Jak pečovat o dětské zoubky?

20. 7. 2015 · 5 minut čtení

Věděli jste, že mléčné zuby jsou již v čelistech vašeho dítěte už při narození? A že že péče o zuby a dásně vašeho miminka by měla začít ještě dříve, než se objeví první zoubek? V našem článku jsme pro vás připravili přehledné informace k péči o dětský chrup krok po kroku i tipy, které vašemu drobečkovi pomohou ulevit při prořezávání prvních zoubků.


V průměru kolem šestého měsíce věku dítěte se obvykle objeví první zoubek. Nic netušící maminky může překvapit zvýšená teplota a slinění, které provází jeho prořezávání. U některých dětí není výjimkou průjem. Děťátko může být neklidné, špatně spí, může se snažit dávat si prsty do pusy a kousat do tvrdých předmětů. Prořezávající zoubek pak maminka pozná podle zarudlého zduření dásně.

První mléčný zub se ovšem může objevit i později, klidně kolem 1. roku. Všech 20 mléčných zubů se obvykle prořeže do 3 let. Povětšinou se začnou prořezávat jako první spodní řezáky vpředu a za nimi horní řezáky. V prvním roce se prořezávají první stoličky, poté špičáky a druhé stoličky.

První návštěva zubaře

Platí obecné doporučení, že navštívit zubního lékaře je ideální před prvními narozeninami vašeho dítěte. Úvodní prohlídka mléčného chrupu je vhodná kdykoli po prořezání prvního zoubku.


Aby miminko netrápily první zoubky

  • Dítěti můžeme ulevit přikládáním studených obkladů na tvářičky.
  • Můžeme zkusit nabídnout chlebovou kůrku nebo speciální chladicí kroužek k masírování dásní.
  • Masírovat dásně může i samotná maminka pomocí sterilní gázy namočené v kojenecké vodě. Masáž uleví od bolesti a také změkčí pokožku, takže zoubky se mohou lépe prořezávat.
  • Osvědčenými přípravky k úlevě od bolesti jsou masážní gely nebo roztoky, které maminka jemně vtírá do postižené dásně. Gely zklidní bolestivé dásně a některé navíc omezují množení choroboplodných zárodků.
  • Na tlumení bolesti je možné podat i čípky nebo sirupy

Kdy začít s čištěním zubů?

Děti do 1 roku

  • S čištěním maminka začíná, jakmile naroste první zub, zpočátku jednou denně, později i 2× denně bez použití zubní pasty.
  • U nejmenších dětí je vhodné k tomu použít kousací kartáček, namočený kousek gázy, prstový kartáček a nebo celogumové kartáčky.

Děti od 12. měsíce do 3 let

  • Od 12. měsíce se zuby čistí 2× denně: po snídani a večer před spaním pomocí klasického kartáčku s malou hlavou a měkkými štětinkami za použití krouživých pohybů.
  • Zubní kartáček měníme každé 3 měsíce.
  • Takto malým dětem se dává tenká vrstva zubní pasty, která je určená speciálně pro malé děti s malým obsahem uoridu (500 ppm). Děti do dvou let totiž obvykle spolykají téměř všechnu zubní pastu a nadměrný příjem uoru by u nich mohl způsobit skvrny na mléčných i stálých zubech, které se již v tomto období vyvíjejí v dásni.
  • Od dvou let se dítě pomalu učí čistit zuby samo, s dočištěním ještě pomáhají rodiče.

Děti od 3 do 6 let

  • Předškolní děti si už čistí zuby samy (rodiče se stále podílejí na dočišťování) a měly by se zdokonalovat ve správné technice čištění (používat krouživé pohyby vibračního charakteru).
  • Měly by si vytvořit pravidelný návyk čištění zubů, a to 2× denně po jídle.
  • Množství zubní pasty by mělo být velikosti hrášku, aby se omezilo spolknutí pasty na minimum. Pokud dítě uorid přijímá i z jiných zdrojů, je nutné užívání zubní pasty konzultovat s dětským lékařem nebo zubním lékařem.

Děti školního věku

  • Zubní prostory si mohou začít čistit už i dentální nití i s podporou ústní vody.
  • Zuby se čistí stírací technikou.
  • Zubní pasta může pokrývat 2/3 zubního kartáčku.
  • Možné je využití pomůcek ústní hygieny, které dětem pomohou hravou formou získat správné a trvalé návyky (ústní voda s indikátorem plaku, uoridací a antibakteriálním účinkem).

Proč je čištění mléčných zubů tak důležité?

Péče o mléčný zub je stejně důležitá jako péče o trvalý chrup. Mléčné zuby jsou důležité pro vývoj čelisti. Jejich předčasné vypadávání v  důsledku nesprávné péče, může mít za následek nesprávné uspořádání trvalého chrupu.
V prevenci zubního kazu u dětí je důležité nejenom samotné čištění zubů, ale i omezení cukru v potravě. Dětem proto nepodáváme sladkosti mezi jídly, dbáme na správnou výživu a v rámci pitného režimu podáváme neslazený čaj nebo vodu. Kojenec a batole nemají dostávat sladkosti vůbec. Velikým nešvarem je usínání miminka při kojení nebo s dudlíkem namočeným v medu. Po prořezání prvních zoubků bychom měli s dítětem navštívit zubního lékaře, aby si dítě zvyklo na prostředí zubní ordinace a na to, že mu do pusinky nahlíží i jiná osoba než maminka nebo tatínek. 

Články k tématu Jak pečovat o dětské zoubky?

  • Dětská pokožka je specifická - je tenčí než dospělá, vlastní ochranné mechanismy pokožky ještě nejsou zralé a pokožka je více propustná vůči UV záření než pokožka dospělých.
  • Atopický ekzém či atopická dermatitida je dědičně podmíněné chronické onemocnění kůže, kterým trpí kojenci, děti i dospělí. Jedním z pilířů léčby atopického ekzému je pečlivá péče o pokožku. Pomoci mohou speciální kosmetické přípravky pro atopickou pokožku.
  • Péče o dětskou pokožku při koupání

    Péče o dětskou pokožku při koupání

    · 7 minut čtení
    Jak často miminko koupat a posléze správně pečovat o jeho citlivou pokožku zajímá prakticky každou novopečenou maminku. Jaké zásady je potřeba při koupání vašeho drobečka dodržet i další informace kolem koupání novorozenců a miminek jsme pro vás shrnuli v přehledném článku.