Péče o dětskou pokožku při koupání

14. 1. 2022 · PharmDr. Hana Vondrušková · 7 minut čtení

Jak často miminko koupat a posléze správně pečovat o jeho citlivou pokožku zajímá prakticky každou novopečenou maminku. Jaké zásady jsou potřeba při koupání vašeho drobečka dodržet a další informace kolem koupání novorozenců a miminek jsme pro vás shrnuli v novém přehledném článku.

Jak koupat miminko a pečovat o dětskou pokožku.
Citlivá pokožka novorozence a miminka vyžaduje pravidelnou a jemnou péči.

Koupání novorozence a miminka

Názory na četnost koupání se opravdu různí. Dříve bylo koupání miminkům doporučováno denně, ale zhoršená kvalita vody i nárůst alergických projevů u dětí názory na frekvenci koupelí (zejména novorozenců) změnily. Denní koupání sice odstraní nečistoty a je zároveň příležitostí ke hře a bližšímu kontaktu mezi maminkou a miminkem, ale současně může dojít k nadměrnému vysušování pokožky a tím i ke ztrátě potřebného ochranného filmu pokožky. U zdravých dětí denní koupání v zásadě nevadí při dodržení určitých níže uvedených pravidel.

U miminek s výrazně suchou kůží nebo s výskytem atopické dermatitidy v rodině se doporučuje koupat s frekvencí 1x týdně. Četnost koupání tedy určíme individuálně. I pro děťátko, které se nekoupe denně, to ale neznamená, že o pokožku zbytek týdne nepečujeme.


Jak koupat miminko?

  • Děťátko koupeme nejlépe večer hodinu před krmením.
  • Před samotnou koupelí si nachystáme vše potřebné k  ruce: dětský mycí přípravek, šampon, žínku, osušku, tělový olej nebo mléko, ochrannou mast na zadeček, plenu, kartáček na vlásky, vatové tyčinky nebo čtverečky z buničité vaty a čisté oblečení. 
  • Připravíme si koupel. Teplota vody by se měla pohybovat kolem 37 °C. Do vaničky nalijeme nejprve studenou a pak teplou vodu a promícháme. Množství vody ve vaničce nemá být větší než 10 cm. Koupeme nejlépe v čisté vodě s použitím dětských mycích přípravků s neutrálním pH, bez parfémů a konzervantů. U dětí se suchou kůží nepoužíváme pěny (protože vysušují), ale speciální olejové přísady do koupele. Koupel nemá přesáhnout dobu 5 minut. Teplota v místnosti by měla být 24–25 °C. Jak děťátko roste, teplotu vody a místnosti postupně snižujeme, abychom ho otužovali. Později můžeme koupat i ve vaně, v prvních měsících života dítěte to není vhodné z důvodu možného přenosu jakékoliv infekce.



    • Miminko svlékneme a před samotnou koupelí mu očistíme zadeček a genitálie.
    • Děťátko přesuneme z podložky do vaničky tak, že ho uchopíme pevně a bezpečně přes od nás vzdálenější ramenní a kyčelní kloub oběma rukama. Hlava spočívá na předloktí jedné ruky a hýždě na předloktí druhé. Miminko položíme do vaničky. Rukou, která nepodepírá hlavičku, děťátko myjeme. Při koupání můžeme využít i speciální lehátko – tím se nám uvolní obě ruce.
    • Nejprve si namočíme žínku v teplé vodě a umyjeme obličej. Začínáme u očí. Jedním rohem žínky otřeme jedno oko, druhým rohem druhé. Poté umyjeme nos, ústa, tváře a čelo. Namydlenou žínkou poté umyjeme celou hlavičku, krka tělíčko tak, že s mytím končíme v místech pod plenkami. Zvýšenou pozornost věnujeme kožním záhybům. Šampon používáme jenom jednou za týden, jinak
      hlavičku oplachujeme čistou vodou.
    • Pamatujeme, že dokud není pupík zcela zahojen, je lepší, aby se bříško dítěte neponořovalo do vody.
    • Po umytí děťátko opláchneme vodou, opět směrem od hlavičky.
    • Děťátko přesuneme na podložku již zmíněným uchopením přes ramenní a kyčelní kloub a osušíme poklepáváním, nikoliv třením osušky o kůži. Pokožka je velmi citlivá a tenká a třením bychom ji mohli poškodit. Důkladně osušíme zejména kožní záhyby.
    • Po vykoupání ošetříme pokožku olejem, tělovým mlékem nebo krémem.
    • Miminko učešeme kartáčkem s měkkými štětinami.
    • Uši vytřeme pouze zevně.
    • Nos vyčistíme podle potřeby smotkem z buničité vaty.
    • Miminku ošetříme suchý zadeček tenkou vrstvou ochranné masti, zabalíme do velikostí vhodné pleny a oblečené miminko je po nakrmení připravené na dobrý noční spánek.

    Jak pečovat o pokožku v dnech, kdy nekoupeme?

    Novorozenecká a kojenecká pokožka vyžaduje každodenní očistu a následné ošetření. Tato očista zahrnuje jemné otírání všech kožních záhybů vlažnou vodou, nejde-li očistit záhyby vodou, použijeme buničitou vatu navlhčenou v minerálním nebo slunečnicovém oleji. V kožních záhybech se shromažďují odumřelé zbytky kůže a výměšky z potních a mazových žláz, které se rozkládají a jsou živnou půdou pro mikroorganismy.

    Opruzeniny u miminka

    V krajním případě může dojít až ke vzniku opruzenin. Na opruzeniny jsou náchylné krk, záhyby za ušima, loketní jamka, podpaždí, podkolení, třísla, zadeček a genitálie. Celé tělíčko po očistě alespoň jednou denně důkladně promažeme, abychom kůži zvláčnili a vytvořili na ní ochranný film.


    Články k tématu Péče o dětskou pokožku při koupání

    • Dětská pokožka je specifická - je tenčí než dospělá, vlastní ochranné mechanismy pokožky ještě nejsou zralé a pokožka je více propustná vůči UV záření než pokožka dospělých.
    • Atopický ekzém či atopická dermatitida je dědičně podmíněné chronické onemocnění kůže, kterým trpí kojenci, děti i dospělí. Jedním z pilířů léčby atopického ekzému je pečlivá péče o pokožku. Pomoci mohou speciální kosmetické přípravky pro atopickou pokožku.
    • Jak pečovat o dětské zoubky?

      Jak pečovat o dětské zoubky?

      · 5 minut čtení
      V průměru kolem šestého měsíce věku dítěte se obvykle objeví první zoubek. Nic netušící maminky může překvapit zvýšená teplota a slinění, které provází jeho prořezávání. U některých dětí není výjimkou průjem. Děťátko může být neklidné, špatně spí, může se snažit dávat si prsty do pusy a kousat do tvrdých předmětů. Prořezávající zoubek pak maminka pozná podle zarudlého zduření dásně.
    O autorovi
    PharmDr. Hana Vondrušková
    PharmDr. Hana Vondrušková
    Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
    Číst více od autora
    O autorovi
    PharmDr. Hana Vondrušková
    PharmDr. Hana Vondrušková
    Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
    Číst více od autora