Blechy u kočky

3. 3. 2022 · Mgr. Barbora Jedličková · 7 minut čtení

Jak poznat kočičí blechy? Jak se mohou dostat do vaší domácnosti? Jak se jich zbavit a co dělat, když má blechy koťátko? Přečtěte si naše tipy v novém článku na Dr. Max VET.



Napadení blechami je pro kočku velice nepříjemné.
Kočka se může nakazit blechami bez ohledu na to, že ji chováme pouze doma bez kontaktu s cizími zvířaty.

Když má kočka blechy

Blechy jsou jedním z nejběžnějších parazitů, kteří mohou kočky postihnout. Kočky, které chodí pravidelně ven, pravděpodobně dříve či později do kontaktu s blechami přijdou. Dokonce i domácí kočky mohou dostat blechy, pokud se parazité dostanou do vašeho domova na jiném domácím zvířeti nebo třeba na vašich botách.

Blecha kočičí

Blecha kočičí (Ctenocephalides felis) toho k životu moc nepotřebuje. Bleše bohatě stačí teplá a chlupatá kůže kočky, která ji poskytuje pohodlné místo a výživu. Jestli má kočka blechy kočičí, poznáte hned. Kočka se neustále škrábe, okusuje si srst a je neklidná. Stav provázejí různé kožní změny – vypadávání srsti, zarudnutí aj. Blechy většinou není možné zpozorovat pouhým okem.

Zaručený způsob, jak zjistit, jestli má kočka opravdu blechy, je vyčesat jí srst jemným hřebenem, který následně otřete o navlhčený papírový ubrousek nebo vatu. Pokud budou na ubrousku přítomny malé černé nečistoty (bleší trus), které se pomalu rozpouští a zanechávají červenohnědé krvavé stopy (nestrávená krev), můžete si být jisti, že je kočka zablešená.


Cyklus blechy

Vajíčka vypadají jako malé bílé skvrny, které si snadno můžeme splést s prachem. Larvy jsou o něco větší, mají tmavou hlavu a světlejší tělo. Mohou se vylíhnout již za dva dny a obvykle se vyskytují všude tam, kde kočky tráví nejvíce času (pelíšek, kočičí záchod, postel, sedačka). Larvy jsou fotofobní (nemají rády světlo), a proto mají tendenci pronikat až hluboko do koberců nebo spár v podlaze, takže je často není vidět. Rostou a přibližně po týdnu se vyvinou do kukly. Dospělá blecha se vyvíjí v kukle a čeká na znamení, jako jsou vibrace, vlhkost, hluk či hladina oxidu uhličitého. To jí dá signál, že je v blízkosti zvíře nebo člověk. Blechy mohou čekat v kukle i dva roky.

Alergie na bleší kousnutí

Blechy kočičí kromě svědění a kousání mohou způsobit kočce alergickou reakci, zvláště pokud je kousnuta opakovaně. U koček alergických na blechy se může vyvinout kožní zánět. Dospělá blecha během svého života dokáže nasát několikrát více krve, než je její hmotnost. Pokud má kotě nebo oslabená či starší kočka hodně blech, ztráta krve může být závažná, což může vést k anémii (chudokrevnost). Blecha působí také jako mezihostitel pro jeden druh tasemnice (Dipylidium caninum). Je proto třeba počítat s tím, že zablešená kočka může být napadena tasemnicí.


Jak se zbavit blech u kočky?

Léčba blech u kočky je zdlouhavý proces a rychlé řešení bohužel neexistuje. Hlavním problémem je, že blechy mohou žít bez hostitele i celé měsíce. Vytápěné příbytky s koberci poskytují ideální podmínky pro celoroční rozvoj blech. Největší počet bleších vajíček, larev a kukel se nachází v místech, kde kočka tráví většinu času. Pro představu, jen 5 % dospělých blech žije na zvířeti. 50 % procent vajíček čeká na vylíhnutí v našem životním prostředí, 35 % larev žije v kobercích a v zařízení domácnosti, či společných prostorách domu a 10 % tvoří bleší kukly.


Téměř 95 procent blech žije mimo tělo zvířete, takže s kočkou je třeba dezinfikovat i domácnost.

Boj s blechami vemte z gruntu

Jako první bude třeba odstranit co nejvíce blech ze srsti kočky za pomoci česání. Pokud kočka toleruje koupání, lze ji umýt jemným kočičím šamponem a následně vyčesat. Pamatujte však, že samotná koupel a česání úplně neodstraní problém s blechami.

V domácnosti, kde se nachází zablešená kočka, vysajte všechny koberce, čalouněný nábytek a štěrbiny v podlaze. Po skončení nezapomeňte vyhodit sáček od vysavače nebo umýt jeho nádobu teplou mýdlovou vodou. Rovněž je třeba umýt podlahu, vyprat veškeré ložní prádlo, potahy na pohovku a jiné látky, se kterými mohla kočka přijít do kontaktu. Při praní použijte program s vyšší teplotou vody, aby prací cyklus nepřežila žádná vývojová stadia blech. Nejvíce blech bude pravděpodobně v samotném kočičím pelíšku. Doporučujeme proto starý vyhodit a koupit nový nebo ho alespoň vyvařit ve vodě.

Veterinář vám také může doporučit přípravek k dezinsekci prostor. Jelikož tyto přípravky mohou být toxické pro zvířata a děti, aplikujte je postupně v jednotlivých místnostech a dbejte na následné dostatečné vyvětrání.


Přípravky na blechy

Je důležité, abyste nepoužívali přípravky proti blechám pro psy, protože mohou být pro kočky toxické. Je nutné aplikovat přípravek, který odstraní všechna vývojová stadia blech, definitivní odstranění blech je totiž nezbytné. Proto je vhodné poradit se o použití přípravku s veterinářem. K dispozici je několik způsobů, jak kočky zbavit blech.

