Kastrace koček

27. 5. 2022 · Mgr. Barbora Jedličková · 6 minut čtení

Kastrace koček a kocourů je obvykle rychlý a bezpečný zákrok. Jeho hlavním cílem je zabránit kočkám v rozmnožování, ale má vliv i na další faktory. Jak se kastrace provádí, jaká jsou její rizika a jak o kočku po zákroku pečovat? Dozvíte se v našem článku.



Díky kastraci vaší kočky nebo vašeho kocoura se můžete jako chovatel vyhnout různým problémům.
Kastrace má výhody nejen pro majitele, ale také pro kočky.

Kastrace vs. sterilizace koček

U kocourů se běžně používá termín kastrace, zatímco u koček se stejný proces často nesprávně označuje jako sterilizace. Z lékařského hlediska je sterilizace úkon, který zbavuje zvíře plodnosti, ale tento proces lze zvrátit. Nejčastěji se jedná o podvázání vejcovodů nebo varlat. Sterilizace však nezastavuje produkci hormonů, takže stoprocentně nezaručuje, že nedojde k oplodnění, ani nesnižuje riziko onemocnění reprodukčního systému.

Kastrace je nevratný zákrok, při němž se chirurgicky odstraní pohlavní žlázy, u koček často včetně dělohy. Tím se zcela zastaví produkce hormonů, sníží se nebo se vyloučí riziko vzniku různých onemocnění a může se také zlepšit tzv. reprodukční chování.

Kdy kastrovat kočky?

Všechny kočky mohou být kastrovány přibližně ve věku od 4 měsíců, pokud veterinář nedoporučí jinak. Například kočky obzvláště malého vzrůstu mohou na kastraci čekat o něco déle.


Proč nechat vykastrovat kočku?

Kastrace koček pomáhá kontrolovat jejich populaci a s ní spojené problémy, jako je vysoká úmrtnost koček bez domova a přeplněné kočičí útulky.

Kastrace koček před jejich první říjí (předtím, než se začnou mrouskat) také zabraňuje vzniku rakoviny pohlavních orgánů. Protože odstranění vaječníků zabrání produkci hormonů, které podporují růst nádorů, snižuje se i riziko vzniku rakoviny mléčné žlázy. U nekastrovaných koček je vyšší pravděpodobnost, že budou trpět pyometrou (infekcí dělohy). Odstraněním varlat se u kocourů zastaví produkce testosteronu, čímž se zabrání vzniku rakoviny varlat.

Kastrace koček také pomáhá snížit potřebu toulání. Kocoury pohánějí hormony a instinkt páření, takže se ze všech sil snaží uniknout z domu či bytu. Když se kočka dostane do říje, její hormony a instinkty ji nutí najít si partnera. Samci a samice jsou tak vystaveni vyššímu riziku zranění při pokusu o útěk nebo při přecházení silnic a dálnic. Platí také, že zraněními, která kocouři utrží při boji o teritorium nebo samici, se mohou šířit závažná onemocnění, jako jsou virus kočičí leukémie (FeLV) nebo virus kočičí imunodeficience (kočičí AIDS – FIV).

Během období říje kočky vylučují tělesné tekutiny, které samce upozorňují, že se v blízkosti nachází plodná samice. Stejným způsobem si samci označují své teritorium a dávají samičkám najevo, že čekají na páření. Toto značkování však často praktikují i kočky v domě nebo bytě. Kastrací se nutkání ke značkování sníží nebo zcela odstraní a intenzita zápachu moči je obvykle také mírnější.


Kastrace kočky po porodu se doporučuje neuspěchat, ideální doba je alespoň 5-6 týdnů po porodu.
S kastrací kočky se po porodu doporučuje počkat až do odstavení koťat.

Kdy kastrovat kočku po porodu?

Bezprostředně po porodu koťat a při jejich následném kojení se kastrace koček nedoporučuje, protože se jedná o složitější operaci. Mléčné žlázy jsou v důsledku produkce mléka zduřelé, což může operaci ztížit, a hrozí také riziko zánětu žláz. Proto se doporučuje počkat 5 až 6 týdnů, než se koťata odstaví. Během této doby však zabraňte kontaktu kočky s kocoury, protože by mohlo dojít k dalšímu oplodnění.

Jak ovlivní kastrace chování?

Kastrace ovlivňuje pouze tzv. reprodukční chování. Je nepravděpodobné, že by se změnila povaha kočky nebo se objevila agresivita vůči lidem. Kastrace naopak zpravidla snižuje míru agresivity a riziko kočičích rvaček, stejně jako značkování teritoria silně páchnoucí močí v domě. U kocourů eliminuje také podráždění pachem (feromonem) mrouskajících se koček a s tím spojené dlouhodobé toulání mimo domov nebo poškozování nábytku a koberců. Omezením bojů, páření a toulání se sníží i množství potřebných kalorií. Proto je vhodné poskytnout kastrovaným kočkám příležitosti k alternativním hrám a jiným aktivitám. Také je třeba upravit množství nebo výběr krmiva, abyste eliminovali riziko obezity.


Jak se provádí kastrace kočky a kocoura?

