc vyhledejte, pokud se afty do 14 dnů nezhojí, jsou nezvykle velké nebo četné, bolest znemožňuje příjem potravy a tekutin či je přítomna horečka.

Články k tématu Afty – příčiny a léčba

  • Jak vybrat elektrický zubní kartáček?

    Jak vybrat elektrický zubní kartáček?

    · 7 minut čtení
    Z péče o zuby se v posledních letech stalo velmi důležité téma. Rostoucí zájem lidí o zdravý chrup se odrazil také v rozmachu elektrických zubních kartáčků. Představíme vám rozdíly mezi různými typy a poradíme, co byste měli při výběru elektrického kartáčku zohlednit.
  • Ani ten nejlepší zubní kartáček nedokáže dokonale vyčistit úzké mezírky mezi zuby, kde se hromadí nemalé množství zubního plaku. K čištění mezizubních prostor slouží mezizubní kartáčky. Víte, jak správně mezizubní kartáček vybrat a jak ho používat?
  • Jak řešit zvýšenou citlivost zubů?

    Jak řešit zvýšenou citlivost zubů?

    · 7 minut čtení
    Cítili jste někdy bolest nebo nepohodlí po kousnutí zmrzliny či horké kávě? Citlivé zuby představují bolestivý stav, který se projevuje jako krátká, ostře vystřelující bolest mírné až silné intenzity. Podrobnosti o problému citlivých zubů přinášíme v našem článku.
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
Číst více od autora