Spot-on
Přípravek se aplikuje ve formě kapek obvykle na kůži mezi lopatky. Aplikace je velmi snadná. Spot-on neboli pipeta je mezi chovateli velmi oblíbený. Je účinná při léčbě i k prevenci, a to po dobu 3 až 12 týdnů.

Tablety
Lék proti blechám podávaný ve formě tablety okamžitě a účinně likviduje blechy po dobu až 4 týdnů. Tablety lze také použít jako součást léčby u alergické dermatitidy (zánět kůže) způsobené bleším kousnutím.

Obojky proti blechám
Obojky obsahují látky, které hubí blechy a brání jejich dalšímu růstu. Působí také preventivně, a to až několik měsíců. Některým kočkám však mohou způsobit lokální podráždění pokožky a neobsahují-li bezpečnostní pojistku, mohou vést i k poranění.

Šampon na ošetření blech kočičích
Přípravky obsahují látky, které odstraňují, odpuzují nebo znehybňují blechy. Po umytí je zapotřebí důsledně vyčesat srst. Šampony však nebrání opětovnému výskytu blech, proto jsou vhodné jen jako první pomoc před podáním dalšího přípravku. Opět, použijte kočičí šampon, nikoliv šampon pro psy, který by pro kočičku mohl být toxický.

Součástí léčby by měly být i tablety na odčervení, protože blecha je mezihostitelem např. pro tasemnici.


  • 4.9
    (51)
    Hubí blechy a klíšťata a odpuzuje klíšťata po celých 8 měsíců.
  • 4.8
    (17)
    Účinný proti blechám a napadení klíštětem. Chrání společnou domácnost.
  • 5.0
    (1)
    Chraňte zdraví svých domácích mazlíčků.
  • 5.0
    (2)
    Menforsan přírodní repelentní šampon pro kočky je účinným bojovníkem proti komárům, blechám, klíšťatům, roztočům, vším a štěnicím.


    Přenášejí se kočičí blechy na člověka?

    Blecha kočičí je po psích blechách jedním z nejběžnějších druhů blech. Tyto blechy mohou kousnout i lidi, ale na lidském těle obvykle nezůstávají. Jsou totiž uzpůsobeny k tomu, aby žily na chlupatých hostitelích. Máte-li v domácnosti zablešenou kočku, je vhodné se důsledně osprchovat a vyprat oblečení, ložní prádlo a ručníky. Pokud vás blecha kousla a postižené místo svědí, je možné použít gel s aloe vera nebo gel proti svědění a kožní alergii. Jelikož blechy přenášejí různá onemocnění, mohou člověka rovněž nakazit parazity, jako jsou např. tasemnice.


    Blechy u koček
    Mezi antiparazitní přípravky vhodné pro koťata patří například kožní spreje.

    Odblešení koťátka

    Mnoho dostupných přípravků pro dospělé kočky nemusí být vhodných pro koťata. Většinu přípravků proti blechám lze podávat koťatům od 8. týdnu věku s váhou vyšší než 1 kg.

    Při volbě léčby tedy musíte brát v úvahu i váhu kočky. Kočky mají ve skutečnosti velmi slabou schopnost metabolizovat určité druhy léků a chemikálií, které lidé a psi dokážou snadno zpracovat. To znamená, že tyto látky mohou být ve velmi nízkých dávkách toxické pro kočky, i když jsou pro psy a lidi naprosto bezpečné.

    Jednou z účinných látek, se kterými mají kočky problémy, je permethrin. Nachází se v mnoha lécích proti blechám. I když je pro psy bezpečný, pro kočky je velmi toxický. Rovněž mohou být škodlivé i různé druhy esenciálních olejů či bylin, a to i při nízkých dávkách a koncentracích. Vždy proto zkontrolujte, zda je přípravek určený i pro léčbu koček.

    Léčbu koťat do 8. týdnu
    je nutné vždy konzultovat s veterinářem. Pokud takto malé kotě napadnou blechy, doporučuje se je fyzicky odstranit pomocí hřebene proti blechám. Na trhu jsou také dostupné spreje.



    Články k tématu Blechy u kočky

    • Psincový kašel - příznaky a léčba

      Psincový kašel - příznaky a léčba

      · 6 minut čtení
      Psincový kašel je vysoce nakažlivé respirační onemocnění projevující se záchvatovitým suchým kašlem. Psincový kašel se přenáší kapénkovou infekcí nebo přímým kontaktem mezi psy. Ideální pro šíření jsou místa s vysokou koncentrací psů.
    • Kočičí rýma

      Kočičí rýma

      · 6 minut čtení
      Co je to kočičí rýma? Jaké jsou příznaky, jak můžete svému mazlíčkovi pomoct či jak dlouho kočičí rýma trvá? A jak ji řešit u koťat, která nemají ještě plně vyvinutý imunitní systém? Přehledné informace si můžete nastudovat v našem článku.
    • Barfování - jak začít a výhody

      Barfování - jak začít a výhody

      · 5 minut čtení
      Chtěli byste zkusit pro vašeho pejska něco jiného něž granule? Možná jste zaslechli o barfování založeném na přirozené stravě, která je zvířatům od pradávna vlastní. Co přesně BARF krmení obnáší? Jak s ním začít a jak barfovat štěně?
    O autorovi
    Mgr. Barbora Jedličková
    Mgr. Barbora Jedličková
    Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
    Číst více od autora
    O autorovi
    Mgr. Barbora Jedličková
    Mgr. Barbora Jedličková
    Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
    Číst více od autora