Přestože veškeré chirurgické zákroky s sebou nesou určité riziko, kastrace koček je relativně rychlý a bezpečný zákrok. 8 až 12 hodin před operací by kočka již neměla nic jíst, pokud máte venkovní kočku, je nejlepší nechat ji přes noc doma. Ráno v den operace veterinář zkontroluje celkový zdravotní stav a kočka dostane celkovou anestezii. Operované místo bude oholeno, vydezinfikováno a zdravotní stav kočky bude po celou dobu operace pečlivě sledován.

Při kastraci kocoura se odstraní obě varlata. Stehy obvykle nejsou nutné, protože řezy jsou velmi malé a mají tendenci se samy hojit.

Operace kočky vyžaduje větší řez k odstranění vaječníků a/nebo dělohy. Kožní stehy se obvykle odstraňují po 8 až 12 dnech. Pokud zákrok proběhne bez komplikací, většinou jde zvířecí pacient v den zákroku do domácího ošetřování. Kočka je pod přísným dohledem až do probuzení z anestezie. Některé kočky dostávají po operaci ochranný límec nebo obleček, který chrání ránu před olizováním a kousáním stehů.


Plastový límec kočce zabrání, aby si po zákroku lízala či olizovala ránu.
Límec má kočce bránit v olizování, kousání či škrábání rány po provedeném zákroku.

Pooperační péče o kočku po kastraci

Kočky se po kastraci obvykle rychle zotaví. Po návratu domů mohou být ještě ospalé nebo dezorientované, nemusí chtít jíst a pít, ale tento stav se obvykle do 12 až 48 hodin upraví.

Po kastračním zákroku se doporučuje kočce zajistit klidné, bezpečné a teplé místo k rekonvalescenci. Veterináři doporučují, aby se kočka snažila být alespoň den nebo dva v klidu, aby se rány alespoň částečně zahojily a ideálně klidový režim do vyndání stehů. 

Úplné zotavení, včetně hojení kůže, obvykle trvá 10 až 14 dní. Udržujte ránu v čistotě a dbejte na to, aby kočka po operaci místo neolizovala. Pokud se obáváte poškození rány, obraťte se na veterináře, který kočce nasadí límec, obvaz a případně pruban vhodné velikosti. Pokud je kočka 48 hodin po kastraci stále neobvykle klidná, apatická nebo má jakékoliv nezvyklé klinické obtíže, doporučuje se návštěva veterináře.


Možné komplikace kastrace

Obecně jsou komplikace při kastraci vzácné, ale jako u každého chirurgického zákroku existuje malé riziko, že se nějaké projeví. U některých koček může dojít k neočekávané nežádoucí reakci na podání anestetika nebo léku proti bolesti. Zřídka může v ráně nebo v jejím okolí vzniknout infekce (nejčastěji není-li zajištěno, aby si kočka ránu nelízala), ale ve většině případů ji lze snadno zvládnout pomocí antibiotik. Po operaci mohou mít některá zvířata potíže s močením nebo zácpou. Pokud kočka nemočí po dobu 24 hodin nebo se během 48 až 72 hodin nevyprázdní, je nutné vyšetření u veterinárního lékaře.

Abyste minimalizovali rizika spojená s kastrací, je nutné, abyste důsledně dodržovali všechny předoperační a pooperační pokyny a nepodávali kočce žádné volně prodejné léky ani doplňky stravy bez konzultace s veterinárním lékařem.


Může mít kastrace na mou kočku nepříznivé účinky?

U naprosté většiny koček nejsou po kastraci zaznamenány žádné vedlejší nepříznivé účinky. U některých plemen může být srst, která po operaci dorůstá, výrazně tmavší, pravděpodobně kvůli rozdílu v teplotě kůže. Po dalším línání však již naroste srst v původní barvě.

Vzhledem k tomu, že kastrace může vést u kočky ke klidnějšímu způsobu života, je pravděpodobné, že dojde ke zpomalení metabolismu. Samci mohou být více náchylní k onemocnění dolních cest močových, především trpí-li obezitou. Nežádoucímu přibírání na váze můžete zabránit úpravou stravy, volbou vhodného krmiva a povzbuzováním kočky k různým aktivitám.



Články k tématu Kastrace koček

  • Kočičí rýma

    Kočičí rýma

    · 6 minut čtení
    Co je to kočičí rýma? Jaké jsou příznaky, jak můžete svému mazlíčkovi pomoct či jak dlouho kočičí rýma trvá? A jak ji řešit u koťat, která nemají ještě plně vyvinutý imunitní systém? Přehledné informace si můžete nastudovat v našem článku.
  • Barfování - jak začít a výhody

    Barfování - jak začít a výhody

    · 5 minut čtení
    Chtěli byste zkusit pro vašeho pejska něco jiného něž granule? Možná jste zaslechli o barfování založeném na přirozené stravě, která je zvířatům od pradávna vlastní. Co přesně BARF krmení obnáší? Jak s ním začít a jak barfovat štěně?
  • Blechy u psa

    Blechy u psa

    · 6 minut čtení
    Jak poznat psí blechy? Jak jim předcházet a jaké jsou možnosti na jejich odstranění? A Co dělat, když má blechy štěně? Přečtěte si naše tipy a zorientujte se v účinných přípravcích k odstranění blech v novém článku na Dr. Max VET.
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora